Ένθετα Οικονομία

Λογιστές όπως λέμε… ΚΕΠ! – Διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό του PatrisNews

Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη γραμμή οι λογιστές από το Μάρτιο
και συνεχίζουν!..

 

Μπορεί η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα να έχει μπει στον πάγο τους τελευταίους δύο μήνες, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τους επαγγελματίες λογιστές οι οποίοι βρίσκονται… πίσω από τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ακόμη και όταν αυτές ήταν κλειστές.

Οι υποθέσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν πολλές και διαφορετικές και τα τηλέφωνα στα φοροτεχνικά γραφεία έχουν πάρει φωτιά από τα τέλη Μαρτίου, όπου οι φοροτεχνικοί όλο αυτό το διάστημα καλούνται να αποκωδικοποιήσουν τις υπουργικές αποφάσεις και τους νέους νόμους που αφορούν σε επιδόματα, αλλά και σε αλλαγές που επέβαλε ο Covid-19.

Βεβαίως σε όλο αυτό το διάστημα το κλασικό φορολογικό και οι τροποποιήσεις που ενδεχομένως να υποστεί λόγω της έκτακτης απειλής που ονομάζεται κορωνοιός απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες.

Με αυστηρή τήρηση ραντεβού για την αποφυγή συνωστισμού στα λογιστικά γραφεία συνεχίζεται η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων, ενώ για πολλούς θεωρείται βέβαιη η παράταση των προβλεπόμενων προθεσμιών..

Για τη δυσκολία των προηγούμενων ημερών λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης που δημιούργησε ο ιός, αλλά και για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων μιλούν στην εφημερίδα Πατρίς λογιστές από διάφορες περιοχές του νομού Ηλείας που ήταν και παραμένουν στην πρώτη γραμμή.

 Από 1η Ιουνίου ο μηχανισμός ενίσχυσης «Συν – Εργασία»  

Πέρα από την υγειονομική κρίση, ο covid19 προκάλεσε μια νέα οικονομική κρίση πλήττοντας χιλιάδες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση έλαβε μια σειρά μέτρων στήριξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων.

Έτσι δημιουργείται μηχανισμός ενίσχυσης με την ονομασία «Συν – Εργασία» και θα τεθεί σε ισχύ από 01/06/ έως 30/09/2020 με δυνατότητα επέκτασης της χρονικής διάρκειας, επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Ρέγκλης που διατηρεί λογιστικό γραφείο στον Πύργο.

Στο πρόγραμμα θα εντάσσονται επιχειρήσεις που θα εμφανίζουν πτώση του κύκλου εργασιών τουλάχιστον 20% το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Επίσης θα περιλαμβάνει εποχικές και νεοσύστατες επιχειρήσεις που δεν έχουν κύκλο εργασιών.

Με αυτό το πρόγραμμα θα καλύπτονται οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης.

Ο εργοδότης θα μπορεί να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης έως και 50% χωρίς να μετατρέπει την εργασιακή σχέση από πλήρους σε μερική απασχόληση.

Το κράτος θα καλύπτει το 60% της αμοιβής του εργαζόμενου για το χρόνο που δεν θα εργάζεται και η επιχείρηση θα καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές επί του αρχικού μισθού.

Ο κλάδος μας,  βρίσκετε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και στο πλευρό των επιχειρήσεων και των εργαζομένων προκειμένου όλοι μαζί να βγούμε από αυτήν την κρίση.»

Απογοητευμένοι
αλλά συνεχίζουμε δίπλα
στους πελάτες μας

Φέτος μετά από μια δεκαετία κρίσης, κι εν μέσω πανδημίας του covid-19, είμαστε όλοι μας κουρασμένοι, απογοητευμένοι και κυριότερα χωρίς μεγάλη αισιοδοξία, μας είπε η κ. Αρετή Χιώτη που διατηρεί λογιστικό γραφείο στον Πύργο και συνέχισε, παρ’ όλα αυτά  όμως, ο κλάδος των λογιστών – φοροτεχνικών, δύο μήνες τώρα «στάθηκε» στο ύψος του, ολοκληρώνοντας όλες τις αιτήσεις, δηλώσεις αναστολών κλπ, για την πληρωμή επιδομάτων ή βοηθημάτων των δικαιούχων, λόγω κορονοϊού, όσο και αν οι προθεσμίες ήταν ασφυκτικές, χωρίς πλήρη ενημέρωση κοκ. Εργασίες και διάβασμα που αμφιβάλλω αν κάποιος συνάδελφος το έχει ξαναζήσει παλιότερα.

