Μ.Βορίδης στην εφ.«Πατρίς»: Η αγροτική ανάπτυξη σε νέα τροχιά…

Η ελεύθερη αγορά καλεί τους παραγωγούς να γίνουν ανταγωνιστικοί…

 

Το ενδιαφέρον του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτοκτηνοτροφικός  κόσμος και τις ενέργειες που κάνει ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  προκειμένου αυτά να επιλυθούν, τόνισε ο κ. Μάκης Βορίδης μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πατρίς».

Ο κ. Βορίδης με πολιτική εμπειρία και γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μίλησε για όλα όσα ταλανίζουν το βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας. Ειδική αναφορά έκανε στη χαμηλή τιμή του ελαιολάδου και στην πιθανότητα συνεργασίας μας με την Ισπανία, έκρινε αναγκαία την αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ και αναφέρθηκε στην αρχική συμφωνία που επετεύχθη πριν από λίγες ημέρες για τη διεπαγγελματική ένωση φέτας. Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που εγείρουν η κλιματική αλλαγή και η άνοδος του ανταγωνισμού που επιτάσσουν τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου εστιασμένο στην λελογισμένη χρήση των φυσικών πόρων, την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την μείωση του κόστους παραγωγής με στροφή σε νέες καλλιέργειες. Τέλος μίλησε και για την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς που έχει κλονιστεί μέσα από τις μεγάλες υποσχέσεις του παρελθόντος που απέτυχαν και μας ανάγκασαν να περάσουμε σε μια νέα πραγματικότητα, όπου με ρεαλισμό, αλήθεια και σκληρή δουλειά πρέπει να έχουμε σα γνώμονα το όφελος των επόμενων γενεών και τη συνέχεια του έθνους μας. Σε αυτά καλούμαστε να ανταποκριθούμε για να περάσουμε στην επόμενη μέρα.

 

Η αγροτική παραγωγή αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας μας. Ευλογημένος τόπος η Ελλάδα αλλά οι παραγωγοί νιώθουν αδικημένοι..

Ζούμε σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς όπου οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης καθορίζουν τον παιχνίδι των τιμών και των προϊόντων. Η πολιτεία αυτό που μπορεί να κάνει είναι να παρέχει τα εργαλεία εκείνα στους παραγωγούς τα οποία θα τους επιτρέπουν να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να είναι ανταγωνιστικοί και ικανοί να βγαίνουν κερδισμένοι από το παιχνίδι αυτό. Η Ελλάδα, θα συμφωνήσω μαζί σας, είναι τόπος ευλογημένος με τεράστια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εγώ προσωπικά καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δώσουμε τα απαραίτητα όπλα στους αγρότες μας. Είναι στο χέρι τους να τα εκμεταλλευτούν για να ανοίξουμε νέους δρόμους ανάπτυξης, βιωσιμότητας και αειφορίας.

 

Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι εξαιρετικής ποιότητας όμως έχει και εξαιρετικά  χαμηλή τιμή. Τα παιχνίδια με τους εμπόρους γνωστά. Ως υπουργός τί θα κάνετε για να τους προστατέψετε; 

Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. συναντήθηκα με τον Ισπανό ομόλογό μου κ. Λούις Πλάνας και συζητήσαμε για την από κοινού συνεργασία μας στο θέμα της αντιμετώπισης της χαμηλής τιμής του ελαιολάδου. Όντως το Ελληνικό λάδι παρά τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του δεν χαίρει υψηλής τιμής. Ωστόσο η χάραξη εθνικής στρατηγικής για το εμβληματικό αυτό εθνικό προϊόν θα πρέπει να αποτελέσει μέριμνα της Διεπαγγελματικής Ένωσης Ελαιολάδου την οποία το Υπουργείο θα υπηρετήσει με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Θα συζητήσω με την Διεπαγγελματική εκτενώς για να δούμε τα περιθώρια που έχουμε για την στήριξη του ελαιολάδου.

