Πολιτική

M. Μπίλια στην «Πατρίς»: «Ότι έγινα και έχω κάνει οφείλεται στην Ηλεία και τους πολίτες της»

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΤΡΙΣ"
Ακούστε το άρθρο

Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Βαρουξή και η εφημερίδα «Πατρίς» ανοίγει σήμερα ένα κύκλο συνεντεύξεων με αιρετούς και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού. Ανθρώπους με διάθεση για προσφορά κι όρεξη για δουλειά που μετέχουν στα θεσμικά όργανα διοίκησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η αρχή γίνεται με την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Μαρία Μπίλια της οποίας η διαδρομή στον πρώτο και το δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ιδιαίτερα σημαντική ενώ με την εκλογή της έγραψε ιστορία αφού είναι η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι του ανώτατου αυτού θεσμικού οργάνου της περιφέρειας και η πρώτη σύμβουλος από το νομό που της ανατίθεται τέτοια ευθύνη.

“Ότι έγινα και ότι έχω κάνει οφείλεται στην Ηλεία και τους πολίτες και έχω ακόμα μία ευθύνη να αποδείξω ότι μπορώ να είμαι πρόεδρος που εκπροσωπεί όλη τη Δυτική Ελλάδα που υπηρετεί με αφοσίωση τον τόπο του”, τονίζει μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ Μαρία Μπίλια μιλώντας στην εφημερίδα “Πατρίς”, λίγες ημέρες μετά την εκλογή της.

Είστε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και η πρώτη πολίτης της Ηλείας που καταλαμβάνει αυτή τη θέση. Θεωρείτε πως η εκλογή σας, ενισχύει και τη θέση της Ηλείας στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Ως πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα είμαι πρόεδρος όλων των παρατάξεων και όλων των περιφερειακών συμβούλων, ανεξαρτήτως Περιφερειακής Ενότητας και ανάλογα θα λειτουργήσω. Ωστόσο, για όλους μας, τα πάντα ξεκινούν από τον τόπο καταγωγής μας και όλα οφείλονται στους συμπολίτες μας. Σε ό,τι με αφορά λοιπόν, στην προηγούμενη αυτοδιοικητική θητεία τιμήθηκα από τους δημότες του Δήμου Πηνειού και συμμετείχα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές, τιμήθηκα από τους πολίτες της Ηλείας και εκλέχτηκα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ό,τι έγινα και ό,τι έχω κάνει οφείλεται στην Ηλεία και τους πολίτες της, λοιπόν. Κατά συνέπεια, απέναντι στους πολίτες της Ηλείας αισθάνομαι πως έχω μία επιπλέον ευθύνη: Να αποδείξω ότι μπορώ να είμαι η πρόεδρος που εκπροσωπεί όλη τη Δυτική Ελλάδα και ένας άνθρωπος που υπηρετεί με ευθύνη και αφοσίωση τον τόπο του.

Πάντως, η πρόταση του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη, στο πρόσωπό σας, δίνει έναν επιπλέον «πόντο» και στην Ηλεία. Διαφωνείτε;

Θα έλεγα ότι με Περιφερειάρχη τον Νεκτάριο Φαρμάκη, η Ηλεία παίρνει όσα δικαιούται και αντιμετωπίζεται ως ίση προς ίσους με τις άλλες δύο Περιφερειακές Ενότητες. Και αυτό είναι κάτι που αφενός αποτελούσε ένα διαχρονικό ζητούμενο για όλους τους Ηλείους, αλλά και ένα σημαντικό επίτευγμα του Περιφερειάρχη, ο οποίος επέδειξε πως εννοούσε απόλυτα όσα προεκλογικά έλεγε περί ίσης αντιμετώπισης όλων των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας.

Ωστόσο, αυτή η μεγάλη αλήθεια δεν αποτυπώνεται τόσο στην δική μου επιλογή όσο σε άλλες πράξεις και ενέργειες του Περιφερειάρχη, με τελευταία, θυμίζω, τη νέα τουριστική ταυτότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που αποκαλείται «Ολυμπιακή Γη» ή «Olympian Land». Για το Νεκτάριο Φαρμάκη, λόγω και έργω, η Ολυμπία είναι η διαμαντόπετρα του στέμματος στη Δυτική Ελλάδα και το πιο ισχυρό brand για εξωστρέφεια.