Όμως αυτή είναι η δουλειά μας που αγαπάμε και χαιρόμαστε με την επιτυχή έκβαση κάθε αίτησης και κάθε δήλωσης που συντάσσουμε. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή καλούμαστε όλοι  οι πολίτες να δηλώσουμε στο κράτος τα εισοδήματά μας για την προηγούμενη χρονιά, έτσι και φέτος μια χρονιά δύσκολη λόγω του covid- 19, με τους παλιούς συντελεστές φορολόγησης , οι νέοι που ανακοινώθηκαν θα εφαρμοστούν του χρόνου.

Ως λογιστικό- φοροτεχνικό γραφείο είμαστε έτοιμοι για τις φορολογικές δηλώσεις, να βοηθήσουμε τους πελάτες μας υπεύθυνα, ευέλικτα κι αποτελεσματικά, κατέληξε.

«Μένουμε γραφείο» και παλεύουμε για να σταθούν οικονομικά όρθιοι πολίτες και επιχειρήσεις 

Βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό που καλούμαστε όλοι να πολεμήσουμε. Μέσα στον πόλεμο αυτόν, υπάρχει και ο Λογιστής-Φοροτεχνικός και είναι αυτός που παλεύει για όλους και για όλα πολίτες και επιχειρήσεις δηλαδή για όλους που

προσπαθούν να σταθούν όρθιοι κοινωνικά και οικονομικά.

Αναγκαστικά «μείναμε γραφείο», δουλέψαμε και δουλεύουμε ασταμάτητα, και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε ακόμα πιο εντατικά καθώς είναι η περίοδος των φορολογικών δηλώσεων μας είπε ο κ. Γιάννης Πουλακίδας, πιστοποιημένος Λογιστής -Φοροτεχνικός στον Πύργο. Είμαστε αυτοί που λειτουργούν ως ενδιάμεσος συνδετικός κρίκος για σχεδόν όλες τις υπηρεσίες του κράτους.

Έχει πλέον αποδειχθεί στην πράξη πως δεν υπολογιζόμαστε ως άνθρωποι και συνεργάτες αλλά ως «μηχανές».

Η εξάντληση είναι τόσο μεγάλη , μας έχουν εντάξει στην κατηγορία που έχει ανοσία από ιούς. «Μένουμε γραφείο», παλεύουμε επιδεικνύοντας για πολλοστή φορά την ατομική και την κοινωνική ευθύνη απέναντι στο σύνολο . Το μόνο που ζητάμε είναι κατανόηση για τα αυτονόητα.

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ –
Ούτε το 15% δεν είχε υποβληθεί μέχρι τις 20 Μάη

Η υγειονομική κρίση του Κορονοϊού μπορεί να έθεσε σε αναστολή πολλούς κλάδους, δεν επηρέασε  τις προθεσμίες και έτσι οι φορολογικές δηλώσεις  έχουν ξεκινήσει κανονικά, μας είπε ο κ. Βασίλης Σκουτέρης που διατηρεί φοροτεχνικό γραφείο στη Ζαχάρω.

Η προσέλευση του κόσμου στα λογιστικά γραφεία  είναι ασθενική πρόσθεσε , το ενδιαφέρον  μικρό. Σαφώς ο κόσμος μετά από τόσες μέρες σκληρής καραντίνας, δεν έχει προτεραιότητα να μάθει τι θα «πληρώσει» για φέτος, είτε προσπαθεί να εξυπηρετηθεί εξ αποστάσεως, για να αποφύγει το συνωστισμό. Όσο για την περίοδο του εγκλεισμού τόνισε, σχεδόν όλος ο κόσμος βρέθηκε σε μια παύση.

Βρήκε την ευκαιρία να ηρεμήσει, να «μείνει σπίτι» και να χαλαρώσει από τους έντονους ρυθμούς της προ Κορονοϊού καθημερινότητας, κάτι που δε συνέβη με τους λογιστές καθώς η ανάγκη για τηλεργασία, οι νέες δυνατότητες για ηλεκτρονικές κρατικές υπηρεσίες κτλ. έκαναν τα τηλέφωνα «να πάρουν φωτιά», και τον όγκο υποχρεώσεων να πολλαπλασιαστεί!

Η καραντίνα πέρασε κι εμείς είμαστε παρόντες, δίπλα στους πολίτες δίνουμε τη νέα μάχη μέσα από τα γραφεία μας, και ελπίζω να «μείνουμε ασφαλείς» στη νέα «κανονικότητα» που διαμορφώνεται.

προσοχή
στους κωδικούς του taxis   

Κάθε χρόνο η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων συνοδεύεται από δυσκολίες ,τεχνικές αδυναμίες, αντιφατικές αποφάσεις  κ.ά.

Φέτος, σε όλα αυτά προστέθηκε και ο κωρονοιός  που είχε ως αποτέλεσμα να βγουν αποφάσεις με ρυθμό που προηγούμενό του δεν είχαμε συναντήσει, μας είπε ο κ. Φώτης Δέρβος που διατηρεί λογιστικό γραφείο στην Αμαλιάδα.

