Εκπαίδευση

«Λουκέτο» (και) στις σχολές της Ηλείας – Το Αίγιο ξεσηκώνεται. Εμείς;…

"Κόφτης" παντού: μείον 6.781 θέσεις από τα Περιφερειακά ΑΕΙ και μείον 2.240 από τα κεντρικά Πανεπιστήμια.
Ακούστε το άρθρο

Το Αίγιο ξεσηκώνεται για να εμποδίσει την αναιτιολόγητη μεταφορά της έδρας της φυσικοθεραπείας στην Πάτρα. Χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει κανένα ουσιαστικό επιχείρημα για τη μεταφορά της έδρας της σχολής, το Πανεπιστήμιο επιμένει και οι αρμόδιοι κρύβονται πίσω από αίολους ισχυρισμούς, παρά την έκδοση του ΦΕΚ που προβλέπει για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 την εισαγωγή 170 νέων φοιτητών στην Σχολή Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο!

Δεδομένου ότι από πλευράς Πανεπιστημίου Πάτρας συνεχίζεται η αφόρητη πίεση για να προχωρήσει η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος η πόλη ετοιμάζεται να στείλει ένα ακόμα ηχηρό «μήνυμα» έναντι της αδικίας που επιχειρείται σε βάρος της σχολής του Αιγίου όπου συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με τα τμήματα σε Πύργο και Αμαλιάδα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου στο πλαίσιο αυτό, το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας συγκαλείται σύσκεψη φορέων προκειμένου να κλιμακωθεί ο αγώνας αντίστασης κατά της κατάφορης αδικίας που επιχειρείται σε βάρος της πόλης όπως άλλωστε ομόφωνα αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Ο πρόεδρος του τμήματος της Μουσειολογίας στον Πύργο, Γιώργος Παναγιωτόπουλος σχολίασε την παραπάνω εξέλιξη, αναρωτώμενος τα εξής:

«Οι πολίτες του Αιγίου, οι φορείς και ο Δήμος συνεχίζουν τον αγώνα τους για την παραμονή του τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο. Οι φορείς της Ηλείας και η Αυτοδιοίκηση της Ηλείας με τους κάθε ρόλου, παράγοντες, που είναι;»

Το “παζλ” του αριθμού εισακτέων

Εν τω μεταξύ χθες, το esos δημοσίευσε τον συγκριτικό πίνακα του φετινού αριθμού εισακτέων σε σχέση με πέρσι (2021) και πρόπερσι (2020) , προκειμένου οι υποψήφιοι να έχουν μία  εικόνα, όταν συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό Δελτίο με τα τμήματα προτίμησης.

Από την επεξεργασία του συγκριτικού πίνακα προκύπτουν οι εξής διαπιστώσεις:

Α. Το “ψαλίδι” στον αριθμό εισακτέων έπεσε σε όλα  τα ΑΕΙ, μ΄εξαίρεση

την  Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, και

τις Τουριστικές Σχολές.

Β. Ο μεγαλύτερος όγκος μείωσης των θέσεων προέρχεται από τα Περιφερειακά ΑΕΙ. Ο αριθμός αγγίζει  τις 6.781 θέσεις.

Γ.   Από το ΑΕΙ της Αττικής μειώθηκαν 2.240.

Δ. Τη μεγαλύτερη μείωση θέσεων έχουν υποστεί τα τμήματα που πέρσι είχαν μεγάλο αριθμό κενών θέσεων λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η οποία άφησε εκτός ΑΕΙ περίπου 20.000 υποψηφίους.

Ε. Δίνεται “μπόνους” θέσεων σε τμήματα με μεγάλη ζήτηση.

Ανά ΑΕΙ ,ο αριθμός εισακτέων έχει ως εξής:

Εκκλησιαστικές Σχολές 80   (-120)

ΑΣΚΤ     195    (+4)

ΑΣΠΑΙΤΕ  230   (-250)

ΑΠΘ 5.851   (-545)

Τουριστικές Σχολές 244 (καμία μεταβολή

Γεωπονικό 1.45  (-456)

ΔΠΘ  4.160   (292)

Διεθνές Πανεπιστήμιο 5066     (-1077)

ΕΚΠΑ 6.324  (-587)

ΕΜΠ  1.078  (-159)

ΕΛΜΕΠΑ  1.801  (-393)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο 1.499 (-676)

ΟΠΑ 1527  (-36)

Πανεπιστήμιο Αιγαίου  3.445  (-613)

ΠΑΔΑ 4.343  (-514)

Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας  4.177 (-997)

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας    5.159   (-478)

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων  4.347     (-279)

Πανεπιστήμιο Κρήτης  2.607    (-529)

πανεπιστήμιο Μακεδονίας   1.732    (-16)

Πανεπιστήμιο Πατρών  5.205 (-1.078)

Πανεπιστήμιο Πειραιά 2.062  (-6)

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου  3.551  (-665)

Πάντειο Πανεπιστήμιο  1.592   (-215)

Πολυτεχνείο Κρήτης 703  (-62)

Χαροκόπειο 342  (-7)

Tάκης Αντωνακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου

«Δεν γίνεται να παλεύουμε μόνοι μας»

Ερωτηθείς από την εφ. «Πατρίς» για το αν σκοπεύει ο Πύργος να κάνει αντίστοιχο, ο Δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος τόνισε πως δεν εγκαταλείπει τον αγώνα ωστόσο έχει διαπιστώσει μια ολιγωρία από τους υπόλοιπους φορείς που δεν επιτρέπει την συλλογική κινητοποίηση για όσο το δυνατόν πιο δυναμική διεκδίκηση παραμονής των σχολών.

