Ηλεία

Μ. Παρασκευόπουλος: «Σώσαμε τον δήμο από τη χρεοκοπία»

dimarhos_000.jpg
Ακούστε το άρθρο


Αποκλειστική συνέντευξη έδωσε στo patrisnews.com Ο Δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος που μιλά για βασικά και καθοριστικά θέματα στην εξέλιξη της θητείας του.


Κύριε δήμαρχε, η χώρα ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί για χρόνια, ανάμεσα στη χρεοκοπία και την επιβίωση. Μιλήστε μας για την οικονομική κατάσταση του δήμου. Τι σημαίνει να είστε δήμαρχος μια τέτοια εποχή ;

Η ύφεση χτύπησε τη χώρα το 2008 και ήδη από το 2009 βρεθήκαμε στη δίνη της οικονομικής κρίσης.  Από το 2010 η τακτική κρατική επιχορήγηση του δήμου μειώθηκε πάνω από  60 % .  Με απλά λόγια εισπράττουμε κάθε μήνα από το κράτος επιχορήγηση 480.000  € και χρειαζόμαστε για μισθοδοσία των υπαλλήλων και ασφαλιστικά ταμεία  520.000 € συν τις  ανελαστικές δαπάνες για καύσιμα, επισκευές οχημάτων κ.λ.π. Τα δημοτικά τέλη, που επί χρόνια κρατάμε καθηλωμένα, λόγω της κρίσης, δεν ξεπερνούν τις 70.000 € το μήνα.

Σε καμιά περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσω το παρελθόν για άλλοθι, αλλά χωρίς ενημέρωση και γνώση της πραγματικότητας καμιά συζήτηση δεν μπορεί να γίνει και καμιά πεποίθηση να σχηματιστεί.

Την 1η Ιανουαρίου 2007 αναλάβαμε το δήμο με χρέη 16.000.000 € Με ετήσια τακτικά έσοδα το 2007 περίπου 8.000.000 € , τα χρέη αντιπροσώπευαν τα τακτικά έσοδα δύο ετών.

Από το 2007, πληρώνουμε κάθε χρόνο πάνω από 1.700.000 € για την εξυπηρέτηση των χρεών. 

( Τοκοχρεωλύσια για 5.000.000 € δάνεια που πήραμε το 1997 για τα χρέη ,συν 4.000.000 € δάνεια που βρήκαμε, συν υπόλοιπο χρεών 7.000.000 € ). Σ’ αυτά προσθέστε την αιμορραγία από τη διαχείριση των απορριμμάτων λόγω του αδιεξόδου που κληρονομήσαμε.

Είναι φορές που στο ταμείο του δήμου δεν περισσεύουν ούτε 1000 €. Με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται συχνά σημαντικές ελλείψεις στην καθημερινότητα (ηλεκροφωτισμός, αγροτική οδοποιία, λακκούβες καθαριότητα κ.λ.π ).

Και με την ευκαιρία αυτή απευθύνομαι στους πολίτες που δίκαια παραπονούνται για τις ελλείψεις αυτές. Επί τέσσερα χρόνια ζούμε κυριολεκτικά σε συνθήκες πολέμου. Χωρίς να ξέρουμε τι θα ξημερώσει την επόμενη μέρα , αγωνιζόμαστε να μείνουμε όρθιοι, να κρατήσουμε το δήμο ζωντανό. Να επιβιώσουμε. Κάθε καλόπιστος μπορεί να φανταστεί τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για την καθημερινότητα –και όχι μόνο- με τα 1.700.000 € το χρόνο που δαπανούμε για την αποπληρωμή των χρεών.

Και  μέσα σ αυτό το εφιαλτικό τοπίο που πορεύεται ολόκληρη η χώρα, δουλέψαμε με πείσμα και τα καταφέραμε.

Πετύχαμε πρώτα-πρώτα να διασώσουμε το δήμο από την χρεοκοπία . Σήμερα το συνολικό δημοτικό χρέος ανέρχεται στο υπόλοιπο  των δανείων ( 3.500.000  €) που εξυπηρετούνται κανονικά, συν 1.500.000 € περίπου μέχρι το τέλος το 2013. Κι αυτό δεν έγινε με αυτόματο πιλότο. Απαιτήθηκε σκληρή πολιτική περιστολής δαπανών, έστω κι αν αυτό δημιουργούσε πολιτικό κόστος.( Για παράδειγμα διακόψαμε μια  πολιτική ανεξέλεγκτης επέκτασης ηλεκτροφωτισμών στο πουθενά που μας είχε κληροδοτήσει χρέος στη ΔΕΗ πάνω από 900.000 € ). Απαιτήθηκε μια νέα αντίληψη σχεδιασμού και  χρηστής διαχείρισης. Και κυρίως απαιτήθηκε μια νέα αντίληψη ανιδιοτέλειας και προσφοράς στη δημόσια ζωή.  

