WEB tv Ηλεία

Λύκειο Ελληνίδων Πύργου – «Χαραλάμπεια 2020»: Μια εξαιρετική μουσικοχορευτική παράσταση (vid)

Ακούστε το άρθρο
Μια εξαιρετική μουσικοχορευτική παράσταση παρακολούθησε το πολυπληθές κοινό που νωρίς το βράδυ του Σαββάτου γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Π.Ε. Ηλείας.

Τα «Χαραλάμπεια», η εκδήλωση – θεσμός του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου (ΛΕΠ), που γίνονται κάθε χρόνο προς τιμήν του Πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους, φέτος είχαν ως κεντρικό θέμα το “Με σαγιά και με σεγκούνια…” με ήχους, μουσικές, τραγούδια και χορούς από τη Θεσσαλία, που ενθουσίασαν το κοινό  το οποίο και θερμοχειροκρότησε όλους τους συντελεστές…

Η εκδήλωση που έγινε με την συνδιοργάνωση της περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Πρόεδρου του Λ.Ε.Π. κας Αικατερίνης Παρασκευοπούλου, που στάθηκε στο γεγονός ότι φέτος τα μουσικά βήματα του Λυκείου των Ελληνίδων του Πύργου οδηγούνται στην πρώτη κοιτίδα του Ελληνισμού, κατά τη μυθολογία.

Στη συνέχεια η κα Παρασκευοπούλου έκανε αναφορά στον μεγάλο Θεσσαλικό κάμπο και τον ποταμό Πηνειό, στον Όλυμπο των 12 θεών, αλλά και καταφύγιο των Κλεφτών και Αρματολών στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Επίσης στο Πήλιο και την κοιλάδα των Τεμπών, στους μεγαλειώδεις βράχους των Μετεώρων και στην πατρίδα του Ρήγα Φεραίου Βελεστινλή, του εθνεγέρτη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στάθηκε δε στους Θεσσαλικούς χορούς που πέρα από την μεγαλοπρέπειά τους, καταδεικνύουν και την ετερογένεια του πληθυσμού ως προς την προέλευσή τους : Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, Καραγκούνηδες (ντόπιοι πληθυσμοί) και πρόσφυγες Μικρασιάτες και Θρακιώτες.

Τόνισε ακόμη πως οι Πηλιορείτικοι χοροί είναι φανερά επηρεασμένοι από τους ρυθμούς του Αιγαίου.

Η κα Παρασκευοπούλου έκλεισε την ομιλία της επισημαίνοντας ότι ένα μέρος αυτών των περιοχών περιλαμβάνει η παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, με χορούς θαυμαστούς από την χορευτική ομάδα του Λ.Ε. Πύργου, από την εφηβική του ομάδα και από τα τμήματα ενηλίκων, με εντυπωσιακές φορεσιές, βλάχικες, καραγκούνικες, πηλιορείτικες του Τρίκερι και των Σποράδων. Αυτό που εντυπωσίασε ήταν και το χορευτικό μιμητικό δρώμενο ΜΑΗΔΕΣ από τη Μακρυνίτσα του Πηλίου.

Η παράσταση συνεχίστηκε με τραγούδια από τη μικτή Χορωδία του Λ.Ε.Π. με τη συμμετοχή σε δύο από αυτά του γνωστού βάρδου δημοτικών και παραδοσιακών τραγουδιών κ. Χρυσόστομου Μητροπάνου.

Η μικτή Χορωδία τα τελευταία 10 χρόνια διευθύνεται από την Καθηγήτρια Μουσικής κα Κωστούλα Σακκά – Κυρίτση, ενώ
στην εκδήλωση απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο 7 παραδοσιακά τραγούδια με την εξής σειρά :
1) Θεσσαλία μου γλυκιά. 2) Κοντούλα η Βλάχα. 3) Χίλια εκατό αρχοντόπουλα ( με τη συμμετοχή του Χρυσόστομου Μητροπάνου). 4) Το κλήμα Μάρω μ’. 5) Πέρα στον πέρα μαχαλά (με τη συμμετοχή του Χρυσόστομου Μητροπάνου). 6) Σκωπτικά τραγούδια από το “Θεσσαλικό Κύκλο” του Γιάννη Μαρκόπουλου “Ο κλεφτοκοτάς”. 7) Τσοπανάκος ήμουνα.
Η Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, τόσο για την ωραία ερμηνευτική απόδοσή της, όσο και από ενδυματολογικής άποψης με τις νέες γυναικείες φορεσιές!

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, οι βουλευτές Ηλείας κ.κ. Κώστας Τζαβάρας και Διονύσης Καλαματιανός, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο βοηθός περιφερειάρχη σε θέματα Ολυμπισμού και αθλητισμού κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος, αντιδήμαρχοι Πύργου, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.

Όλη η επικαιρότητα