Πολιτική

Mιχάλης Κατρίνης: Οι διερευνητικές με την Τουρκία δεν έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα μιας εθνικής στρατηγικής και συνεννόησης

Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση προχωρά μόνη της σε αυτές, αρκούμενη μόνο σε λεκτικές διατυπώσεις για τα όρια αυτών των συζητήσεων.

Υπάρχουν όμως συγκεκριμένα δεδομένα: Η Τουρκία δε δέχεται να περιοριστεί η συζήτηση στη μόνη , νομικά αποδεκτή, διαφορά που υπάρχει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Αντίθετα, θέτει ζητήματα που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, στα νησιά αλλά και στη Θράκη, ακόμα και τη συνθήκη της Λωζάνης. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε τέτοιου είδους συζήτηση.

Η χώρα επιβάλλεται να διαμορφώσει ένα μέτωπο εθνικής ενότητας και συνεννόησης. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός οφείλουν να αντιληφθούν ότι η διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν αποτελεί υπόθεση μόνο ενός στενού κυβερνητικού κύκλου.

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι:
1) Η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά που μπορεί να παρεπεμφθεί στη Χάγη είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, με βάση τη ύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, την οποία η μοναδική χώρα που δεν την αναγνωρίζει είναι η Τουρκία.
2) Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σε Αιγαίο και Μεσόγειο δεν τίθεται εν αμφιβόλω, ούτε αναστέλλεται.
Η κυβέρνηση έχει αποτύχει, μέχρι σήμερα, στο να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι η Γαλλία ήταν έτοιμη και πρόθυμη να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δεν έχουμε πάρει ακόμα απάντηση για το αν υπήρξε πρόταση από τη Γαλλία προς τη χώρα μας για συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής και συνεργασίας, παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί το ζήτημα, δημόσια και στη Βουλή, από μένα προσωπικά.
Ανησυχία επίσης προκαλεί και η μετακίνηση των ‘’κόκκινων γραμμών’’ στα 6 ναυτικά μίλια, όπως προκύπτει από τις άστοχες δηλώσεις του κ.Γεραπετρίτη , παρά το ότι τον Ιούλιο-πρώτη ‘’επίσκεψη’’ Oruc Reis-το σύνολο των δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού υπερασπίστηκε την εθνική κυριαρχία πέραν των 12 ν.μ.

Το Κίνημα Αλλαγής τηρώντας υπεύθυνη στάση, εγκαίρως ζήτησε τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να χαραχτεί εθνική στρατηγική. Υπερψήφισε την επέκταση των 12 ν.μ. στο Ιόνιο και τη σύμβαση προμήθειας των αεροσκαφών RAFALE. Ο κ.Μητσοτάκης αρνήθηκε, όπως είχε αρνηθεί και ο κ.Τσίπρας στη συμφωνία των Πρεσπών.

Όλη η επικαιρότητα