Κόσμος

Λονδίνο: Δεύτερη μέρα διαδηλώσεων για την κλιματική αλλαγή – Εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Το κίνημα διαδηλώσεων για την κλιματική αλλαγή «Extinction Rebellion» που γεννήθηκε στη Βρετανία και έγινε διεθνές, ζητάει από τη βρετανική κυβέρνηση να μειώσει στο μηδέν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μέχρι το 2025. 

Οι διαδηλώσεις υπό την βρετανική οργάνωση για το κλίμα «Extinction Rebellion» προκάλεσαν την Τρίτη παράλυση σε τμήματα του κεντρικού Λονδίνου.

«Ανησυχώ υπερβολικά για τα σχέδια που έχουν κάποιοι διαδηλωτές να προκαλέσουν προβλήματα στο μετρό του Λονδίνου. Είναι απολύτως καίριας σημασίας να χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι τις δημόσιες μεταφορές αλλά και να κυκλοφορούν πεζή ή με ποδήλατο αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κλιματική έκτακτη ανάγκη», δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Kαν.

Η αστυνομία προχώρησε μέσα σε δύο ημέρες σε προσαγωγές 290 ανθρώπων και ανακοίνωσε ότι αναμένει πως οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 120 ανθρώπους χθες και σήμερα, αφού στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους για την κλιματική αλλαγή απέκλεισαν γέφυρες και σημαντικές διασταυρώσεις του Λονδίνου, όπως την Όξφορντ Σέρκους, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος στην πρωτεύουσα.

Την Τρίτη οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές στην περιοχή Oxford Circus και κάποιοι ακτιβιστές είχαν στριμωχτεί κάτω από μια ροζ βάρκα που πάνω της είχαν γράψει το σλόγκαν «Πείτε την Αλήθεια».

«Προς το παρόν οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις δημόσιες μεταφορές, τις τοπικές επιχειρήσεις και στους κατοίκους του Λονδίνου που θέλουν να κάνουν τις καθημερινές τους δουλειές», δήλωσε την Τρίτη ο επιθεωρητής της αστυνομίας, Κόλιν Γουίνγκροουβ.

Οι διαδηλωτές κλήθηκαν να περιορίσουν τις κινητοποιήσεις τους στην περιοχή Marble Arch και η αστυνομία λαμβάνει μέτρα κατά των ακτιβιστών που διαδηλώνουν σε άλλες περιοχές.

«Αυτήν την ώρα, οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες, τις τοπικές επιχειρήσεις και τους Λονδρέζους που θέλουν να πάνε στις δουλειές τους», σχολίασε ο αρχηγός της αστυνομίας Κόλιν Γουίνγκροουβ.

Σημείωσε ότι οι αρχές έχουν διαμηνύσει στους ακτιβιστές ότι μπορούν να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις στην περιοχή της Μαρμπλ Αρτς, όχι όμως και σε άλλα σημεία της πόλης.

Γύρω στο μεσημέρι της Τετάρτης συνελήφθησαν περίπου 12 άτομα στη Γέφυρα Γουότερλου, κοντά στο κοινοβούλιο. Οι υπόλοιποι διαδηλωτές συνεχίζουν την καθιστική διαμαρτυρία στους στον δρόμο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Εξέγερση, Εξέγερση» και «Εμείς είμαστε ειρηνικοί, εσείς;».

Πέντε συλλήψεις αφορούν τις ζημιές που έγιναν την Δευτέρα στο κτίριο της Royal Dutch Shell, κοντά στον Τάμεση. Δύο διαδηλωτές ανήρτησαν ένα πανό με τη φράση «H Shell ξέρει», γραμμένη με κόκκινη μπογιά, ενώ άλλοι τρεις κόλλησαν τα χέρια τους με κόλλα στις περιστρεφόμενες πόρτες της εισόδου.

Η Extinction Rebellion επιβεβαίωσε ότι έχουν συλληφθεί «περισσότεροι από 100 γενναίοι αντάρτες», τονίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Η Extinction Rebellion, η οποία στις αρχές του μήνα έγινε πρωτοσέλιδο με μια ημίγυμνη διαδήλωσή της στο κοινοβούλιο, ζητάει από την κυβέρνηση να μειώσει στο μηδέν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2025.

Το κίνημα αυτό γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά έγινε διεθνές, ενώ την Τρίτη προανήγγειλε μια εβδομάδα διαδηλώσεων.

via

Όλη η επικαιρότητα