Ηλεία

Λυμπέρης: «Σε προτεραιότητα η λειτουργία των ΤΕΙ»

13434_ph1.jpg

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Σε προτεραιότητα θέτουν οι Δήμαρχοι της χώρας την βιωσιμότητα των παραρτημάτων των ΤΕΙ εν μέσω της οικονομικής κρίσης που έχει αγγίξει στο μέγιστο βαθμό και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση και μετά την παρέμβαση του Δημάρχου Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη στην Επιτροπή Παιδείας- Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΚΕΔΕ, δρομολογούνται οι διαδικασίες για να τεθεί το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή της ΚΕΔΕ, ώστε να προταθεί νομοθετική ρύθμιση στην τροποποίηση του Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, που θα δώσει την δυνατότητα στους δήμους να συνεργάζονται με τα ΤΕΙ και να καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα των παραρτημάτων.

Το θέμα είχε συζητηθεί στην συνάντηση που είχε προ ημερών ο πρόεδρος του ΑΤΕΙ Πατρών κ. Σωκράτης Καπλάνης (όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Πατρίς») με τους Δημάρχους Πύργου, Ήλιδας και Αιγίου και τότε συμφωνήθηκε οι δήμοι να αναλάβουν τα λειτουργικά έξοδα των παραρτημάτων, ενώ ο κ. Λυμπέρης ανέλαβε να μεταφέρει το θέμα στην ΚΕΔΕ για να διασφαλιστεί και το νομικό πλαίσιο.

Κάτι, που έκανε στην συνεδρίαση που είχε τη Δευτέρα η Επιτροπή Παιδείας- Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΚΕΔΕ και όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Λυμπέρης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, οι Δήμαρχοι αποφάσισαν να εξετάσουν το θέμα και να το θέσουν στην επόμενη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, για να συμπεριληφθούν οι προτάσεις στην τροποποίηση του Κώδικα.

Στην Επιτροπή της ΚΕΔΕ συζητήθηκε και το θέμα της λειτουργίας Κέντρων Διά Βίου Μάθησης στους δήμους, όπου στην πρώτη κατανομή έχουν συμπεριληφθεί και οι δήμοι Ήλιδας και Πύργου, προκειμένου να ενταχθεί το πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ, αλλά και ο εκσυγχρονισμός των δημοτικών βιβλιοθηκών, ενώ αποφασίστηκε και η διενέργεια εκδηλώσεων στους δήμους με την συμμετοχή των Πανελληνιονικών, με προτεραιότητα σε εκδηλώσεις κατά των ναρκωτικών.

Αναφορικά με τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε προχθές και συμμετείχε ο κ. Λυμπέρης, έγινε εκτενής συζήτηση για τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα των δήμων, τα οποία αναμένεται να λυθούν με την αλλαγή του πλαισίου «Καλλικράτης».

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Λυμπέρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη και χρηματοδότηση της πράξης «Ολοκληρωμένη παρέμβαση αστικής ανάπτυξης της Αμαλιάδας» με προϋπολογισμό 4,3 εκατ. ευρώ που υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή πολυλειτουργικού κτιρίου, την κατασκευή στεγάστρων στη λαϊκή αγορά και παρεμβάσεις στην οδό Γηπέδου με πεζοδρόμια κλπ.

Όλη η επικαιρότητα