Δεν είναι λοιπόν η δική μου επιλογή, ο «πόντος» στην Ηλεία. Αυτή η περιφερειακή Αρχή έχει να δώσει ακόμα πολλούς «πόντους» στην Ηλεία και να σταθεί στο πλευρό του πολίτη της Ηλείας σε κάθε περίσταση, με κάθε τρόπο και με κάθε δυνατότητα.

Το γεγονός πως το νέο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου απαρτίζεται από γυναίκες προκάλεσε έντονη αίσθηση. Ήταν κάτι που συνέβη κατόπιν συνεννόησης με τις άλλες παρατάξεις;

Όχι. Ήταν κάτι που συνέβη τυχαία, αλλά που ταυτόχρονα, αναδεικνύει την ισότιμη αντιμετώπιση και την εμπιστοσύνη του συνόλου των συναδέλφων στα πρόσωπα των γυναικών του σώματος και καταμαρτυρεί την πραγματικά, υψηλή ποιότητα της δημοκρατίας που έχουμε κατακτήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ένα προεδρείο αποτελούμενο στο σύνολό του από γυναίκες, ίσως δεν είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στην χώρα μας, αλλά και σε αυτό το επίπεδο η Δυτική Ελλάδα πρωτοπορεί, γεγονός που με κάνει να αισθάνομαι ακόμα πιο περήφανη που είμαι πολίτης αυτού του τόπου και μέλος αυτού του συμβουλίου.

Ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητες που θα θέσετε από τη θέση της προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου;

Μετά την εύρυθμη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, πρωτεύων στόχος για μένα, είναι η επικοινωνία με τον πολίτη της Δυτικής Ελλάδας και για να το εξειδικεύσω θα είμαι ακροατής κάθε προβλήματος από την Κρυόβρυση της Αρχαίας Ολυμπίας μέχρι το Αυλάκι (Βάλτος Αμφιλοχίας) Αιτωλοακαρνανίας. Καταγράφοντας τα ζωτικά θέματα για κάθε περιοχή της ΠΔΕ, θα τα διαχειριστούμε μεθοδικά και θα διεκδικήσουμε δυναμικά τη λύση τους.

Σε ποια έργα πιστεύετε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα;

Προτεραιότητα έχουν τα έργα που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, προστατεύουν το περιβάλλον, ασφαλίζουν τη ζωή των πολιτών και των εκμεταλλεύσεων τους (γεωργικό και ζωϊκό κεφάλαιο), βελτιώνουν την καθημερινότητα.

Θεσμικά πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Η μόνη αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι η επιστροφή μας στο φυσικό χώρο διεξαγωγής του Περιφερειακού Συμβουλίου και η δια ζώσης σύγκληση και λειτουργία του, τηρώντας όμως τη δημοκρατική αρετή του αυτοπεριορισμού και της μη επέκτασης των συζητήσεων, ούτως ώστε να καταστούν οι συνεδριάσεις μας σύντομες, περιεκτικές και με άμεσα πρακτικά αποτελέσματα.

Είστε έτοιμη να διαχειριστείτε εντάσεις και ισχυρές πολιτικές αντιπαραθέσεις;

Στη λειτουργία ενός δημοκρατικού οργάνου υπάρχουν και οι στιγμές έντασης, υπάρχουν και οι μεγάλες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι να καταλαβαίνουμε όλοι ότι ακόμα και η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται εντός συγκεκριμένων πλαισίων ηθικής και πολιτισμού και ότι, τελικά, όλοι βρισκόμαστε στο περιφερειακό συμβούλιο για να δίνουμε λύσεις και να υπηρετούμε την πρόοδο της Δυτικής Ελλάδας. Και νομίζω ότι αυτά τα στοιχεία υπάρχουν ήδη στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά συνέπεια δεν έχω καμία ανησυχία.

