Αρθρογραφία Πολιτική

Μ. Μπαλαούρας: «ΝΔ: Σοκ και δέος σε Ηλεία και Παιδεία»

Ακούστε το άρθρο

Του Μάκη Μπαλαούρα*

Η πολιτική της ΝΔ στη Παιδεία έφερε: Κλείσιμο σχολών, περικοπές δαπανών, περιορισμένη στελέχωση σχολείων-γυμνασίων από δασκάλους-καθηγητές και μείωση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ, για να στραφούν στην ιδιωτική Εκπαίδευση.

Για την Ηλεία, το πλήγμα από τη ΝΔ είναι διπλό. Πάγωμα των εργασιών για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος, αποκοπή  της πρωτεύουσας της από μια πανεπιστημιακή σχολή κύρους, με φοιτητές εγκατεστημένους μόνιμα και με απαιτούμενες υποδομές και με μεγάλη προοπτική δημιουργίας συνοδευτικών σχολών, κυρίως, προς Αρχαία Ολυμπία.

Θυμίζουμε, ότι μετά από την κατάργηση δύο τμημάτων επί Σχεδίου Αθηνά με την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε πάλι δύο τμήματα όπου ανασυστάθηκε το τμήμα της Μουσειολογίας (διαχρονικό αίτημα των αποφοίτων) αλλά και το τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Τμήματα και τα δύο εναρμονισμένα με το πολιτιστικό απόθεμα της Ηλειακής γης. Για να είμαστε ξεκάθαροι για το ΤΕΦΑΑ υπήρχαν και πιστώσεις με 8 μέλη διδακτικού προσωπικού. Ήρθε η ΝΔ και με την τιμωρητική στάση για την Ηλεία, που έχει αποδείξει ήδη από το 2013 με το Σχέδιο Αθηνά, κατήργησε το ΤΕΦΑΑ, όπου η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών είχε αποφασίσει να ξεκινήσει την λειτουργία του από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21. Τμήμα που θα μπορούσε να παίξει, με κατάλληλο σχεδιασμό, σημαντικό ρόλο στο Ολυμπιακό ιδεώδες.

Δεν φτάνουν όλα αυτά ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ κ. Κρητικός, σε πρότασή του προς το Υπουργείο Παιδείας, ανακοίνωσε, ότι ξεκινά μία σειρά ενεργειών με σκοπό την Ίδρυση τμήματος ΤΕΦΑΑ στην Σπάρτη! Αυτά μόνο στη ΝΔ συμβαίνουν. Κατάργησαν τεχνηέντως το ΤΕΦΑΑ της Ηλείας για να το μεταφέρουν στην Σπάρτη και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Πέρσι κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούσε τμήματα και ένα χρόνο μετά η ΝΔ τα ισοπέδωσε!

Στο σημείο αυτό εγείρονται και ερωτήματα από τη στάση των Βουλευτών της Ηλείας της ΝΔ που ουδέποτε καταδίκασαν ουσιαστικά την αναστολή λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ και τώρα κωφεύουν στις ενέργειες του ιδεολογικά συμπορευόμενου συναδέλφου τους.

Να με περάσει: Συντονισμένες αντιδράσεις

Η μεταφορά των τμημάτων της Ηλείας δεν θα περάσει για επ’ ουδενί λόγω, για να το ξεκαθαρίσουμε. Καλώ:

  • την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών με ψήφισμά της να καταδικάσει τις ενέργειες του Βουλευτή της ΝΔ.
  • τον Δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο να πραγματοποιήσει δημοτικό συμβούλιο και να καταδικάσει τις ενέργειες της ΝΔ προς την πόλη, κάτι που το έκανε ήδη σε δημόσιες τοποθετήσεις του και να κλιμακώσουμε τον αγώνα έναντι της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας που σαρώνει την Ηλεία.
  • Σύσσωμα τα σωματεία και επαγγελματικές ενώσεις της Ηλείας να λάβουν ανάλογα ψηφίσματα. η ΝΔ δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο.

Δυστυχώς είναι λες και στην Ηλεία έχει πέσει ένα μαύρο πέπλο για όλα τα μεγάλα θέματα! Κάποια στιγμή εύχομαι το τοπίο να ξεκαθαρίσει…

*Μέλος της Κ. Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Όλη η επικαιρότητα