Παρά το μεγάλο όγκο των αποφάσεων καλούμαστε σε μικρό χρονικό διάστημα  να ερμηνεύσουμε τις αποφάσεις, να συμβουλεύσουμε  τις επιχειρήσεις και να υποβάλουμε  τις απαραίτητες αιτήσεις ώστε αυτές να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο βοηθώντας κατ’ επέκταση την ενίσχυση της  Οικονομίας.

Το σύστημα για τις υποβολές των φορολογικών δηλώσεων  άνοιξε στις 15 Απριλίου, ενώ  πέρυσι στις 28/03/2019. Έχει υποβληθεί περίπου το 10% των δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος, επομένως είναι αδύνατον οι υπόλοιπες δηλώσεις να σταλούν έως τέλος Ιουνίου.

Η φορολογική διοίκηση θα πρέπει λοιπόν ,αφού ανακοινώσει την παράταση των υποβολών ακόμα και ως τις 30/09, να πιέσει όσους φορείς δεν έχουν στείλει βεβαιώσεις αποδοχών να το πράξουν άμεσα. Τα λογιστήρια των επιχειρήσεων πρέπει να προτεραιοποιήσουν την αποστολή των καταστάσεων τιμολογίων (ΜΥΦ) ώστε να αρχίσουν να υποβάλλονται απρόσκοπτα και οι δηλώσεις όσων έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι φορολογούμενοι  θα πρέπει άμεσα να απευθυνθούν στα λογιστικά γραφεία για να κλείσουν ραντεβού ώστε να αποφευχθεί ο ανεπιθύμητος και επικίνδυνος συνωστισμός.

Θα ήθελα να επισημάνω πως πλέον περισσότερο από ποτέ θα πρέπει να φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού οι κωδικοί του taxis επειδή παρέχουν  πρόσβαση σε πληθώρα εφαρμογών και η κακοπροαίρετη χρησιμοποίηση τους εγκυμονεί προβλήματα.

Βέβαιη η παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 

Η ώρα της δήλωσης εισοδημάτων του 2019 έφτασε για περισσότερους από 6,4 εκατομμύρια φορολογούμενους. Η εφαρμογή έχει τεθεί σε λειτουργία και οι φορολογούμενοι καλούνται έως τις 30 Ιουνίου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω συστήματος taxis net τις φετινές φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος, αν και η παράταση θεωρείται βέβαιη λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που ζούμε φέτος, δήλωσε στην εφημ. Πατρίς ο φοροτεχνικός στην Αρχ. Ολυμπία κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Η κάθε περίπτωση έχει την δική της ιδιαιτερότητα και για το λόγο αυτό οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφευχθούν τυχόν λάθη, πάντα σε συνεργασία με τον λογιστή τους και σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου οικονομικών.

Εύχομαι καλή φορολογική χρονιά σε όλους τους συναδέλφους και τους φορολογούμενους με ψυχραιμία, σύνεση και υπομονή.

Από τα μνημόνια στον κορωνοιό και τους συντελεστές
να παραμένουν στα ύψη     

Το αποτέλεσμα των εκκαθαρίσεων των φορολογικών δηλώσεων κατά την περίοδο των μνημονίων οδηγεί εύκολα στο συμπέρασμα ότι όντως κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Φορολόγηση τεκμηρίων , υψηλοί συντελεστές και επιδοματική πολιτική έχουν φέρει την πραγματική οικονομία σε άσχημη θέση, μας είπε ο κ. Αθανάσιος Πουλακίδας Οικονομολόγος που διατηρεί λογιστικό γραφείο στον Πύργο.

Το φορολογικό σύστημα θα έπρεπε να αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελληνικής οικονομίας τα οποία σίγουρα δεν είναι μόνο ο τουρισμός και γενικότερα η παροχή υπηρεσίας.

Η μείωση της φορολογίας, η καθιέρωση κινήτρων και απαλλαγών για επενδύσεις και κατανάλωση, θα διευκόλυναν την κυκλοφορία του χρήματος και θα ήταν μια πολύ ωραία αρχή για καλύτερες μέρες.

Οι φορολογικές δηλώσεις θέλουν το μάστορά τους. Συντάξτε και υποβάλετε τη δική σας δήλωση μέσω πιστοποιημένου λογιστή. Κλείστε ραντεβού μαζί του και εμπιστευτείτε τις γνώσεις, την εμπειρία και την προσπάθεια του.

Καλό καλοκαίρι με όμορφες στιγμές και λιγότερους φόρους.

