Ηλεία

«Λουκέτο» χθες στα σχολεία της Αμαλιάδας – Μήνυση σε γονέα στο 3ο Γυμνάσιο για χειροδικία σε μαθητή

«Αγωνιζόμαστε για σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει», ήταν το σύνθημα των μαθητών των σχολείων  Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αμαλιάδα, που ένωσαν την φωνή τους με τους υπόλοιπους μαθητές από τα σχολεία ολόκληρης της χώρας, συμμετέχοντας στο κάλεσμα για κατάληψη των σχολικών μονάδων την χθεσινή ημέρα.

Το κάλεσμα είχε γίνει από την Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών της Αθήνας, που ζητούσε στις 29 Οκτωβρίου να κλείσουν όλα τα σχολεία και οι μαθητές να βγουν στους δρόμους, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση για το λύκειο.

Οι μαθητές της Αμαλιάδας δεν πραγματοποίησαν χθες πορεία ωστόσο σε όλα τα σχολεία, πλην του 2ου Γυμνασίου, έκαναν κατάληψη για να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα της παιδείας.

Παρενέβη η Αστυνομία

Μία κατάληψη που τουλάχιστον για το 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας συνοδεύτηκε από παρατράγουδα, καθώς γονέας ήρθε σε αντιπαράθεση με τους μαθητές και η υπόθεση έφθασε μέχρι και την Αστυνομία και ήδη έχει υποβληθεί μήνυση.

Όλα έγιναν νωρίς το πρωί, όταν προσήλθαν στο σχολείο οι εκπαιδευτικοί αλλά βρήκαν στην κεντρική είσοδο λουκέτα που είχαν τοποθετήσει οι μαθητές και ενημερώθηκαν για την κινητοποίησή τους, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης των μαθητών.

Γονέας που μετέβη στο σχολείο για να αφήσει το παιδί του, όταν ενημερώθηκε για την κατάληψη ήρθε σε αντιπαράθεση με τους καταληψίες μαθητές και σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, απείλησε τα παιδιά και μάλιστα φέρεται να χειροδίκησε σε βάρος δύο εξ αυτών.

Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και κλήθηκε η Αστυνομία στο σχολείο για να  ηρεμήσουν τα πνεύματα, ενώ αργά το μεσημέρι ένας μαθητής μαζί με την μητέρα του μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Ήλιδας και κατάθεσε μήνυση σε βάρος του γονέα για την επίθεση που δέχτηκε το πρωί, μαθητές έδωσαν καταθέσεις και όπως όλα δείχνουν η υπόθεση θα λυθεί στις δικαστικές αίθουσες. Για το θέμα χθες το απόγευμα συνεδρίασε και ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, προκειμένου να αποφασιστεί τι θέση θα λάβουν οι γονείς για το περιστατικό.

Τα αιτήματα

Σε ότι αφορά τα τις καταλήψεις στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες, μαθητές ανάρτησαν πανό και τοιχοκόλλησαν στις εισόδους τα έντυπα με τα αιτήματά τους, προκειμένου να ενημερωθούν εκπαιδευτικοί, γονείς και πολίτες της περιοχής.

Οι μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα αντιδρούν εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το λύκειο, καθώς υποστηρίζουν ότι προβλέπει περισσότερες εξετάσεις, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να επιφορτιστούν με περισσότερο άγχος, τρέξιμο και παπαγαλία, στερώντας τους ταυτόχρονα πολύτιμες γνώσεις για την ζωή τους.

Επίσης, καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν ούτε τα απαραίτητα στα σχολεία, απουσιάζει διδακτικό προσωπικό, ενώ η ενισχυτική διδασκαλία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

«Αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο που θα μας μορφώνει χωρίς διακρίσεις, χωρίς εμπόδια. Που θα δίνει ολόπλευρη γνώση και όχι σκόρπιες γνώσεις με το σταγονόμετρο. Για ένα σχολείο στο οποίο θα είμαστε δημιουργικοί και όχι αριθμοί ονομάτων για τα απουσιολόγια, που δεν θα μας κοιτάει στην τσέπη, για παιδεία που δεν θα είναι εμπόρευμα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση και οι μαθητές διεκδικούν δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, χρηματοδοτήσεις για τα σχολεία, η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να αποσυνδεθεί από το λύκειο, δωρεάν ασφαλή μεταφορά των μαθητών όλες τις ώρες και ένα δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές, δικαίωμα πρόσβασης σε όλες τις σχολές, πρόσθετη διδακτική στήριξη και ενισχυτική διδασκαλία, καμία κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, ουσιαστική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Όλη η επικαιρότητα