Κανένας αιρετός δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ για οδοιπορικά. Επί χρόνια οι αντιδήμαρχοι και ο Πρόεδρος του ΔΣ διέθεταν τους μισθούς τους για τις ανάγκες του δήμου. Οι πρόεδροι του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου,   του δημοτικού σταδίου ,των παιδικών σταθμών, της ΔΕΥΑΠ, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης, δεν εισπράττουν, υπέρ του δήμου, τους μισθούς που δικαιούνται.

Και το όραμα; Η περιπέτεια που υποσχεθήκατε; Ο δήμος των ευτυχισμένων κατοίκων;

Στις εκλογές του 2006 διατυπώσαμε και προτείναμε στους πολίτες μια νέα ολοκληρωμένη πρόταση για τον Καποδιστριακό τότε  δήμο του Πύργου και τη δημόσια ζωή. Οικονομική εξυγίανση με στόχο έναν δήμο οικονομικά υγιή και αυτάρκη, έργα υποδομής και ανάπτυξης  στο αστικό κέντρο και τα τοπικά διαμερίσματα, και όχι έργα βιτρίνας. Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με κατεύθυνση την πρωτογενή παραγωγή και τον τουρισμό. Δημόσια ζωή με διαφάνεια, ανιδιοτέλεια και προσφορά. 

Η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα απέδειξε πόσο προφητικός ήταν ο λόγος μας και πόσο ορθά στοχευμένο είναι το πρόγραμμά μας.

Οι νέες συνθήκες καθόρισαν τον βηματισμό μας.   Μέσα σε απίστευτες δυσκολίες, πάνω, κυριολεκτικά σε κινούμενη άμμο, καταφέραμε όχι μόνο να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του δήμου, αλλά να υλοποιούμε το πρόγραμμά μας, βήμα-βήμα, με κουράγιο και αντοχή.

Ο νέος Καλλικρατικός δήμος των 50.000 και πλέον κατοίκων με περιφέρεια 455,00 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 48 τοπικά διαμερίσματα προσέθεσε, σε μια σκληρή και άγονη  εποχή,  προκλήσεις,  προσδοκίες και προβλήματα. Νέες αρμοδιότητες, νέες ευθύνες, μηδενικοί πόροι.

Το ΕΣΠΑ 2007-2013, από το 07 καταλήγει να ανοίξει μόλις το 12 και αρχίζει να υλοποιείται το 13. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και σκληρή δουλειά καταφέραμε να είμαστε έτοιμοι και να εντάξουμε όλα τα έργα πάνω στα οποία είχαμε βασίσει το σχεδιασμό μας .

Το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της επέκτασης του αγωγού του Ερύμανθου στα  διαμερίσματα του Ιάρδανου, του Βώλακα και των υπολοίπων διαμερισμάτων  του Πύργου συνολικού μήκους 40 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 9.800.000 € .Το έργο αυτό εκτελείται με ταχείς ρυθμούς.

Το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της αστικής ανάπλασης του εργοστασίου Ξυστρή, με μόνιμη στεγασμένη λαϊκή αγορά 8.000 τ.μ., πάρκο, κτήριο εκθέσεων και εκδηλώσεων 1000 τ.μ. , με προοπτική τη δημιουργία μουσείου μεσογειακής διατροφής και την μετατροπή του βιομηχανικού συγκροτήματος σε πολυχώρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Και   της ανάπλασης του βορείου τμήματος (είσοδος της πόλης ,οδοί Υψηλάντου και Χαριλάου) συνολικού προϋπολογισμού 4.800.000 € .Το έργο εκτελείται .

Η ανέγερση του 1ου Γυμνασίου Πύργου, προϋπολογισμού 4.300.000 €. Το έργο εκτελείται.

Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα στο λιμάνι. Η ανάπλαση του χερσαίου χώρου με το μουσείο της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και το εκθετήριο αγροτικών προϊόντων, τη μετατροπή του τουριστικού περιπτέρου σε κτήριο υποδοχής επισκεπτών, την κατασκευή δύο κτηρίων ασφαλείας σέγκεν, τη κατασκευή ενός υπαίθριου πέτρινου θεάτρου και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, προϋπολογισμού 7.400.000 €.