Τουρισμός εδώ και τώρα

Το θέμα της επανεκκίνησης του τουρισμού που είναι προ των πυλών και τα κυβερνητικά μέτρα που πρόσφατα εξαγγέλθηκαν θα αποτελέσουν μια ανάσα για τον τουρισμό μας  που αποτελεί το βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας μας και αφορά όλα τα καταστήματα εστίασης, τα καταλύματα και τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται εκτός λειτουργίας είναι το καυτό θέμα, εκτός βέβαια από τη στήριξη των μεσαίων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εδώ και μήνες  ο τουρισμός είναι και παραμένει σε καραντίνα και σε αναμονή των εξελίξεων και των μέτρων ενίσχυσης έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν οι επαγγελματίες στην νέα πραγματικότητα. Την 1η Ιουνίου έχει προγραμματιστεί να ανοίξουν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας και από αρχές Ιουλίου θα ανοίγουν σταδιακά τα εποχικά.

Οι εκκρεμότητες ωστόσο παραμένουν πολλές και ανοιχτές καθώς εμπλέκονται αεροπορικές εταιρείες, ναυτιλιακά γραφεία και άλλα συναφή με τον τουρισμό επαγγέλματα.

Όσο πιο γρήγορα λειτουργήσει όλο αυτό, τόσο περισσότεροι θα επισκεφθούν τη χώρα μας και παράλληλα θα μειωθεί και η ανεργία που έχει χτυπήσει κόκκινο από το Μάρτιο στα πάσης φύσεως τουριστικά επαγγέλματα.

 Δεν αρκούν τα μέτρα για να κρατήσουν όρθιο τον τουρισμό

Τους τελευταίους δύο μήνες λόγω του Covid-19, κληθήκαμε να ερμηνεύσουμε και εφαρμόσουμε πληθώρα από εγκυκλίους και Π.Ν.Π., βάζοντας πλάτη στην προσπάθεια να περισωθεί ότι μπορεί στην οικονομία της χώρας, δήλωσε στην εφημ. Πατρίς ο κ. Μάκης Σιγούρος που διατηρεί γραφείο λογιστικών και Οικονομικών μελετών.

Μόλις προχθές τόνισε, μάθαμε από την κυβέρνηση τα μέτρα στήριξης του τουριστικού κλάδου.

Περιμέναμε τόσο καιρό για να ακούσουμε τελικά μόνο για μειώσεις ΦΠΑ και επέκταση του ΤΕΠΙΧ. Καλοδεχούμενα προφανώς αλλά δεν αρκούν να κρατήσουν όρθιο αυτόν τον τόσο σημαντικό για την οικονομία μας κλάδο.

Άμεσης προτεραιότητας πιστεύω πως είναι να δημιουργηθεί νέο «κανάλι» ρευστότητας για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πληρωμών και εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων τους. Tο σενάριο οι τραπεζικοί να αποφασίζουν αν θα δανειοδοτήσουν ή όχι μία επιχείρηση, είναι καταστροφικό σε περίοδο κρίσης όπως αυτή.

Οι τράπεζες δεσμεύουν χρήματα από τα προγράμματα της κυβέρνησης και τα διοχετεύουν στα πελατειακά τους «φιλέτα».

Στον νομό μας μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων είναι συνδεδεμένο με πυρόπληκτα δάνεια όπου με τα σημερινά δεδομένα μένουν εκτός κάθε χρηματοδότησης.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται πως πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

 

 Τα προβλήματα διογκώθηκαν
και το οικονομικό μέλλον φαντάζει αβέβαιο

Η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες χώρες καταβάλουν προσπάθειες να προστατέψουν τους πολίτες από την έξαρση του ίου και λειτουργώντας άμεσα κράτησε τους δείκτες θανάτων σε χαμηλά επίπεδα έναντι άλλων χωρών, μας είπε ο κ. Μάριος. Αγριδιώτης που διατηρεί λογιστικό γραφείο στον Πύργο και πρόσθεσε ότι οι πολίτες είναι μπερδεμένοι και τρομοκρατημένοι αφενός για την υγεία και αφετέρου για το αβέβαιο οικονομικό μέλλον τους. Στο κλάδο των Λογιστών τα προβλήματα συνεχίζουν να είναι αρκετά καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα καλούνται να διεκπεραιώσουν πρωτόγνωρες εργασίες που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα χρειαζόντουσαν έως και ένα μηνά. Από 15 Απριλίου άνοιξε και η εφαρμογή του Τaxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με καταληκτική ημερομηνία 30 Ιουνίου. Τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2019 και δηλώνονται το 2020 θα φορολογηθούν όπως και πέρσι με τον ίδιο συντελεστή φορολογίας. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει και η ίδια μείωση φόρου όπως και την προηγούμενη χρονιά. Αντίθετα, τα Νομικά Πρόσωπα ή Νομικές Οντότητες θα έχουν μειωμένο συντελεστή από 29% στο 24%, τέλος προτείνω σε όλους να επιλέξουν τους αδειοδοτήμενους Λογιστές-Φοροτεχνικούς.

