Αγροτικά

Λόγω καιρικών συνθηκών δύο διαφορετικές εικόνες εμφανίζει φέτος ο τρύγος οινοποιήσιμων σταφυλιών στην χώρα μας, αναμένονται καλές τιμές

Ακούστε το άρθρο

Όσον αφορά την συγκομιδή του 2017, οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί, κατά τη διάρκεια της πανελλήνιας σύσκεψης στην ΚΕΟΣΟΕ, που έγινε στις 25 Αυγούστου, υποστήριξαν ότι παρουσιάζεται φέτος μια ανομοιογενής εικόνα, με περιοχές που οδεύουν στον τρύγο με ευοίωνους όρους και περιοχές που επλήγησαν καθοριστικά από τον καύσωνα των αρχών Ιουλίου. Στην ομάδα των περιοχών που δεν παρουσιάστηκαν φέτος έντονα προβλήματα περιλαμβάνονται το Αμύνταιο, η Νάουσα, η Αγχίαλος, ο Τύρναβος, η Καρδίτσα η Βοιωτία (εν μέρει), τα Μέγαρα, η Αχαΐα, η Μεσσηνία η Πάρος  και η Ρόδος. Στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν είτε από τον καύσωνα είτε από την παρατεταμένη ξηρασία περιλαμβάνονται οι περιοχές της Αττικής, Νεμέας, Ηλείας, Σάμου, Λήμνου, Σαντορίνης, Ηρακλείου Κρήτης, Κεφαλονιάς.

Υπό τις συνθήκες αυτές εκτιμήθηκε ότι ο όγκος της φετινής οινοπαραγωγής θα κυμανθεί στα μειωμένα επίπεδα των τελευταίων ετών, γεγονός που δικαιολογεί την άνοδο των τιμών σταφυλιού στις περισσότερες περιοχές της χώρας, εφόσον επικρατήσουν βέβαια συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.

Η τάση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι στις τρεις κύριες οινοπαραγωγές χώρες της ΕΕ (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία αλλά και στην Κεντρική Ευρώπη) η παραγωγή οίνου θα είναι μειωμένη από 15-20% και, ήδη οι τιμές ανά λίτρο οίνου έχουν αυξηθεί.

Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης, ανέφερε τα εξής: «οι αμπελουργικές ζώνες της Αχαΐας και Βοιωτίας θα είναι το βαρόμετρο για το ύψος των φετινών τιμών παραγωγού. Πάντως σε μια «υγιή» αγορά όταν έχει μειωμένη παραγωγή αυξάνονται οι τιμές. Το ίδιο συμβαίνει στην Ευρώπη. Ελπίζω αυτό να συμβεί και στην χώρα μας».

Πηγή: www.agrotypos.gr

Όλη η επικαιρότητα