Και τα λιμενικά έργα με την επέκταση του προσήνεμου μόλου, την κατασκευή τεχνητής νησίδας  και την επέκταση της προβλήτας  κατά 9 μέτρα, προϋπολογισμού 6.200.000 € . Τα έργα αυτά έχουν διασφαλίσει τη χρηματοδότηση και είναι προς δημοπράτηση.

Η  είσοδος  του Λαμπετίου ,προϋπολογισμού 600.000 €.

Τα έργα ανάπλασης των κέντρων στα τοπικά διαμερίσματα Μαγούλα ,Καράτουλα, Αρβανίτη, Χειμαδιό και Γούμερο  από τα προγράμματα ορεινών περιοχών, προϋπολογισμού 1.000.000 € . Έχουν δημοπρατηθεί   και οι εργολάβοι εγκαθίστανται τις επόμενες μέρες.

Αναμένεται η αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο πρ. Ταμείο Μολυβιάτη προϋπολογισμού 4.000.000 €.

 Αναμένεται επίσης η αξιολόγηση της πρότασης για την ανάπλαση της οδού Καταραχίου προϋπολογισμού 3.300.000 €

Η ανακαίνιση του Μανωλοπούλειου νεοκλασσικού και η μετατροπή του σε πολιτιστικό πολυχώρο. Ήδη εκτελείται η στήριξη της τοιχοποιίας με προϋπολ. 880.000 €.

Η ανακαίνιση του νεοκλασσικού παλαιού σταθμού ΣΠΚ. Δημοπρατείται τις επόμενες μέρες.

Το δίκτυο γαιοθερμίας για τη θέρμανση του κολυμβητηρίου με προϋπολ. 615.000 €. Αναμένεται η ένταξή του και η δημοπράτησή του.

Το ΣΧΟΑΠ με προϋπολ. 600.000 € που ήδη εκτελείται.

Αλλά πάνω απ’ όλα βρίσκεται  το μεγάλο έργο του εργοστασίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων και του ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλιά. Με τη συνδυασμένη προσπάθεια των επτά δήμων του νομού το έργο αυτό, έχοντας διασφαλίσει τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Με την καθοριστική συμμετοχή του δήμου Πύργου η υλοποίηση του έργου θα γυρίσει κυριολεκτικά τη σελίδα στο νομό.

Είναι γεγονός ότι έχετε αναπτύξει ένα σημαντικό δίκτυο δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης. Θέλετε ν’ αναφερθείτε σ’ αυτό;

Καταφέραμε και εμπνεύσαμε τους πολίτες. Χωρίς τους εθελοντές δεν θα είχαμε τις δράσεις αυτές. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου έχει απλώσει τις ρίζες του. Οι εθελοντές του Port Festival αποτελούν την καλλίτερη απόδειξη. Πάνω από 450 συμπολίτες βρίσκουν μια μικρή απαντοχή.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο που λειτουργεί με τη στήριξη του δήμου μας κάνει υπερήφανους.

Ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός σύλλογος ετοιμάζουν υπό την αιγίδα του δήμου το Κοινωνικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Η τοπική αυτοδιοίκηση δέχεται τα πυρά της κεντρικής εξουσίας . Στοχοποιείται ως το κέντρο της διαφθοράς και επιχειρείται η αποδυνάμωσή της. Πολλοί συνάδελφοί σας δήμαρχοι έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να παραιτηθούν .Θα  είστε ένας από αυτούς;

Η αυτοδιοίκηση υπήρξε, αναμφισβήτητα , μέρος του πολιτικού συστήματος. Της αναλογούν επομένως μέρος των ευθυνών. Ας είμαστε όμως σοβαροί. Οι δήμοι διαχειρίζονται ποσοστό κάτω του 2 %  του κρατικού προϋπολογισμού .Και το χρέος της είναι περίπου 1,5 δις ευρώ. Στα 360 δις ευρώ του ελληνικού δημόσιου χρέους η αυτοδιοίκηση συμμετέχει με 1,5 δις . 