Ο κ. Αντωνακόπουλος δήλωσε: «Ο Δήμος Πύργου ήδη υλοποιεί μια μελέτη για την βιωσιμότητα σχολής ΤΕΦΑΑ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τον αγώνα για τις σχολές. Θα παλέψουμε μέχρι τελευταία στιγμή ωστόσο δεν γίνεται να παλεύουμε μόνοι μας. Οι φορείς της περιοχής συμμετείχαν στον αγώνα που κάνουμε με μια υπογραφή ωστόσο δεν αρκεί μόνο αυτό. Υπάρχει συλλογική ακινησία  και μια κουλτούρα ακινητοποίησης από τους παράγοντες οι οποίοι με αυτή τους την στάση δεν έχουν καταφέρει τίποτα για την πόλη».

Γιάννης Λυμπέρης, Δήμαρχος Ήλιδας

«Θα συμπεριφερθούμε όπως μας συμπεριφέρθηκαν και θα τους σεβαστούμε όπως μας σεβάστηκαν»

Για το θέμα  των σχολών στην Ηλεία, ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης σχολίασε πως η περιβόητη μεταρρύθμιση στην παιδεία ξεκίνησε από την Ηλεία και τελείωσε σε αυτή. Τόνισε πως δεν πρέπει να επαναπαυτεί κανείς, ενώ δεν παρέλειψε να εστιάσει σε όσα έγιναν για τις σχολές της Ηλείας με τη μεταρρύθμιση Γαβρόγλου και ακολούθως με τη νέα Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως που έκανε επιλεκτικές καταργήσεις σχολών. Παράλληλα, σε μια σοβαρή και σκληρή δήλωση τόνισε πως θα «συμπεριφερθούμε όπως μας συμπεριφέρθηκαν και θα τους σεβαστούμε όπως μας σεβάστηκαν».

Πρόσθεσε δε πως ως εκπρόσωπος της Αμαλιάδας και του Δήμου Ήλιδας, δεν πρόκειται να πει ποτέ ψεύτικα λόγια και μεγάλα ούτε και θα δικαιολογηθεί ποτέ, καλώντας τους πάντες προκειμένου από κοινού να ζητηθεί Ανώτατη Σχολή στους τομείς της Γεωργίας και του Πολιτισμού που αποτελούν τομείς που διαχρονικά χαρακτηρίζουν το νομό. Κλείνοντας, ζήτησε από όλους τους παράγοντες που εκφράζουν θεσμικά την πόλη και το νόμο να δράσουν συντονισμένα, υποστηρίζοντας πως «φαίνεται για την Ηλεία δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά ίσως κάπου στραβά αρμενίζουμε εμείς».

Ηλίας Ξανθούλης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

«Πως θα πείσουμε τα παιδιά μας να μείνουν στον τόπο μας;»

«Η ανακοίνωση του μηχανογραφικού έβαλε τίτλο τέλους στην παρουσία της Ηλείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μία αναδιάρθρωση που ξεκίνησε από την Ηλεία και σταμάτησε στην Ηλεία , το πρόβλημα, μας είπαν, ήταν ότι δεν το αγκάλιασε η τοπική κοινωνία ,ή ο δήμος δεν βοηθούσε διοικητικά ή το κράτος δεν έστελνε καθηγητές ή ……. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ηλεία βγήκε από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Να μας πουν, διότι κανένας δεν έχει απαντήσει, πώς γίνεται σε μία περιοχή πού έχει πλούσιο πολιτιστικό προϊόν παγκόσμιου ενδιαφέροντος, Αρχαία Ολυμπία – Αρχαία Ίλιδα – κάστρο Χλεμούτσι, να παίρνουν την σχολή Μουσειολογίας και από τον δεύτερο κάμπο της Ελλάδος να παίρνουν την σχολή Γεωπονίας . Ποιός θα μας απαντήσει πώς θα πείσουμε τα παιδιά μας να μείνουν στον τόπο μας, και ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί αυτός ο νομός μειώνεται συνέχεια, ποιός θα πει σε έναν επενδυτή να επενδύσει στην πόλη μας, ποιός θα πει σε κάποιον που έριξε όλες τις οικονομίες του να φτιάξει ένα διαμέρισμα, ποιος θα πει σε έναν επαγγελματία που αγωνίζεται να κρατήσει την επιχείρηση του ανοιχτή, ύστερα από τόσα πού έχουμε περάσει, να συνεχίσει να αγωνίζεται , ποιος θα πει στον εργαζόμενο πού θα απολυθεί ποιός φταίει πού έμεινε άνεργος, ποιος, ποιος….»

Όλη η επικαιρότητα