Mαγειρεύοντας στην Ηλεία: Χριστός Ανέστη! Δεν πετάμε τίποτα…

Share

Δια χειρός Σοφίας Βαρουξή

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Χρόνια πολλά αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι

Οι αναμνήσεις και του φετινού Πάσχα θα μας ακολουθούν στη ζωή μας λόγω αυτής της διαφορετικότητας.

Με σεβασμό για τον κίνδυνο του Covid, ακολουθήσαμε τις απαγορεύσεις, αλλά και την αλλαγή της ώρας της Αναστάσεως. Πολλοί το χάρηκαν πριν δύσει ο ήλιος με τα μέτρα προστασίας και… σε απόσταση, είπαν το «Χριστός Ανέστη» και ένιωσαν την ελπίδα, να φωλιάζει μέσα τους, ανταποδίδοντας όλοι με μία ευχή «Ναι, αληθώς ο Κύριος».
Στη συνέχεια ήλθε η Πρωτομαγιά χωρίς να την ζήσουμε όπως της άξιζε. Έχουμε μάθει να την γιορτάζουμε πάντα την 1η Μαΐου, η μεταφορά της έκανε τη διαφορά.
Χρόνια Πολλά και για τις δύο ορόσημες μέρες και του χρόνου να τις γιορτάσουμε όπως πρέπει…

Αυτή την Κυριακή σας παρουσιάζουμε γευστικές συνταγές που φτιάξαμε με ό,τι μας… περίσσεψε από τις Άγιες αυτές ημέρες.

Σας ευχόμαστε να τις απολαύσετε και καλή επιτυχία!!

* Θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω τις καλές μου φίλες που… από την δική τους καρδιά μας ετοίμασαν και μας προσέφεραν τα γευστικά πασχαλινά δώρα τους. Η πλούσια σε γεύσεις μαγειρικής Αθαν. Μπράμου μας έφτιαξε το πιο γευστικό τσιζ – κέικ με πορτοκάλι, η σχολαστική και τελειομανής Ρένα Μπράμου μας έφτιαξε τα πιο αρωματικά και γευστικά τσουρέκια, που ποτέ δεν είχαμε γευθεί και μας υποσχέθηκε του χρόνου να μας δώσει τη δική της συνταγή.

Ευχαριστούμε πολύ για την ιδιαίτερη φροντίδα των κόκκινων αυγών που μας προσέφερε η καλή μας φίλη Μπέκυ Αντωνακοπούλου που όπως πάντα εντυπωσιάζει με ό,τι φτιάχνουν τα χρυσά της χέρια αλλά και τα εντυπωσιακά αυγά, βαμμένα με τις φυτικές κλωστές από τις αγαπημένες μας Γιούλα και Βίκα που τα έφτιαξαν με αγάπη για εμάς.
Χρόνια σας πολλά.

Εύκολη αυγοσαλάτα


Τα Πασχαλινά αυγά που δεν φάγαμε είναι ιδανικά και έτοιμα να γίνουν μία θρεπτική αυγοσαλάτα. Η σαλάτα αυτή είναι τέλεια για σάντουιτς, άλειμμα στα κρακεράκια και τις φρυγανιές και συνοδευτικό με το φαγητό.
Υλικά
. 6 σφιχτά βρασμένα αυγά
. 1 κουταλιά άπαχο γιαούρτι
. 2 κουταλιές μαγιονέζα
. 1 κουταλιά μουστάρδα
. 1 κ.γ. χυμό λεμόνι
. λίγο μαϊντανό
. λίγο πιπέρι και αλάτι
Εκτέλεση
Αφού καθαρίσουμε τα αυγά χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Βάζουμε τους κρόκους σε ένα μπολ μαζί με το άπαχο γιαούρτι, τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Έπειτα ψιλοκόβουμε τα ασπράδια και το μαϊντανό. Τα ρίχνουμε στο μπολ και ανακατεύουμε. Η σαλάτα είναι έτοιμη!

Γρήγορη κρεατόπιτα


Υλικά
. Φύλλο χειροποίητο ή αγοραστό
. 2 κούπες μαγειρεμένο ξεψαχνισμένο κρέας
. 3 χτυπημένα αυγά
. 200 γραμμάρια θρυμματισμένη φέτα
. 1 τριμμένο καρότο
. λίγο μαϊντανό
. 3 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια
. 3 κουταλιές γάλα
. αλάτι, πιπέρι και λάδι

Εκτέλεση
Έχοντας έτοιμο το φύλλο βάζουμε τα κρεμμύδια και το καρότο σε ένα μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρέας και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε μέχρι να ανακατευτούν καλά. Αφού τα κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε μέσα τη φέτα και τα αυγά που έχουμε πρώτα χτυπήσει ξεχωριστά. Λαδώνουμε ένα ταψί και τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσουμε. Γεμίζουμε με την γέμιση και αν είναι χειροποίητα τα φύλλα διπλώνουμε τις άκρες στο ταψί. Για το πάνω φύλλο χτυπάμε το γάλα μαζί με ένα κρόκο αυγού για άλειμμα. Η πίτα μπαίνει στον φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μία ώρα.

Το τσουρέκι σε Cheesecake


Υλικά για τη βάση:
. 6 – 8 φέτες τσουρέκι – κομμένες σε κύβους
. 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
Υλικά για την κρέμα:
. 1 συσκευασία τυρί κρέμα (200γρ.)
. 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
. 1 φακελάκι σαντιγί στιγμής (σκόνη)
. 200 ml γάλα πλήρες
Επικάλυψη:
Μαρμελάδα βύσσινο /κεράσι/ φράουλα

Εκτέλεση
Κόβεις το τσουρέκι σε κύβους και το βάζεις σε ένα ταψί. Το τοποθετείς στον φούρνο, στο γκριλ (για 4 -6 λεπτά) μέχρι να γίνουν οι κύβοι αρκετά σκληροί, αλλά προσέχοντας να μη στεγνώσουν τελείως και γίνουν σαν φρυγανιές! Μόλις γίνουν τα παξιμαδάκια από τσουρέκι τα αφήνεις να κρυώσουν και ξεκινάς να λιώσεις το βούτυρο. Θρυμματίζεις τα τσουρεκάκια στο multi και στη συνέχεια τα ανακατεύεις με το βούτυρο, μέχρι να δημιουργήσεις το μείγμα της βάσης. Το απλώνεις σε μία στρογγυλή φόρμα που ανοίγει και το αφήνεις να κρυώσει μέχρι να φτιάξεις την κρέμα. Χτυπάς στο μίξερ τη σαντιγί στιγμής με το γάλα και κρατάς στην άκρη. Σε άλλο μπολ χτυπάς και αφρατεύεις το τυρί κρέμα με το γιαούρτι και στη συνέχεια προσθέτεις με μία μαρίζ τη σαντιγί. Ανακατεύεις απαλά για να μη χάσει τον αέρα του. Καλύπτεις τη βάση σου, απλώνεις την κρέμα και αφήνεις το γλυκό στο ψυγείο να δέσει για τουλάχιστον 4 ώρες. Αφαιρείς από το ψυγείο και προσθέτεις τη μαρμελάδα της επιλογής σου και ξανατοποθετείς στο ψυγείο για μία ακόμα ώρα.