Χωρίς κατηγορία

Λύκειο Ελληνίδων Πύργου: Αφιέρωμα στη Σμύρνη με «Μνήμες ενός ξεριζωμού»

afieroma_sti_smyrni_me_mnimes_enos_xerizomoy_2.jpg

Γιώργος Γουβιάς

gougio@hotmail.com

 

Συνέντευξη Τύπου για την εκδήλωση-αφιέρωμα για την καταστροφή της Σμύρνης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο χώρο των γραφείων του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου. Η εκδήλωση με τίτλο «Μνήμες ενός ξεριζωμού» διοργανώνεται από το τμήμα Χορωδίας του Λυκείου και θα φιλοξενηθεί στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο το βράδυ του Σαββάτου 1 Ιουνίου.

 

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα ακουστούν χαρακτηριστικά τραγούδια της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας από την Μικτή Χορωδία του Λυκείου συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων ενώ θα προβληθούν και σχετικά βίντεο.

Μιλώντας για την εκδήλωση η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Τούλα Καλαμπόκα ανέφερε τα εξής: «Το Λύκειο των Ελληνίδων που τιμά τις εθνικές μνήμες και αγωνιά για το μέλλον αυτού του τόπου, θεώρησε χρέος του να ξεδιπλώσει τις οδυνηρές μνήμες από το παρελθόν και να παρουσιάσει την εκδήλωση-αφιέρωμα για τα 90 χρόνια της καταστροφής της Σμύρνης. Την εκδήλωση διοργανώνει το τμήμα χορωδίας του Λυκείου με τίτλο «Μνήμες ενός ξεριζωμού». Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχουν η έφορος του τμήματος κ. Καίτη Ντοά και η συνέφορος Βάσω Χαϊκάλη. Η Σμύρνη ήταν μια πολυπολιτισμική πόλη που κατοικείτο από Έλληνες, Τούρκους, Αρμένιους, Ιουδαίους και άλλους Ευρωπαίους. Το 65% των κατοίκων της ήταν Έλληνες οι οποίοι είχαν στα χέρια τους το εμπόριο καθώς και την πνευματική και πολιτιστική κίνηση της πόλης. Ελληνικά μιλούσαν και οι αλλοεθνείς. Το όνειρο όμως των Ελλήνων της Σμύρνης έσβησε τον Αύγουστο του 1922 όταν ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε και υπεχώρησε άτακτα. Η πόλη πυρπολήθηκε από τους Τούρκους και το 1/5 του ελληνικού πληθυσμού σφαγιάστηκε ή αιχμαλωτίστηκε. Οι υπόλοιποι ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Έτσι ξεριζώθηκε ο Ελληνισμός της Σμύρνης και διακόπηκε η μακραίωνη ιστορία του. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι το Μικρασιατικό πολιτισμό και την ιστορία μας».

Στο περιεχόμενο της εκδήλωσης αναφέρθηκε η Έφορος της χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Καίτη Ντοά τονίζοντας ότι… «τον περασμένο Αύγουστο συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, της πιο παινεμένης και τραγουδισμένης, του διαμαντιού των χαμένων πατρίδων. Ως έφορος της χορωδίας του Λυκείου μαζί με την συνέφορο Βάσω Χαϊκάλη, θεωρήσαμε ότι ήταν χρέος μας να κάνουμε μια εκδήλωση- αφιέρωμα. Αυτή η εκδήλωση ετοιμάστηκε με πολύ προσπάθεια και σεβασμό στη Σμύρνη και την ιστορία της. Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε μια γιορτή, ούτε ένα μνημόσυνο. Θέλουμε με την εκδήλωση αυτή να θυμίσουμε στους παλαιότερους και κυρίως να γνωρίσουμε στους νεότερους τη Σμύρνη, με όλο της τον πλούτο, με όλο της το μεγαλείο. Για αυτό συνθέσαμε τρία ολιγόλεπτα βίντεο τα οποία αναφέρονται στην ιστορία της, στην καταστροφή της και τέλος στον ξεριζωμό και την προσφυγιά, τα οποία θα προβληθούν μετά από σύντομες εισηγήσεις. Επίσης η χορωδία μας θα αποδώσει αντιπροσωπευτικά τραγούδια της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας τα οποία ετοίμασε με πολύ αγάπη και μεράκι με τη διδασκαλία της υπεύθυνης λειτουργίας της Κωστουλας Σακκά-Κυρίτση. Τη χορωδία θα συνοδεύει ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων την οποία ετοίμασε και θα διευθύνει ο πατήρ Γεώργιος Αναγνωστόπουλος καθηγητής μουσικής».

Η προγραμματισμένη ώρα έναρξης της εκδήλωσης είναι στις 8 μ.μ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Όλη η επικαιρότητα