Ελλάδα

Lockdown: Οι 4 λόγοι που επιτρέπεται να ταξιδέψεις εκτός νομού

Ακούστε το άρθρο

Σε ισχύ εξακολουθεί να βρίσκεται και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, καθώς μια νέα διασπορά του κορωνοϊού σε όλη την επικράτεια θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ.

Όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι αρμόδιοι τις τελευταίες ημέρες, το άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων με περιοριστικά μέτρα αλλά και η εφαρμογή της μεθόδου click away για αγορές από ορισμένα καταστήματα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση απόλυτη χαλάρωση του καθολικού lockdown.

Επομένως, οι μετακινήσεις μεταξύ νομών δεν θα επιτραπούν, πόσο μάλλον για εκείνους που σχεδιάζουν διακοπές στα εξοχικά τους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες μόνο περιπτώσεις – εξαιρέσεις στις οποίες θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, θα υπάρξει κάποια ευελιξία για επανένωση οικογενειών. Για παράδειγμα για ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σε διαφορετικό νομό, απ’ αυτόν που είναι η οικογένειά τους και θα χρειαστεί να επιστρέψουν, φυσικά, με την προβλεπόμενη διαδικασία, με το Ε1 και το Ε9, ή κάποιοι φοιτητές που έχουν εγκλωβιστεί, πριν τη λήψη των μέτρων του lockdown, στην πόλη που σπουδάζουν και θέλουν να γυρίσουν στην οικογένειά τους».

Κατά την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η μετακίνηση θα αφορά μόνο την κατεύθυνση προς την μόνιμη κατοικία και θα είναι άπαξ. Παράλληλα, εξήγησε, ότι θα μπορούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους εκείνοι που εργάζονται μόνιμα σε άλλους νόμους, όπως για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους φοιτητές εντός και εκτός συνόρων.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

Επομένως, με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, οι μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων που θα επιτραπούν κατ’ εξαίρεση θα αφορούν:

λόγους υγείας
επαγγελματικούς λόγους
επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
επανένωση οικογενειών

via

Όλη η επικαιρότητα