 

Κύριε Υπουργέ προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και καταλαβαίνω την αγωνία των συμπατριωτών μου, το κεφάλαιο ΕΛΓΑ θα γίνει πιο ευέλικτο; Καταγράφονται ζημιές χωρίς να δίνονται οι αποζημιώσεις.                                     

Η αναδιάρθρωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ καθώς και η συζήτηση για την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή αποτελούν προτεραιότητές μας. Τα προβλήματα που παρουσιάζει είναι γνωστά, χρονίζουν και απαιτούν άμεση αντιμετώπιση για το καλό και των παραγωγών,του Οργανισμού αλλά και των δημοσίων οικονομικών. Χρειάζεται λοιπόν μελέτη εις βάθος – η οποία ήδη έχει ξεκινήσει με την ειδική ομάδα εργασίας που συνέστησα – για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης και κατόπιν ισχυρή πολιτική βούληση για την εφαρμογή μιας λύσης που θα είναι προς ωφέλεια όλων.

 

Σχετικά με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς τί προβλέπεται;

Ο νέος νόμος για τα συνεταιριστικά σχήματα αφού τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ετοιμάζεται να εισαχθεί στην Βουλή για συζήτηση και ψήφιση και είναι ένας νόμος που έρχεται να εξυγιάνει και να εκσυγχρονίσει το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών μέσα από όρους ευελιξίας, διαφάνειας και λογοδοσίας ενώ επιτρέπει μέχρι ένα ποσοστό την είσοδο και ιδιωτών στα διοικητικά τους συμβούλια διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση σε επενδυτικούς πόρους,τεχνογνωσία κτλ.

 

 Για τους εργάτες γης από άλλες χώρες χωρίς κάρτα εργασίας υπάρχει κάποια εξέλιξη;

Είναι μια κατάσταση που ταλανίζει την αγροτική κοινότητα και δημιουργεί προβλήματα. Από την πλευρά μας θέλουµε να µειώσουµε και το κόστος και το άγχος των παραγωγών. Ο εκσυγχρονισµός του υφιστάµενου θεσµικού πλαισίου  για τους αγρότες γης – Έλληνες και αλλοδαπούς – θα ακολουθήσει αμέσως μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου.

 

Για τους κτηνοτρόφους θα εξασφαλιστεί καλύτερη τιμή στο γάλα;

Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης που να διασφαλίζει μια αξιοπρεπή τιμή για τον παραγωγό με την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων μέσα από την αυστηροποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού. Την προηγούμενη Πέμπτη και σε συνέχεια της αρχικής συμφωνίας που επετεύχθη στα μέσα του Ιανουαρίου για την ίδρυση της διεπαγγελματικής ένωσης φέτας με δική μου πρωτοβουλία και κινήσεις που δεν γίνονταν για χρόνια, κατατέθηκε ο σχετικός φάκελος για την αναγνώριση της οργάνωσης ομοφώνως από τα μέλη της. Γαλακτοπαραγωγοί και βιομήχανοι βάζουν στην άκρη όσα τους χωρίζουν και προτάσσουν τα όσα τους ενώνουν.

 

Έχουμε νέες πηγές ενέργειας ! Νέες μορφές καλλιέργειας υπάρχουν στον ορίζοντα;

Φυσικά και υπάρχουν η κλιματική αλλαγή και ο ανταγωνισμός άλλωστε το επιβάλλουν. Η αρχή έγινε ήδη με την εισαγωγή των «αγροτικών» φωτοβολταϊκών στο χωράφι και την δυνατότητα που δίνεται στους παραγωγούς να επωφελούνται από την πώληση του ρεύματος στην ΔΕΗ χρηματοδοτώντας έτσι μέρος του ενεργειακού κόστους. Παράλληλα και εντός του έτους σχεδιάζουμε την εκπόνηση εθνικού σχεδίου φυτοπροστασίας και αναδιάρθρωσης καλλιεργειών. Και έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε.