Ελλάδα

Lockdown ως τις 21 Δεκέμβρη ζητούν οι ειδικοί! «Ρεβεγιόν και τραπέζια του χρόνου μετά τα εμβόλια»

Ακούστε το άρθρο

Ούτε 7, ίσως ούτε και 14 Δεκεμβρίου. Ολοένα και πληθαίνουν οι “φωνές” των ειδικών που ζητούν χαλάρωση των μέτρων του lockdown στις 21 Δεκεμβρίου με τα φετινά Χριστούγεννα να θυμίζουν ήδη… Πάσχα του 2020.

Η 14η Δεκεμβρίου μοιάζει ολοένα και πιο πιθανή από τους ειδικούς ως ημέρα για την χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών του lockdown για την ανάσχεση του κορονοϊού.

Το να χαλαρώσει το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου δείχνει πια… απίθανο, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν πως χρειάζονται μερικές, ακόμη, μέρες για να σταθεροποιηθεί η καμπύλη του ιού στη χώρα.

«Μικρή άρση μέτρων και μεγάλη προσοχή» ζήτησε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος, από τον ΣΚΑΪ, οποίος προσδιόρισε αυτή τη μικρή άρση μεταξύ 14 με 21 Δεκεμβρίου.

Στο ίδιο κανάλι εμφανίστηκε και η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, η οποία μίλησε για την ανάγκη να εκτονωθεί το σύστημα Υγείας πρώτα και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στο άνοιγμα της κοινωνίας.

«Σιγά σιγά θα έχουμε επάρκεια σε κλίνες» ανέφερε ο κ. Γώγος και προσέθεσε ότι έχει αρχίσει και η επιπέδωση της καμπύλης.

Πότε θα μειωθούν οι νεκροί και διασωληνωμένοι
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, επανέλαβε σε τηλεοπτική της συνέντευξη στην ΕΡΤ αυτά που είπε χθες, στην «χειμαρρώδη» συνέντευξή της στο newsit.gr αναφορικά με τα Χριστούγεννα που έρχονται.

Εξήγησε ότι ο αριθμός θανάτων και ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν μπορούν να μειωθούν αυτή τη στιγμή, αν δηλαδή δεν περάσει ένα δεκαήμερο με δεκαπενθήμερο, προσθέτοντας ότι μετά από αυτό το χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρξει μια μικρή μείωση τους.

Όπως είπε τότε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με καλύτερες συνθήκες και με σταδιακή άρση των μέτρων αξιολογώντας την κάθε μέρα και μόνο εάν εφαρμόζουμε τα μέτρα όπως πρέπει. Ρεβεγιόν και τραπέζια θα πρέπει να γίνουν του χρόνου μετά τα εμβόλια τόνισε.

«Χρειάζεται αξιολόγηση των παραμέτρων καθημερινά, να περάσει αυτή η εβδομάδα να δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα κρούσματα και μετά θα ξεκινήσουν οι εισηγήσεις για το τι πρέπει να γίνει και τι όχι». Η κ. Παγώνη μίλησε και για το θέμα του εμβολιασμού λέγοντας ότι τα εμβόλια δεν βγαίνουν αν δεν είναι ασφαλή. «Tο ότι εμείς οι γιατροί και οι υγειονομικοί θα κάνουμε πρώτοι τους εμβολιασμούς είναι ένα μήνυμα ότι δεν πάμε να αυτοκτονήσουμε και σημαίνει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και πρέπει όλοι να το κάνουμε».

Τα φετινά Χριστούγεννα
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα «φωτιά» έχει πάρει η συζήτηση για την άρση του lockdown, το οποίο ενώ έληγε στις 30 Νοεμβρίου και πήρε παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου. Η ασφυκτική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ – παρά τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων – «δείχνει» παράταση τουλάχιστον μέχρι την 14η του μήνα. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως το lockdown θα πρέπει να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται, ακόμα και αν αυτό έχει ως… αντίκτυπο το να χάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα.

Το στίγμα στους πολίτες για το πώς θα μοιάζουν τα Χριστούγεννα φέτος το έδωσε άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα περάσουμε πολύ πιο περιορισμένα με τις οικογένειές μας και, όπως είπε το Σάββατο (27/11) ο πρωθυπουργός, ενδεχομένως με μία οικογένεια ακόμα. Οι οριστικές αποφάσεις ακόμα δεν έχουν ληφθεί και όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Πώς θα γίνει η άρση του lockdown
Τα πρώτα που θα ανοίξουν είναι τα σχολεία και κυρίως τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία χωρίς να αποκλείεται αυτό να συμβεί από την επόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, ενώ ειδικά για τη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος το Σάββατο (27/11) ζήτησε να ανοίξουν μετά τις γιορτές. Το λιανεμπόριο θα ανοίξει σταδιακά, στην κυβέρνηση όμως επεξεργάζονται διάφορους τρόπους προκειμένου να μη δούμε συνωστισμό και ουρές στα καταστήματα.

Όσον φορά την εστίαση, όλα είναι ακόμα ανοιχτά. Μπαρ, καφέ και καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης τα ξεχνάμε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA πιθανό είναι να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση, κάτι που ζητούν και πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου.

via

Όλη η επικαιρότητα