Αρθρογραφία

Μ. Μπαλαούρας: Έγκλημα και κοροϊδία και για τη σταφίδα

Λόγω της πανδημίας η παραγωγή του 2020 της σταφίδας έμεινε, σχεδόν ολοκληρωτικά, αδιάθετη.
Ακούστε το άρθρο

  Το 2021 οι σταφοδιπαραγωγοί της Ηλείας έζησαν μια καταστροφική χρονιά με τον παγετό Απριλίου και καύσωνα του καλοκαιριού που προκάλεσαν ζημιές 70%-100%, με συνέπεια τη χαμηλή παραγωγή ή ακόμα να μην τρυγηθούν καθόλου. 

Λόγω της πανδημίας η παραγωγή του 2020 της σταφίδας έμεινε, σχεδόν ολοκληρωτικά, αδιάθετη. Τα αδιάθετα αποθέματα οδήγησαν σε κατάρρευση τις τιμές της παραγωγής του 2021, έως και στα 50 λεπτά!

 Η κυβέρνηση ενώ έπρεπε να λύσει το πρόβλημα πριν 9 μήνες, μόλις τον Δεκέμβρη ο τότε υπουργός Λιβανός αναγκάστηκε να συμφωνήσει για παράδοση της σταφίδας στα 1,40 ευρώ το κιλό. Πέρασαν 4 μήνες και ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί!! Προφανώς δεν είναι ανικανότητα, είναι σκοπιμότητα! Με τη μέθοδο αυτή αναγκάσαν τους σταφιδοπαραγωγούς, προκειμένου να πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, να πουλούν και με 50 λεπτά!!! 

Ο νέος υπουργός Γεωργαντάς πετάει τη μπάλα στην εξέδρα

Ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι αφού πρώτα θα συλλέξει στοιχεία (!) από τους παραγωγούς, θα στείλει ξανά (!) …αίτημα στη Κομισιόν για την απορρόφηση των αποθεμάτων, δηλαδή στις καλένδες! Μάλλον τα υπουργεία της ΝΔ δεν έχουν συνέχεια! Πότε άραγε θα το στείλει; Τον Ιούλιο- Αύγουστο θα βγει η νέα σοδιά και ακόμα τα αποθέματα δε θα έχουν φύγει… Και αυτή η εξέλιξη, με τη σειρά της, συμπιέζει ακόμη περισσότερο το εισόδημα των σταφιδοπαραγωγών και συμπαρασύρει όλο τον κύκλο προστιθέμενης αξίας και εξαγωγών.

Σε κάθε περίπτωση όμως οφείλει να αποζημιώσει άμεσα τους παραγωγούς κατά στρέμμα ή τιμολόγιο με 1,40 €.

Σταφίδα αντί για καλάσνικοφ στην Ουκρανία

 Ενώ οι εργασίες και η λίπανση της νέας καλλιεργητικής περιόδου ξεκινούν, η οικονομική ασφυξία των σταφιδοπαραγωγών απειλεί με αφανισμό το μοναδικό αυτό προϊόν και με μαρασμό τις σταφιδοπαραγωγές περιοχές της Πελοποννήσου.  

Για την απορρόφηση των αποθεμάτων του 2020 έχει ιδιαίτερη σημασία η Κυβέρνηση να υλοποιήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ενεργοποίηση της δυνατότητας του κράτους να λειτουργήσει ως «αγοραστής ύστατης καταφυγής» δηλαδή σε κοινωνικές δομές, σε προγράμματα σίτισης και στον στρατό. . Πολύ περισσότερο, παραφράζοντας το παλιό σύνθημα «βούτυρο αντί για όπλα», να  φροντίσουμε να καλύψουμε τις επείγουσες και φλέγουσες ανάγκες, όπως πρότεινε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης,  για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία με  ένα ιδιαίτερα θρεπτικό προϊόν, τη σταφίδα!

Στρατηγικής σημασίας η αναμπέλωση της σταφίδας

 Τα αμπέλια είναι γερασμένα, ξεραίνονται κτυπημένα από ασθένειες. Επομένως, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, κινδυνεύει με εξαφάνιση. Ήδη οι παραγωγοί αναγκάζονται να αντικαθιστούν τα κλήματα με άλλες καλλιέργειες, όπως ελιές.

Στρατηγικά η αναμπέλωση κρίνεται αναγκαία για την επιβίωση ενός εθνικού και ιστορικού προϊόντος όπως είναι η σταφίδα με νέα κλήματα προσαρμοσμένα στις νέες περιβαλλοντικές και εδαφολογικές συνθήκες, Η αναμπέλωση της σταφίδας, παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου, πότε με την ένταξη της στο νέο ΠΑΑ 2021-27, πότε στο Ταμείο Ανάκαμψης, δεν προχωράει. Σημειώνω, ότι η τελευταία αναμπέλωση είχε γίνει στη δεκαετία του ΄90..  

Οι, σε απόγνωση, παραγωγοί δε μπορούν να κατανοήσουν τους λόγους που δεν προχωρά η θέσπιση κινήτρων για τη διάσωση της σταφίδας και την αύξηση της παραγωγής προς όφελος της εθνικής οικονομίας, μέσω προγραμμάτων, όπως έγινε με τα αμπέλια οινοποίησης. 

 Μήπως έχουν αποφασίσει να ξεκληρίσουν ολοκληρωτικά την παραγωγή της σταφίδας και τους αγρότες μας;

*Άρθρο του Μ. Μπαλαούρα

Όλη η επικαιρότητα