Ηλεία

Μ. Κατρίνης: «Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των επιχειρήσεων της πυρόπληκτης Ηλείας»

Ακούστε το άρθρο

«Σχετικά με την ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κος Μιχάλης Κατρίνης, σας γνωρίζουμε ότι τα διαλαμβανόμενα σε αυτήν εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων» τονίζεται σε άκρως «λακωνική» απάντηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, που φέρει την υπογραφή του κ. ‘Άδωνι Γεωργιάδη.

Μόνο που η ερώτηση του επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής με τίτλο «Αδικαιολόγητη η εξαίρεση της Ηλείας από τα μέτρα στήριξης περιοχών που υπέστησαν φυσικές καταστροφές το 2021» κατατέθηκε στις 21 Απριλίου, μόλις μία ημέρα μετά από δελτίο τύπου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπου θριαμβευτικά εξαγγέλθηκε πως θα δοθεί «Έκτακτη επιχορήγηση έως 18.000 ευρώ για πληττόμενες επιχειρήσεις από την πανδημία COVID-19 σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές το 2021» μόνο σε Εύβοια, Λάρισα και Ηράκλειο…

Τα ερωτηματικά που δημιουργεί η συνεχιζόμενη εξαίρεση της Ηλείας από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ενίσχυσης των περιοχών που υπέστησαν φυσικές καταστροφές το 2021, παραμένουν και ενισχύονται.

Όπως αναπάντητο παραμένει και το πως και γιατί τα όσα διατυπώνονται στην ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη «εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου», την ίδια στιγμή που διαβάζουμε πως η απόφαση έκτακτης επιχορήγησης  «υπεγράφη από τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και μετά από εισήγηση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ», η οποία ανήκει και αυτή διοικητικά στο Υπουργείο Ανάπτυξης. 

Είναι πραγματικά λυπηρό να διαπιστώνεται πως η Ηλεία διαρκώς εξαιρείται από κάθε κυβερνητικό μέτρο στήριξης, παρά τη δέσμευση του πρωθυπουργού στις 26 Αυγούστου 2021 στη Βουλή ότι θα εκπονηθεί ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας.

Η Ηλεία, όχι μόνο δεν έχει δει σχέδιο ανασυγκρότησης ως σήμερα, αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται στους πυρόπληκτους και σεισμόπληκτους νομούς που δικαιούνται στήριξη των επιχειρήσεών τους ως 18.000 ευρώ, ενώ είναι νομός που υπέστη μεγάλη φυσική καταστροφή την περασμένη χρονιά. 

Όλη η επικαιρότητα