Η αλήθεια είναι ότι εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου φαίνεται πως έχει κατακτηθεί σε μεγάλο βαθμό η λεγόμενη περιφερειακή συνείδηση. Πόσο έχει κατακτηθεί όμως στην ίδια την κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας;

Έχουμε μία Περιφερειακή Αρχή που, όπως ανέφερα, κάνει τα πάντα για να άρει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες αλλά και ένα Περιφερειακό Συμβούλιο με πραγματικά υψηλή περιφερειακή συνείδηση. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι η επιλογή των πολιτών και η αυστηρή υπόδειξη τους σχετικά με την εκπροσώπηση τους στους θεσμούς. Γρήγορα λοιπόν η κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας θα αντιληφθεί και θα ενσωματώσει την επιταγή της περιφερειακής συνείδησης, αφομοιώνοντας και εντάσσοντας αυτήν στην καθημερινότητα της. Έχουμε κάνει πολύ μεγάλα βήματα προόδου και θα κάνουμε ακόμα περισσότερα και πιο γρήγορα το επόμενο διάστημα. Όλοι ξέρουν πόσο αδικήθηκε η Ηλεία τα προηγούμενα χρόνια και όλοι αναγνωρίζουν τις μεγάλες δυνατότητες που έχει. Και αυτό είναι κάτι που το ενισχύει η σημερινή Περιφερειακή Αρχή με κάθε τρόπο. Και τελικά, όλοι θα φτάσουμε να καταλάβουμε πως στη Δυτική Ελλάδα έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο. Ότι μόνο όταν είμαστε όλοι μαζί και διεκδικούμε ο ένας το δίκιο του άλλου, μπορούμε να ελπίζουμε. Όσο περισσότερο αλλάζουμε το «εγώ» με το «εμείς», τόσο περισσότερο θα ωφελούμαστε όλοι μαζί.

Μπήκαμε στο τελευταίο «κομμάτι» της περιφερειακής θητείας που θα μας οδηγήσει στις εκλογές. Αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως θα αλλάξει τους τόνους στο περιφερειακό συμβούλιο ή ίσως και τη δική σας αντιμετώπιση;

Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν πάντα και παντού, όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, τόσο ανεβαίνουν οι πολιτικοί τόνοι και τόσο περισσότερο θέλουν οι παρατάξεις να αναδεικνύουν τη διαφορετικότητά τους. Και αυτό όμως είναι κάτι απολύτως θεμιτό στα πλαίσια της δημοκρατικής «πάλης». Δεν αποκλείω λοιπόν, όντως να έχουμε πιο.. ζωηρές στιγμές στο Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς θα πλησιάζουμε στις εκλογές. Ωστόσο, από τη δική μου πλευρά, θα επιδιώξω να είμαι μέχρι τέλους πρόεδρος του συνόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου και πιστεύω ότι σε αυτό θα με βοηθήσουν και όλοι οι συνάδελφοι, αφού όλοι γνωρίζουν εξάλλου πως πολλά από τα ζητήματα που αφορούν τη Δυτική Ελλάδα απαιτούν αντιμετώπιση που υπερβαίνει τους κομματικούς και παραταξιακούς διαχωρισμούς.

Εσείς θα είστε εκ νέου υποψήφια με τον Νεκτάριο Φαρμάκη στις επόμενες εκλογές;

Απαντώντας με ειλικρίνεια, σας λέω ότι αυτή είναι η πρόθεσή μου. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα πολύς χρόνος μπροστά μας μέχρι τότε, ως εκ τούτου, στόχος μου τώρα είναι να καταφέρω να ανταποκριθώ στην ευθύνη που έχω αναλάβει και να υπηρετήσω με συνέπεια το Περιφερειακό Συμβούλιο και τη Δυτική Ελλάδα. Ούτε στιγμή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δικές μας πράξεις και αποφάσεις αντανακλούν στους πολίτες, στις δικές τους ανάγκες και προσδοκίες. Το χρέος μας στην κοινωνία, προηγείται και αυτό θα υπηρετώ πάντα απ’ όποια θέση κι αν βρίσκομαι.

Όλη η επικαιρότητα