Ηλεία

Λυμπέρης: Να μην υπάρξει κρίση στα νοσοκομεία Ηλείας – Στενή συνεργασία ΕΟΔΥ, Περιφέρειας και Δήμου

Ακούστε το άρθρο

Στενή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ έχει ο δήμος Ήλιδας και οι δήμοι που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό με στόχο να δουλέψουν σωστά οι δομές Υγείας ώστε να αποφευχθεί «τσουνάμι ασθενών» όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας βρέθηκε στην Αμαλιάδα, μετέφερε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του υπουργείου Υγείας και του υπουργού για την πληττόμενη περιοχή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Β. Γιαννόπουλος μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τον Εθνικό Διοικητή Πολιτικής Προστασίας και τον δήμαρχο Ήλιδας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο Ήλιδας. Παρόντες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κώστας Τσαούσης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Σιαψάλης.

Υπευθυνότητα και σοβαρότητα

Ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας  Βασίλης Γιαννόπουλος δήλωσε:«Υποδεχόμαστε τον πρόεδρο του ΕΟΔΗ κ. Αρκουμανέα. Στη συνάντηση που είχαμε τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα σχετικά με το θέμα που μας ταλανίζει , το θέμα εξάπλωσης του κορωνοϊού , είχαμε συνεργασία με τον δήμαρχο Ήλιδας και τους αντιδημάρχους προκειμένου να έχουμε καλύτερο συντονισμό των δράσεων και των πρωτοβουλιών τις επόμενες μέρες. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που είναι πρωτόγνωρη  σε επίπεδο εξάπλωσης ενός ιού, θεωρώ ότι πολύ σημαντικό είναι να διατηρήσουμε άπαντες την ψυχραιμία μας, την υπευθυνότητα και την σοβαρότητά μας. Ο καθένας μας πρέπει να επιδείξει   υψηλό επίπεδο ενσυναίσθησης της ατομικής του ευθύνης όσον αφορά στη λήψη ατομικών μέτρων υγιεινής. Σε επίπεδο Περιφέρειας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης  έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, από εμάς ήδη έχει αναληφθεί  πρωτοβουλία επικοινωνιακής καμπάνιας»

Επιβράδυνση διασποράς

Ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης δήλωσε: «Ο πρόεδρος ικανοποιεί σήμερα το αίτημα της φυσικής παρουσίας της ηγεσίας. Δυστυχώς πληρώσαμε να είμαστε πρώτοι εμείς να εμφανισθεί με αυτή την πυκνότητα με ένα λεωφορείο το κρούσμα του κορωνοιού. Εμείς από την πρώτη στιγμή συμμορφωθήκαμε με τις οδηγίες  του ΕΟΔΥ ήρθε κλιμάκιο με ελικόπτερο από την Αθήνα στο νοσοκομείο και στη συνέχεια ξεκίνησε η ανίχνευση φορέων του ιού. Το θέμα τώρα είναι πώς θα επιβραδύνουμε την διασπορά για να μην υπάρξει ένα τσουνάμι  ασθενών που θα πέσουν στα νοσοκομεία, θα πέσουν στις μονάδες και μεσούσης της γρίπης του χειμώνα θα υπάρξει κρίση και πανικός  στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Και σε μας τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας ήταν θέμα και το λέω ενώπιον του προέδρου , εμείς οι παροικούντες στην Ηλεία το ξέρουμε πολύ καλά ότι από ένα σύστημα υγείας που δεν είναι στα καλύτερά του συνολικά στη χώρα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη  η Ηλεία είναι πάτος όπως και σε άλλα. Επομένως καταλήξαμε χθες το βράδυ να τρέχουμε εγώ και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας να επιταχθεί γιατρός για να εφημερεύσει στην Αμαλιάδα. Δεν είναι σωστό αυτό. Μέσα σε αυτή την κρίση που λέμε να μην υπάρχει πανικός που λέμε στον κόσμο πάρτε τα τηλέφωνα του Ιατρικού Συλλόγου και του νοσοκομείου για να πάρετε σωστές οδηγίες δεν θα τρέχετε όλοι μαζί παρά όταν δείτε συμπτώματα. Είχαμε απαγορεύσει όλες τις εκδηλώσεις πριν σκάσει το κρούσμα και είχαμε δεχθεί επιθέσεις από κάποιους ότι θα χαθούν χρήματα ενόψει της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Εκείνο που κρατάμε σήμερα είναι ότι θα έχουμε στενή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ για να δουλέψουν σωστά οι δομές Υγείας.»

Όχι πανικός

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ  Παναγιώτης Αρκουμανέας «Θα εντείνουμε την συνεργασία με τον Δήμο γιατί υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το Υπουργείο Υγείας και τον υπουργό  για τις περιοχές που έχουν πληγεί από τον ιό. Άρα χρειαζόμαστε συνεργασία με τον δήμο και τον ιατρικό σύλλογο. Παρακαλούμε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας και των Τοπικών Αρχών. Δεν πρέπει να υπάρχει πανικός και όχι στιγματισμός εκείνων που έχουν νοσήσει.»

Εθελοντικό σώμα ιατρών

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κώστας Τσαούσης «Είναι επιτυχία του συστήματος και του υπουργείου ότι ο ΕΟΔΥ σήμερα βρίσκεται εδώ . Αυτό δείχνει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις Κρατικές Υπηρεσίες και στους υπεύθυνους της Πολιτείας που ανακοινώνουν μέτρα ή ανακοινώνουν την πρόληψη. Όσον αφορά τους εργάτες γης και τους ρομά έχω να σας πληροφορήσω τα εξής: Ο Ιατρικός σύλλογος έχει ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία  με το δήμο επικοινωνία και αύριο Δευτέρα και γενικά όλη την εβδομάδα θα είμαστε επί ποδός πολέμου αυτούς τους ανθρώπους να τους ενημερώσουμε να τους παράσχουμε ότι χρειάζονται για απολύμανση  και υπάρχει και εθελοντικό σώμα γιατρών του Συλλόγου για να μην συνωστίζονται στα νοσοκομεία οι οποίοι όχι μόνο δεν θα χρειάζεται να έρθουν στα γραφεία μας αλλά θα πηγαίνουμε εμείς εκεί για να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα στην πηγή τους»

Υπεύθυνη συμπεριφορά

Ο Βασίλης Παπαγεωργίου Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας: «Η συνεργασία με τον ΕΟΔΥ τον κύριο διαχειριστή  της κρίσης και ο ρόλος της πολιτικής προστασίας λειτουργεί επικουρικά στο ότι πρόβλημα αντιμετωπίσει , στο ότι απαιτήσει από μας. Εγώ επισημαίνω δύο πράγματα: πρώτον ακούμε μόνο τους ειδικούς και δεύτερον υπεύθυνοι συμπεριφορά από όλους»

Ανοικτά τα καταστήματα

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Σιαψάλης δήλωσε: «Είχαμε την διαβεβαίωση από τον ΕΟΔΥ ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλείσουν τα καταστήματα, είτε εμπορικά είτε υγειονομικού ενδιαφέροντος γιαυτό παρακαλούμε τους συναδέλφους να έχουν τα καταστήματα ανοικτά »

Όλη η επικαιρότητα