 Λουκέτα, μισθώματα
και εποχικές επιχειρήσεις  

Στον καθιερωμένο όγκο δουλειάς με όλα τα γραφειοκρατικά γρανάζια προστέθηκαν μοντέλα νέων εργασιών όπως η υποβολή των εντύπων για την επιστρεπτέα προκαταβολή για τις επιχειρήσεις, η διαδικασία μείωσης των μισθωμάτων, οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις για εταιρείες που ανέστειλαν τη λειτουργία με ή χωρίς την απόφαση της κυβέρνησης κ.ά.

Επιπροσθέτως εννοείται πως συνεχίζουν να «τρέχουν» οι υπόλοιπες εργασίες που αφορούν για παράδειγμα τον ΦΠΑ και βεβαίως  λουκέτα επιχειρήσεων, καθώς και καθυστερήσεις έναρξης εποχικών  επιχειρήσεων λόγω του covid19 ή και ακυρώσεις τέτοιων επιχειρήσεων τουλάχιστον για φέτος.

Μάλιστα, ως άμεσοι και  άμισθοι συνεργάτες του υπουργείου Οικονομικών -όπως συνηθίζεται να λέγονται – εργάστηκαν  και το Πάσχα βάσει του χρονοδιαγράμματος καθώς υπήρχαν και οι προθεσμίες για τις  αιτήσεις  του επιδόματος των 800 ευρώ για πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις  των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί.

Έτσι αν και η αγορά ήταν κλειστή και όλα νεκρά, οι λογιστές ήταν από τους λίγους κλάδους που δούλευαν με…υπερωρίες.!  Όσο για το αν τις πληρώθηκαν, οι ίδιοι το ξέρουν…

Αν τα κράτη θέλουν να δώσουν ένεση, θα πρέπει να μειώσουν δραστικά τον ΦΠΑ 

Από τις αρχές Μαρτίου, η είσοδος του COVID-19 στις ζωές μας έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές, τόσο στο υγειονομικό σκέλος όσο και το οικονομικό.

Και στις δύο περιπτώσεις δυστυχώς δεν έχουμε δει όλες τις συνέπειες που θα επιφέρει αυτή η πανδημία. Η οικονομική επιστήμη ανήκει στις κοινωνικές επιστήμες και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επηρεάζεται άμεσα από τις κοινωνικές συνέπειες γενικότερα μας είπε ο κ. Αλέξιος Νταουλάρης  Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΑΕ. Το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα του κορωνοϊού είναι η πτώση της κατανάλωσης, άρα τα κράτη αν θέλουν να δώσουν ένεση στο συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να μειώσουν δραστικά τον ΦΠΑ και άλλους έμμεσους φόρους που μπαίνουν το τελικό προϊόν/υπηρεσία.

Ακόμα διανύουμε  περίοδο που ξανά ανοίγουν οι επιχειρήσεις, όμως κάποιες που  δεν είχαν αρκετό κεφάλαιο κίνησης ώστε να μπορέσουν πληρώσουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, τρέχουν ήδη άμεσο κίνδυνο για να βάλουν λουκέτο. Όσο για τα ενοίκια εκτός από την μείωση που επιβλήθηκε με νόμο, οι εκμισθωτές θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με τους μισθωτές για το πώς θα κινηθούν από εδώ και πέρα.

Δεν μπορούμε να το κρίνουμε συνολικά καθώς πρέπει να εξεταστεί το θέμα ανά περίπτωση.

Όσο για τον κλάδο που επηρεάστηκε περισσότερο από όλους, είναι αυτός του τουρισμού.

Πολλοί επιχειρηματίες βρίσκονται σε δίλλημα αν θα ανοίξουν ή όχι για την φετινή σεζόν, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες που ακόμα είναι άγνωστοι προς εμάς.

Εδώ για την περιοχή μας το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι καταστηματάρχες του Κατακόλου, καθώς από ότι φαίνεται θα οδηγηθούμε σε κατακόρυφη πτώση αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων.

Η μισή καλοκαιρινή
σεζόν έχει χαθεί  

Ο covid-19 και η ανάδειξή του σε πανδημία από τον ΠΟΥ, έφεραν τα πάνω κάτω στην παγκόσμια οικονομία, πόσο μάλλον εύθραυστη και “ταλαιπωρημένη”, ελέω των μνημονίων, Ελληνική οικονομία, δήλωσε στην εφημ. Πατρίς ο κ. Χαράλαμπος Βασιλάτος, Λογιστής από την Αμαλιάδα και επισήμανε ότι  οι πολιτικές των τελευταίων 10ετιών οδήγησαν, κακώς κατ’ εμέ, στην τεράστια εξάρτηση του ΑΕΠ και της χώρας μας από τον τουρισμό, απ’ τον οποίο εξαρτώνται 100άδες χιλιάδες νοικοκυριά, που είναι ως επί των πλείστων εποχικές και οικογενειακές επιχειρήσεις.

