Ελλάδα Οικονομία

Μ. Μπαλαούρας: “Να κάνει η ΕΕ βήματα για τον περιορισμό της νόμιμης φοροαποφυγής”

Ακούστε το άρθρο

Σε ανταλλαγή απόψεων με τους ομολόγους του των άλλων εθνικών Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συζήτηση που οργανώθηκε από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  συμμετείχε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάκης Μπαλαούρας.

Τη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι των εθνικών Κοινοβουλίων συζήτησαν για την οδηγία περί Κοινής Βάσης Φορολογίας Εταιρειών. Η οδηγία αυτή αποτελεί τη δεύτερη προσπάθεια της Επιτροπής για τον περιορισμό της νόμιμης φοροαποφυγής, την οποία πραγματοποιούν σε μεγάλο βαθμό οι πολυεθνικές εταιρείες (αλλά όχι μόνον αυτές) εντός της ΕΕ, εκμεταλλευόμενες τα άκρως ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα που έχουν ορισμένα κράτη μέλη. Η ίδια οδηγία – με πολύ πιο τολμηρές τότε προβλέψεις – είχε κατατεθεί και το 2011, αλλά δεν είχε προχωρήσει λόγω των αντιδράσεων κρατών μελών με ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα, που ευνοούνται από τον «φορολογικό ανταγωνισμό».

Μιλώντας ο Μάκης Μπαλαούρας εστίασε στο γεγονός ότι οι πολυεθνικές φορολογούνται με το ένα τρίτο του ποσού με το οποίο φορολογούνται πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έκανε ειδική μνεία στην Ελλάδα, όπου, όπως φάνηκε από τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή.

Επιβράβευση, αλλά και τιμωρία

Για τα επιμέρους ζητήματα των νομοθετικών προτάσεων της Κομισιόν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου ενημέρωσε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με τη θέσπιση κοινών κανόνων προσδιορισμού Κοινής Βάσης Φορολογίας Εταιρειών (ΚΒΦΕ) που ανήκουν σε πολυεθνικούς ομίλους.

Επίσης συμφωνεί και στην προτεινόμενη μείωση της πρόσθετης έκπτωσης των δαπανών για έρευνα κι ανάπτυξη στο 33%, ώστε να στηρίζεται η καινοτομία στην οικονομία.  Εξέφρασε, ωστόσο, τη διαφωνία του ως προς την τροποποίηση της πρότασης και τη μείωση  του ορίου των 750 εκατομμυρίων ευρώ στο ποσό των 40 εκατομμυρίων κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής, όπως προτείνει η Επιτροπή.

Αναφορικά με τη θέσπιση της διάταξης για την έκπτωση φόρου για ανάπτυξη και επενδύσεις (ΕΦΑΕ), ο Μάκης Μπαλαούρας υποστήριξε ότι θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

Τέλος, με αφορμή το ζήτημα της φορολόγησης της ψηφιακής οικονομίας, ο Έλληνας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής καθώς φαίνεται να υπάρχει τεράστια τρύπα φορολογικών εσόδων και ανέφερε ως παράδειγμα επιχειρήσεις όπως η Google και η Apple, οι οποίες, μόνο για τις δραστηριότητές τους εντός της ΕΕ, απέφυγαν να πληρώσουν 5 δισ. ευρώ κατά την τελευταία τριετία.

Όλη η επικαιρότητα