Ηλεία

Λουτρά Καϊάφα: Από ασφυξία πέθαναν τα ψάρια

Στο περιορισμένο οξυγόνο, που φαίνεται να υπήρχε στα νερά της λίμνης Καϊάφα, για την ποσότητα των ψαριών που εγκλωβίσθηκαν σε αυτά, φαίνεται να αποδίδει, ως πρώτη άποψη, ο καθηγητής Ιχθυολογίας και Θαλάσσιας Οικολογίας, Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος, την εμφάνιση των εκατοντάδων νεκρών ψαριών που ξεβράστηκαν στα νερά της λίμνης τις προηγούμενες ημέρες. Χθες το πρωί, ο κ. Κουτσικόπουλος, ύστερα από την πρόσκληση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γιώργου Γεωργιόπουλου, που τον συνόδευε, βρέθηκε στην περιοχή του Καϊάφα, όπου έλαβε δείγματα τόσο του νερού όσο και των ψαριών που εντοπίσθηκαν στο σημείο.

Λουτρά Καϊάφα: Αναγκαιότητα η άμεση περισυλλογή των νεκρών ψαριών

Όπως επεσήμανε ο κ. Κουτσικόπουλος, αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο σε κανάλια ειδικά τον χειμώνα που υπάρχουν ακραίες καταστάσεις κλιματικές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες καθώς τα ψάρια μετακινούνται σε μια περιοχή που οι συνθήκες είναι λίγο καλύτερες, εγκλωβίζονται και εξαιτίας των μεγάλων συγκεντρώσεων, δημιουργούνται και περιορισμένες συγκεντρώσεις οξυγόνου με αποτέλεσμα τους θανάτους.

«Η περιοχή εδώ είναι λίγο πιο ιδιότροπη, έχει γλυκά νερά που χύνονται στα κανάλια, είναι υπόγεια νερά, είναι ιαματικά νερά, έχουν μια ιδιομορφία, θα πρέπει λοιπόν να δούμε αν το κλασσικό σενάριο του προβλήματος των καναλιών ισχύει και εδώ ή αν είναι κάποιο φαινόμενο παροξυσμικό, γεωλογικού χαρακτήρα που άλλαξε την ποιότητα των νερών. Δυστυχώς δεν έχουμε καταγραφές, θα πρέπει να δούμε με τα δεδομένα του σήμερα εάν ένα τέτοιο σενάριο είναι πιθανό και να το παρακολουθήσουμε στη συνέχεια. Θα περιμένουμε και τις τοξικολογικές εξετάσεις ωστόσο η πρώτη πιθανότητα είναι η έλλειψη οξυγόνου», ανέφερε ο κ. Κουτσικόπουλος και εξήγησε πως «Είναι λίγο δύσκολο να πάμε σε κάποια παθογόνο αιτία για ένα τέτοιο φαινόμενο», καθώς, τα ψάρια φαίνεται να ανήκουν σε μια ομάδα και η ποσότητά τους, παραπέμπει στην αιτίαση της έλλειψης οξυγόνου.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, που βρέθηκε στο σημείο, επεσήμανε ότι: «Πρέπει να δούμε τις αιτίες, να δούμε αν το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, πόσο εκτεταμένο είναι και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Ελπίζουμε να είναι κάτι προσωρινό και να μην έχει έκταση και στο χρόνο και στις ποσότητες», ενώ τόνισε πως η λίμνη του Καϊάφα τόσο στο υγρό στοιχείο όσο και στον περιβάλλοντα χώρο σε λίγο διάστημα θα αξιοποιηθεί προς το καλύτερο, μέσω έργων και της συνεργασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και της ΕΤΑΔ και του προέδρου κ. Τερζάκη.

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

[email protected]

Όλη η επικαιρότητα