Δυστυχώς λοιπόν εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι οι κατ’ εξοχήν  εποχικές επιχειρήσεις θα βάλουν ή έχουν ήδη βάλει λουκέτο!

Η μισή καλοκαιρινή σεζόν έχει χαθεί. Αυτό από μόνο του κάνει ασύμφορο το άνοιγμά τους για φέτος.

Τεράστια απώλεια εισοδημάτων για τη χώρα, αφού τα Δις ευρώ που θα εισέρρεαν στη χώρα μας και τον…κύκλο που θα έκαναν στην αγορά θα έδιναν ανάσα στις τσέπες όλων μας αλλά και των κρατικών ταμείων.

Τώρα λοιπόν πρέπει να αντιμετωπιστεί ο τεράστιος αριθμός των εποχικών εργαζομένων που πολλοί έχουν να εργαστούν από τον Σεπτέμβριο του 2019!

Οι επιχειρήσεις οι εποχικές, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κλάδος εστίασης κλπ, πρέπει να στηριχτούν, αν δεν επιθυμούμε οριστικό λουκέτο και ξεπούλημα.

Το ΔΝΤ σε μια έκθεσή του αναφέρει για ύφεση στην Ελλάδα περίπου 10%!

Αισιόδοξο σενάριο για μένα… Με απλά λόγια σε ένα ΑΕΠ περίπου 200 Δις σημαίνει έλλειμμα 20 Δις απ την πραγματική οικονομία. Θα το πράξει η κυβέρνηση? Υπάρχουν οι πόροι, οι προοπτικές, τα σχέδια, η διάθεση ; Θα δείξει…

Η εκμετάλλευση των μέτρων θα κρατήσει βιώσιμες τις επιχειρήσεις 

Είναι γεγονός ότι η οικονομία έχει υποστεί ένα πρωτόγνωρο σοκ. Αυτό το ξαφνικό πάγωμα θα μπορούσε να δημιουργήσει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ένα κύμα οριστικού κλεισίματος που είναι γνωστό ως λουκέτο, μας είπε η κ. Σίσσυ Ηλιοπούλου που διατηρεί λογιστικό γραφείο στον Πύργο..

Με μια ψύχραιμη ματιά και πρόσθεσε, πιστεύουμε ότι αυτή η καταστροφή δε θα επέλθει και ότι γρήγορα θα παρέλθει. Στην αισιόδοξη αυτή θέση μας οδηγούν δύο στοιχεία το ένα είναι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ε.Ε που είναι αποτελεσματικά και από την άλλη πλευρά οι Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν εμπειρία.

Έτσι και στην Ηλεία θα εκμεταλλευτούν τα μέτρα και θα κρατήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους αλλά και τις θέσεις εργασίας. Αυτή η προσαρμοστικότητα και οι ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν θα κρατήσουν ζωντανές αν όχι όλες, τις περισσότερες επιχειρήσεις.

Όσο γι’ αυτές που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού θα καταφέρουν να μείνουν βιώσιμες ακόμη και να βρουν ευκαιρίες ανάπτυξης σύμφωνα με τη μέχρι εικόνα που έχουμε από τις επιχειρήσεις που συνεργαζόμαστε, μας είπε.

Κωδικοί εν..Τaxis

Κι ενώ όλα πλέον γίνονται ή σχεδόν όλα διαδικτυακά, μιας και ο covid19 απαιτεί αποφυγή συνωστισμού μια από τις πολλές δουλειές που επωμίστηκαν  οι λογιστές το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα πάντα με τις εντολές της κυβέρνησης προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα φυσικά πρόσωπα και να αποκτήσουν και αυτά κωδικούς taxis.

Πολλές γυναίκες εργαζόμενες δεν είχαν μέχρι σήμερα κωδικούς στο taxis, καθώς έκαναν κοινή φορολογική δήλωση με τους συζύγους και δεν χρειάστηκε μέχρι σήμερα να αποκτήσουν τους δικούς τους.

Όμως, μια σειρά διαδικασιών -όπως η χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ- απαιτεί ταυτοποίηση με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxis.

Έτσι, τις τελευταίες μέρες εκατοντάδες γυναίκες απευθύνθηκαν στους λογιστές τους για την υποβολή της αίτησης για κλειδάριθμο ο οποίος είναι απαραίτητος για την έκδοση των κωδικών πρόσβασης στο taxis.

