Πολιτισμός

Λύκειο Ελληνίδων Πύργου: Στόχος η διάσωση και η διάδοση του λαϊκού πολιτισμού

Ακούστε το άρθρο

Με μια συγκινητική εκδήλωση ολοκληρώθηκε χθες το τριήμερο εκπαιδευτικών δράσεων που διοργάνωσε το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου (ΛΕΠ) σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής (ΚΕΜ) «Φοίβος Ανωγειαννάκης»,  με τη χορηγία του ιδρύματος «Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια»…

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Fopan83@gmail.com

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Πύργου τιμήθηκαν οι παλαίμαχοι οργανοπαίκτες και τραγουδιστές από τους διοργανωτές για την προσφορά τους στον λαϊκό πολιτισμό και τη μουσική κληρονομιά της Ηλείας. Στη συνέχεια τα μέλη του ΚΑΠΗ Πύργου χόρεψαν και τραγούδησαν υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών, ενώ τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Βαρθολομιού με μια μοναδική μουσική παράσταση, κερδίζοντας το χειροκρότημα του κοινού ως επιβράβευση για την προσπάθειά του.

Για την πολύχρονη προσφορά τους βραβεύθηκαν οι: Θέμ. Βασιλόπουλος, Παν.Βασιλοπουλος, Αννέτα Γεωργουλοπούλου, Ιωάννης Δανίκας, Ευάγγ. Αναστασόπουλος, Σ.Καψοκοίλης, Ν.Κωνσταντόπουλος, Γ.Κωστόπουλος, Π.Παρασκευάς, Θεόδ. Σωτηρόπουλος, Δημ. Τζανέτος, Β.Χριστόπουλος.

Παράλληλα, το ΛΕΠ και ο δήμος Πύργου βράβευσαν τον κ.Λιάβα καθώς και τον εκπρόσωπο του ΚΕΜ, Γρ.Φιλίδη για τη συνεισφορά τους στην εκδήλωση και στον λαϊκό πολιτισμό γενικότερα.

«Να συνεχίσουμε την παρακαταθήκη του Σίμωνα Καρά»

Συγκινητική ήταν η ομιλία του κορυφαίου Έλληνα καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρου Λιάβα, ο οποίος αναφέρθηκε στον δάσκαλό του, τον αξέχαστο Σίμωνα Καρρά, για τον οποίο τόνισε ότι ήταν φάρος που άνοιξε τον δρόμο και διαφύλαξε ως κιβωτό μεγάλο μέρος της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς. Για τους βραβευθέντες υπογράμμισε ότι «κρατάνε Θερμοπύλες όλα αυτά τα χρόνια» και επαίνεσε το ΛΕΠ για τη διαρκή και ανιδιοτελή του προσπάθειά του ώστε να διασωθεί ατόφια η ελληνική παράδοση.

«Καλούμαστε να συνεχίσουμε την παρακαταθήκη του Σίμωνα Καρά και να ευαισθητοποιήσουμε το πλατύ κοινό και τη νέα γενιά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Λιάβας.

Θεματοφύλακας της παράδοσης το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου

Η πρόεδρος του ΛΕΠ, Τούλα Καλαμπόκα, ευχαρίστησε προσωπικά όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης του τριημέρου εκδηλώσεων, επισήμανε ότι το ΛΕΠ είναι «θεματοφύλακας της παράδοσης και κυματοθραύστης στις ξένες επιρροές και την ισοπέδωση του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού, παρά την κρίση που βιώνει η χώρα». Παράλληλα κάλεσε τη νέα γενιά να πάρει τη σκυτάλη και να σταθεί σύμμαχος στην προσπάθεια του ΛΕΠ να διασώσει και να διαδώσει την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Την εκδήλωση προλόγισε η γ.γ. του ΛΕΠ, Αικατερίνη Παρασκευοπούλου, η οποία τόνισε ότι δεν πρέπει η κρίση να επιτρέψει την απομάκρυνση από τον πολιτισμό, απηύθυνε κάλεσμα ώστε «να ενώσουμε τις μνήμες του παρελθόντος με το σήμερα» και ευχαρίστησε θερμά  όλους τους συντελεστές της διεξαγωγής του τριήμερου εκδηλώσεων. Παρόντες ήταν ο περιφ. Σύμβουλος Λ.Αριστειδόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Πύργου Ανδ. Αγγελακοπούλου και Ανδρ. Σκαρτσιάρης, ο προϊστ. της Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, Π.Ζεύλας, ο π.Θεόδ. Χαμάλης, κ.ά.

Όλη η επικαιρότητα