Εκπαίδευση Ηλεία

«Λουκέτο» σε 30 Γυμνάσια – ΓΕΛ – ΕΠΑΛ της Ηλείας: Οι μαθητές διεκδικούν καλύτερη παιδεία

Ακούστε το άρθρο

Η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και η αποτροπή των νέων αλλαγών υπό τη μορφή του «Νέου Σχολείου»  ήταν από τα βασικά αιτήματα των μαθητών των σχολείων της Ηλείας που χθες το πρωί πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Πύργου, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Κατάληψης. Μαζί τους, ήταν και οι εκπαιδευτικοί – μέλη της ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας – με το πάγιο αίτημα των μόνιμων διορισμών. Η πορεία κατέληξε στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, με μαθητές και εκπαιδευτικούς να καταθέτουν τα αιτήματά και προβλήματά τους, ζητώντας να «μεταφερθούν» στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και στο Υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Πανελληνίας Ημέρας Κατάληψης που έχουν «θεσμοθετήσει» – άτυπα – τα τελευταία δύο χρόνια οι μαθητές, τριάντα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της Ηλείας δεν λειτούργησαν χθες. Πρόκειται για τα 1ο, 2ο και 3ο Γυμνάσιο Πύργου, 1ο, 2ο, 3ο και 4ο ΓΕΛ Πύργου, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Πύργου, το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας, τα Γυμνάσια Αρχαίας Ολυμπίας, Γουμέρου, Μυρτιάς – Σκουροχωρίου, Πανόπουλου και Χαβαρίου, το Γυμνάσιο, Λύκειο και Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, το Γυμνάσιο και Λύκειο Βουνάργου, το Γυμνάσιο και Λύκειο Πελοπίου και το Γυμνάσιο και Λύκειο Σιμόπουλου, καθώς και τα ΓΕΛ Βάρδας, Γαστούνης, Καράτουλα, Κρεστένων και Λάλα.

Τα τοπικά αιτήματα

Οι μαθητές, πέραν των γενικών αιτημάτων που υπάρχουν σε Πανελλαδικό επίπεδο, πρόταξαν και τα δικά τους αιτήματα, αυτά που απασχολούν τις δικές τους σχολικές κοινότητες και αφορούν το κτιριακό πρόβλημα – καθώς πολλά σχολεία στεγάζονται σε λυόμενες αίθουσες – τα μεγάλα σε αριθμό μαθητών τμήματα που λειτουργούν, σε βάρος της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τα κενά που υπάρχουν ακόμα, δυο περίπου μήνες μετά το πρώτο κουδούνι κ.α.

Αυτά είναι μερικά από τα αιτήματα που «έβγαλαν» τους μαθητές στον δρόμο και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στον Πύργο

Η ΕΛΜΕ και τα αιτήματα

Οι μαθητές αρκετών σχολείων του Πύργου και της περιφέρειας, συγκεντρώθηκαν στον λόφο του Επαρχείου και από εκεί, κατευθύνθηκαν – με πανό και συνθήματα – έξω από το 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο Πύργου, όπου συναντήθηκαν με την συγκέντρωση της ΕΛΜΕ Ηλείας, στην οποία συμμετείχαν και γονείς. «Δυο μήνες μετά την έναρξη των σχολείων λειτουργούμε με 2.500 αναπληρωτές. Τα τμήματα διαρκώς μεγαλώνουν και οι συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών διαρκώς δυσχεραίνουν. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους τομείς και τις ειδικότητες στα ΕΠΑΛ. Εκατοντάδες χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται, την στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας λέει σε όλους τους τόνους, ότι δεν υπάρχουν προβλήματα», είπε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Βασίλης Βασιλειάδης, ενώ γνωστοποίησε πως, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις σε κάθε πόλη του νομού, για την ενημέρωση μαθητών και γονέων για το «Νέο Σχολείο» που…έρχεται από την επόμενη χρονιά.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ, Τρύφωνας Αθανασόπουλος, χαρακτήρισε τη συνεργασία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων «απαραίτητη» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην παιδείας, αναγνωρίζοντας και την «ανησυχία» των μαθητών για τα θέματα αυτά, που τους οδήγησαν και στην απόφαση των καταλήψεων και των κινητοποιήσεων.

Στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Από εκεί, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, με πορεία, κατευθύνθηκαν στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, όπου είχαν συνάντηση με τον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων Νίκο Αγγελόπουλο, στον οποίο μετέφεραν τα αιτήματά τους, ζητώντας του να τα μεταφέρει τόσο στον Διευθυντή Εκπαίδευσης κ.Δημητρέλλο, όσο και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και στο Υπουργείο Παιδείας.

Διεκδικούν και αγωνίζονται οι μαθητές της Αμαλιάδας και της ευρύτερης περιοχής και χθες βγήκαν στους δρόμους και ένωσαν όλοι μαζί τις φωνές τους απαιτώντας χρήματα για την παιδεία, σχολεία για όλους, επίλυση των προβλημάτων και ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει…

Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συντονιστικού οργάνου των μαθητών της Αθήνας και του Πειραιά και η χθεσινή ημέρα ήταν ημέρα κινητοποίησης και διεκδίκησης, σε μια προσπάθεια να σταλεί μήνυμα στο Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση. Όπως λένε οι μαθητές, τα προβλήματα κάθε χρόνο αντί να μειώνονται πολλαπλασιάζονται, γι’ αυτό και υποστηρίζουν ότι αναγκάζονται να βγουν στους δρόμους για να ακουστεί η φωνή τους.

Ανάδειξη επιμέρους προβλημάτων

Εκτός από τα γενικότερα προβλήματα στον χώρο της παιδείας, κατά την χθεσινή κινητοποίηση στην Αμαλιάδα αναδείχθηκαν και τα επιμέρους προβλήματα στα σχολεία που εστιάζουν στην στέγαση, την έλλειψη καθηγητών και βιβλίων.

Η συγκέντρωση των μαθητών είχε προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Μπελογιάννη, ενώ αρκετά σχολεία τελούσαν χθες υπό κατάληψη, όπως ήταν το 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, το 3ο Γυμνάσιο, το 1ο Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας, το Λύκειο Σιμοπούλου, το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, ενώ απείχαν μαθητές από τα ΕΠΑΛ και συμμετείχαν στην κινητοποίηση, καθώς και μαθητές από άλλα σχολεία.

Οι μαθητές λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης. Επικεφαλής είχαν τεθεί μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, οι οποίοι με τα τύμπανά τους έδιναν τον ρυθμό στην κινητοποίηση και οι υπόλοιποι που ακολουθούσαν φώναζαν για δημόσια, δωρεάν παιδεία, ενώ δεν έλειψαν και τα συνθήματα με τα οποία καλούσαν την κυβέρνηση να αφήσει τον εκσυγχρονισμό των F-16 και να διαθέσει τα χρήματα για την παιδεία.

Η πορεία κινήθηκε στις οδούς Δεληγιάννη, Αρχαίας Ήλιδος, Ερμού, Καποδιστρίου και κατέληξε στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας, όπου οι μαθητές ανάρτησαν το πανό τους στην είσοδο και φώναξαν συνθήματα. Λίγο πριν διαλυθούν, επισημάνθηκε ότι ο αγώνας συνεχίζεται και μάλιστα έγινε και μία μικρή σύσκεψη με τους εκπροσώπους των δεκαπενταμελών μαθητικών συμβουλίων προκειμένου να συντονιστούν για επόμενες κινητοποιήσεις.

Όλη η επικαιρότητα