Στη συνέχεια απαιτείται η μετάβαση των φορολογουμένων στις ΔΟΥ προκειμένου να παραλάβουν αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση τρίτου προσώπου τους κλειδάριθμους, όπως μας εξηγούν οι ίδιοι οι λογιστές

Αυστηρά προσωπικοί
και απαραίτητοι στην καθημερινότητα μας

Οι κωδικοί πρόσβασης που εκδίδονται, για χρήση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Taxisnet είναι αυστηρά προσωπικοί και πλέον απαραίτητοι στην καθημερινότητα μας, μας εξηγεί η Οικονομολόγος κ. Ελένη Μαντά που διατηρεί λογιστικό γραφείο στην Αρχ. Ολυμπία . Ειδικά μετά την έναρξη λειτουργίας της ενιαίας διαδικτυακής πύλης του Δημοσίου “Gov.gr”, η χρήση τους έχει διευρυνθεί. Πλέον, τα διαπιστευτήρια Taxisnet χρησιμοποιούνται για την πιστοποίηση των πολιτών τόσο στη νέα πύλη όσο και σε άλλες  ψηφιακές πλατφόρμες του Δημοσίου (π.χ. επίδομα στέγασης – ΚΕΑ – ΟΑΕΔ κ.α), χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική μας παρουσία σε αυτές. Ήδη ο αριθμός των φορέων που χρησιμοποιούν την αυθεντικοποίηση μέσω Taxisnet είναι αρκετά μεγάλος (τουλάχιστον 65 φορείς). Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και υπενθυμίζεται ότι ο χρήστης οφείλει να τους διαφυλάττει με προσοχή για την αποκλειστική χρήση τους μόνο από τον ίδιο.

Covid-19 και
Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 

Covid-19, καραντίνα και taxisnet, ένας θαυμαστός καινούργιος κόσμος. Και εκεί που ήθελες επίσκεψη στην εφορία για οποιοδήποτε έγγραφο και περίμενες στην ουρά, για υπογραφές, με επιμονή και υπομονή, ο κορονοϊός δια μαγείας τα εξαφάνισε όλα. Απομακρυσμένα, γρήγορα και με ασφάλεια γίνονται όλα από τον υπολογιστή, μας εξηγεί ο κ. Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος που διατηρεί φοροτεχνικό γραφείο στην Αμαλιάδα και συνεχίζει, οι φορείς του δημοσίου προσαρμόστηκαν στα καινούργια δεδομένα ανέπαφηςεξυπηρέτησης, αναγκάστηκαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους για την αναζήτηση απαιτούμενων εγγράφων, χωρίς να αφήνουν τους πολίτες να χάνουν χρόνο και χρήμα για αυτό.Δημιουργήθηκε καινούργια πύλη εισόδου (https://www.gov.gr/) όπου παρέχει 528υπηρεσίες σε 11 θεματικές ενότητες για να μπορούμε με αξιοπιστία και ταχύτητα να αναζητούμε έγγραφα της καθημερινότητας που απαιτούνται για τις συναλλαγές μας στο δημόσιο (υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδοτήσεις κλπ). Και αφού λοιπόν αντιμετωπίσαμε υγειονομικά τον κορονοϊό, ας σταθούμε στα ανωτέρω θετικά που εξαναγκάστηκε το κράτος να εφαρμόσει. Ελπίζουμε να εμπλουτιστούν οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την μείωση του χρόνου και του κόπου των πολιτών για το αυτονόητο.

 Μεγάλη ζήτηση
τα δάνεια του ιού…

Μεγάλο ενδιαφέρον όλο αυτό το διάστημα αποτέλεσε το θέμα λήψης των κορονοδανείων , κάτι που οι επιχειρήσεις το περιμένουν ως Μάννα εξ ουρανού.

Άλλωστε με τη δίμηνη υποχρεωτική παύση των εργασιών τους τα πάγια έξοδα έπιασαν κόκκινο όπως ενοίκια, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο ασφαλιστικές εισφορές και φυσικά με τους προμηθευτές τους να παραμένουν απλήρωτοι.

Στην όλη την  κατάσταση που ολοένα και διογκώνεται έρχονται να προστεθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες με τους προμηθευτές εφοδιασμού εμπορευμάτων  να παραμένουν απλήρωτοι και να δημιουργεί στους επαγγελματίες έναν ακόμη πονοκέφαλο.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ποσό ύψους 1.5 δις, όμως οι ενδιαφερόμενες αιτήσεις επιχειρήσεων για δανειοδότηση ξεπέρασαν τα 4δις . …

Λίγα τα χρήματα,
πολλές οι αιτήσεις 

Πρωτότυπο μέτρο για τη διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κρίθηκε κατά την εμφάνισή του το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Χαμηλότοκος κρατικός δανεισμός με ελάχιστα κριτήρια και χωρίς εγγυήσεις μας εξηγεί η οικονομολόγος κ. Ελένη Αρβανιτάκη που διατηρεί λογιστικό γραφείο στον Πύργο, ο οποίος θα μπορούσε να δημιουργήσει ρευστότητα σε επιχειρήσεις που αγκομαχούν, αλλά και ένα πολύ καλό επιχειρηματικό κίνητρο για αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να αναπτυχθούν σε καιρό κρίσης.

