Ηλεία Πολιτισμός

Λύκειο Ελληνίδων Πύργου: Με σεβασμό και αγάπη προς τους ξενιτεμένους μας τα «Χαραλάμπεια»

Στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στον Πύργο, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 7 μ.μ., η εκδήλωση-θεσμός του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, τα «Χαραλάμπεια». Η φετινή μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Μισεύω και τα μάτια μου δακρύζουν λυπημένα» είναι αφιερωμένη στους ξενιτεμένους Έλληνες. Περισσότερα για την εκδήλωση ανέφεραν η πρόεδρος και η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Λυκείου, Τούλα Καλαμπόκα και Κατερίνα Παρασκευοπούλου αντίστοιχα, στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Λυκείου, στον Πύργο.

Τα φετινά «Χαραλάμπεια» θα πραγματοποιηθούν με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, ενώ θα συμμετάσχει και το Λύκειο Ελληνίδων Πάτρας.

«Η κορυφαία εκδήλωση μας, τα Χαραλάμπεια, είναι μια θεσμική γιορτή που τη γιορτάζουμε κάθε χρόνο τιμώντας τον Πολιούχο μας Άγιο Χαράλαμπο και την πόλη μας. Φιλοδοξούμε η φετινή μας παράσταση που έχει τίτλο “Μισεύω και τα μάτια μου δακρύζουν λυπημένα”, να είναι ένα τραγούδι σεβασμού και αγάπης προς τους ξενιτεμένους μας οι οποίοι κρατούν το χρυσό νήμα της παράδοση με τη μητέρα πατρίδα. Επιχειρούμε ένα ταξίδι περιήγησης της ελληνικής μετανάστευσης με ζωντανή μουσική με χορούς και τραγούδια της ξενιτιάς, από αυτά της αναχώρησης και της επιστροφής, από περιοχές της πατρίδας μας που έδωσαν πολλά και εκλεκτά παιδιά τους στα έρημα, τα ξένα και τα μακρινά. Και για αυτά η λαϊκή μας μούσα τραγουδά “ο μισεμός είναι καημός, το κατευόδιο ζάλη και το καλωσορίσατε είναι χαρά μεγάλη”»… δήλωσε η κα Καλαμπόκα.

Από την πλευρά της η κα Παρασκευοπούλου ανέφερε ότι «Σε ένα θέμα απόλυτα συνδεδεμένο με τη χώρα μας από τα πολύ παλιότερα χρόνια, και δυστυχώς ως τις μέρες, μας είναι αφιερωμένα τα Χαραλαμπεια 2018. Ο μισεμός, ο πόνος της ξενιτιάς, η πίκρα της που στιγματίζει και αυτούς που φεύγουν και αυτούς που μένουν, αποτυπώθηκαν στο κύριο μέσο του λαϊκού μας πολιτισμού, το τραγούδι. Τέτοια τραγούδια και χορούς απ’ όλες σχεδόν τις περιοχές της πατρίδας μας θα περιλαμβάνει η φετινή μας παράσταση. Στη παράσταση θα συμμετάσχει και το Λύκειο Ελληνίδων της Πάτρας με χορούς της Θράκης και της Θεσσαλίας ενώ το Λύκειο των Ελληνίδων του Πύργου θα παρουσιάσει χορούς της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Καππαδοκίας, των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και της Πελοποννήσου. Η Μικτή Χορωδία του Λυκείου μας, υπό την διεύθυνση της Κωστούλας Σακκά-Κυριτση, θα ανοίξει την παράσταση με τραγούδια παραδοσιακά και έντεχνα, αφιερωμένα στην ξενιτιά. Στο τέλος της παράστασης θα γίνει και ένα αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι, που τις δεκαετίες  `50 – `60 κυρίως, συνδέθηκε με τον ξεριζωμό τόσων ελλήνων στην Ευρώπη, την Αμερική και τη μακρινή Αυστραλία».

Να σημειωθεί πως η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Όλη η επικαιρότητα