Είναι φανερό λοιπόν ότι το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Στη σχέση του ζωτικού χώρου εξουσίας ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και την αυτοδιοίκηση. Η οικονομική κρίση και η συνακόλουθη κρίση του πολιτικού συστήματος έχει ξαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ουσιαστικής αποκέντρωσης του κράτους. Στην Ευρώπη και σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο οι δήμοι αποτελούν μικρές κυβερνήσεις με ουσιαστική δημόσια εξουσία. Είναι κέντρα και φορείς αποφασιστικής δημόσιας εξουσίας με αποφασιστικές αρμοδιότητες  για το χωροταξικό σχεδιασμό, το περιβάλλον, τη φορολογία, τη δημόσια τάξη, την εκπαίδευση και την υγεία. Και βέβαια είναι οικονομικά αυτάρκεις. Αυτές τις αρμοδιότητες αρνείται, ακόμη και σήμερα, να  εκχωρήσει το κεντρικό κράτος. Λες και αυτό πέτυχε να εξασφαλίσει δημόσια ασφάλεια, να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να εισπράξει τους φόρους, να προστατέψει το περιβάλλον. Πρέπει λοιπόν, σε μια περίοδο που η αυτοδιοίκηση αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα, το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη, και που αναγκαστικά διεκδικεί περισσότερο, ζωτικό χώρο εξουσίας στη κοινωνική οργάνωση, να δυσφημιστεί και να αποδυναμωθεί. Θέλουν τους δημάρχους αιρετούς υπαλλήλους ενός ίδιου πολιτικού συστήματος ,ενός ίδιου κράτους.

Θα παραιτηθείτε λοιπόν, αν χρειαστεί;

Έχω πει πολλές φορές πως στη ζωή μου δεν υπήρξα ποτέ πολιτικός με την έννοια της τρέχουσας ηθικής, υπήρξα πάντα ενεργός πολίτης. Και σε καμιά περίπτωση δεν αναφέρομαι απαξιωτικά στο πολιτικό προσωπικό. Εργάστηκα επί 33 χρόνια στη μαχόμενη δικηγορία. Και το τελευταίο πράγμα που θα με ενδιέφερε, υπό τις σημερινές μάλιστα συνθήκες, θα ήταν η διατήρηση της καρέκλας. Αλλά η παραίτηση σημαίνει ήττα. Ο δήμαρχος δεν είναι συνδικαλιστής. Είναι ηγέτης της τοπικής κοινωνίας. Μια συλλογική παραίτηση των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων της χώρας θα αποτελούσε μείζον πολιτικό γεγονός και θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξελίξεις. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε ενδεχομένως σε πολιτική ανατροπή. Και το ερώτημα που τίθεται αυτόματα είναι αν υπάρχουν οι πολιτικές συμμαχίες για τη νέα πολιτική εξουσία. Γιατί στην πολιτική το θάρρος και η τόλμη πρέπει να πηγαίνουν μαζί με την ευθύνη.

Πολλοί θυμούνται το Μάκη της Νομικής, του ΕΑΤ-ΕΣΑ και του στρατοδικείου. Προέρχεστε από την Αριστερά. Σήμερα πού θεωρείτε ότι ανήκετε;

 Ανήκω στη δική μου Αριστερά, την Αριστερά των αγώνων, της προσφοράς και της ευθύνης.  Οι αγώνες για την ελευθερία με δίδαξαν να είμαι ελεύθερος άνθρωπος. Είναι κι αυτός ένας λόγος που καταφέραμε να δημιουργήσουμε στο δήμο του Πύργου μια πανστρατιά προοδευτικών πολιτών από όλους τους πολιτικούς χώρους. Εκφράσαμε ολόκληρη τη κοινωνία. Τους νέους που ασφυκτιούσαν, τους νοικοκύρηδες που αισθάνονταν προδομένοι, τις δυνάμεις που ζητούσαν να απελευθερωθούν. Ένα τέτοιο  αυτοδιοικητικό κίνημα , βαθύτατα πολιτικό ,πέρα και πάνω από τα κόμματα ,προσανατολισμένο στη δημοκρατία και την ανάπτυξη , έχει και σήμερα ανάγκη ο τόπος, περισσότερο από ποτέ .    

 Η δική μου Αριστερά με πείσμα και αντοχή οικοδόμησε σε δύσκολα χρόνια την πολιτική κουλτούρα των συμμαχιών και των συναινέσεων. Είναι κρίμα να χαθεί μια ακόμη γόνιμη εποχή.   

«Απλά το καθήκον μου…»

Αν και ξέρω πώς θ’ αποφύγετε να απαντήσετε, θα διεκδικήσετε  και πάλι τη δημαρχία ;

Προέχει το έργο μας. Στη ζωή μου ποτέ δεν διεκδίκησα θέσεις. Εκπλήρωνα απλά το καθήκον μου. Το ίδιο θα πράξω και τώρα με το ίδιο αίσθημα ευθύνης.

Όλη η επικαιρότητα