Παρόλα αυτά, τα χρήματα που διέθεσε το κράτος ήταν ελάχιστα, όπως αποδείχθηκε από το μεγάλο αριθμό αιτήσεων.

Το ζητούμενο ποσό ξεπέρασε κατά πολύ το προσφερόμενο από την πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μείνουν εκτός.

Επιπλέον, η ζημιά των περισσότερων επιχειρήσεων δεν είχε φανεί ακόμα από το Μάρτιο, οπότε και η αίτησή τους απορρίφθηκε.

 Μεγάλο το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων μιας και δεν υπάρχουν άλλοι πόροι

Στις μέρες του κορονοϊού οι επιχειρήσεις δέχτηκαν ισχυρό οικονομικό πλήγμα. Η πρώτη ενίσχυση που δέχτηκαν ήταν το επίδομα των 800 ευρώ που φυσικά δεν επαρκούσε για κάλυψη βασικών εξόδων μιας επιχείρησης, μας είπε ο κ. Γιώργος Κυριακόπουλος που διατηρεί λογιστικό γραφείο στον Πύργο.

Γι αυτό κ η κυβέρνηση συνέχισε, έδωσε δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καλύψουν τις ανάγκες με χρηματοδότηση από δάνεια τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει και έχουν πολλές μορφές. Ξεκίνησε με την επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία ολοκλήρωσε κ τη δεύτερη φάση και αναμένεται να λειτουργήσει και πάλι για όσους δεν μπόρεσαν να κάνουν αίτηση και συνεχίζεται με τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης από την ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη δεύτερη φάση αιτήσεων μιας και η πρώτη καλύφθηκε σε λίγα 24ωρα από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν.

Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων είναι μεγάλο μιας και δεν υπάρχουν άλλοι πόροι και  πολύ πιθανόν να δούμε κ άλλες μορφές μέσα στο καλοκαίρι καθώς οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για την τουριστική περίοδο και αναζητούν απεγνωσμένα κεφάλαια πάντα όμως βλέποντας κ τους όρους με τους οποίους δίνονται.

Χαριστική βολή στους αγρότες
ο κορωνοιός

Η αγροτική οικονομία στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και σε συνδυασμό με την μεταποίηση ανέρχεται σε ποσοστό 11% του ΑΕΠ.

Η υγειονομική κρίση του Κορονοϊού έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη του κλάδου για εκσυγχρονισμό αλλά και για σημαντικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων καθώς και των αγροτών και των κτηνοτρόφων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Στον τόσο σημαντικό κλάδο που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του νομού, ως αγροτικός νομός που είμαστε, αναφέρθηκε η κ. Σάντρα Κίντου που διατηρεί λογιστικό γραφείο στην Αμαλιάδα λέγοντας χαρακτηριστικά «για την υγιή προώθηση του πρωτογενούς τομέα απαιτούνται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, στροφή του κλάδου στην εξωστρέφεια, ενίσχυση των εκμεταλλεύσεων και παρότρυνση για επέκταση των καλλιεργειών και της παραγωγής.

Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και σε επίπεδο, αποτελεί η πρόταση του επιτρόπου Γεωργίας, η οποία είναι προ των πυλών για την υλοποίηση της.

Πρόκειται για δημιουργία χρηματοδοτικού μέτρου στήριξης, με αξιοποίηση αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η ενίσχυση θα είναι εφάπαξ με μέγιστο ποσό τις 5.000€ για τους αγρότες και έως 50.000€ για τις μικρές επιχειρήσεις και με ορίζοντα ολοκλήρωση το τέλος του 2020.

Επιπλέον, οι αγρότες αποκτούν πρόσβαση στο Ταμείο Εγγυοδοσίας και μπορούν να λάβουν κεφάλαιο κίνησης με τη μορφή εγγυημένου δανείου μέσω «Ανοιχτού Αλληλόχρεου Λογαριασμού» σε ποσοστό 80%.

Το μέτρο αναμένουμε να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2020, πρόσθεσε η κ. Κίντου και δικαιούχοι θα είναι οι επιχειρήσεις παραγωγής αγροτικών προϊόντων και επιχειρήσεις αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Αναμένουμε την υλοποίηση των παραπάνω το αμέσως προσεχές διάστημα για έναν κλάδο  που είναι πληττόμενος με ή χωρίς την σφραγίδα του Κορονοϊού και ευελπιστούμε στην τόνωσή του αγροτικού εισοδήματος και στην ενίσχυση την επιχειρηματικότητας υφιστάμενων και νέων αγροτικών επιχειρήσεων,, τόνισε.

Όλη η επικαιρότητα