Κόσμος

Λύση με τον όρο «Μακεδονία» δείχνει ο Νίμιτς

Ακούστε το άρθρο
Πρόταση που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία ως τμήμα της ονομασίας «δείχνει» ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ενόψει των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν αύριο, Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή, το όνομα της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη είναι ‘Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας’, οπότε η λέξη ‘Μακεδονία’ είναι μέρος του ονόματος και η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τη χώρα με αυτό το όνομα».

«Περισσότερες από 100 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», συνεπώς εμπεριέχεται η λέξη «Μακεδονία» για τις περισσότερες χώρες. Οπότε, αυτή είναι συνδεδεμένη με αυτή τη χώρα», τόνισε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορεί να εξευρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί τις φιλοδοξίες των δύο χωρών.

Παράλληλα, ο κ. Νίμιτς τόνισε πως «αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο», ξεκαθαρίζοντας πως «η πρόταση θα είναι καινούρια γιατί είμαστε σε μια καινούρια χρονική συγκυρία. Κάποιες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια, αλλά μαγική λύση δεν υπάρχει» σημείωσε, αποφεύγοντας να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ υπογράμμισε ακόμη πως «στην Ελλάδα υπάρχει το σκεπτικό ότι η χώρα πρέπει να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτόν τον ρόλο. Ένας από τους τρόπους για να γίνει αυτό είναι να λύσουν το ζήτημα με τον βόρειο γείτονά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «στα Σκόπια, από την άλλη, υπάρχει το σκεπτικό ότι κάποιες από τις ιδέες του παρελθόντος δεν ήταν απαραίτητα ευνοϊκές, ότι ήρθε η ώρα να λυθεί το ζήτημα και να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή και βορειοατλαντική πορεία της χώρας».

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα