Ελλάδα

Μάχη με τις φλόγες σε Ζάκυνθο και Κρήτη

Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που καίει την περιοχή του Σκοπού λίγα χιλιόμετρα, από το χωριά Αργάσι και Καλαμάκι στη Ζάκυνθο, χωρίς πάντως να έχουν κινδυνεύσει κατοικίες.

Όλο το βράδυ και κάτω από δύσκολες συνθήκες, 30 πυροσβέστες, οκτώ άτομα πεζοπόρο τμήμα από την Πάτρα, με 14 οχήματα και δύο υδροφόρες, έδιναν μάχη με τις φλόγες για να εμποδίσουν την πυρκαγιά να κατευθυνθεί προς κατοικημένες περιοχές.

Η πυρκαγιά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα έχει κάψει 250 στρέμματα δασικής έκτασης στη θέση Σκοπός, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας, δύο αεροσκάφη τύπου «Καναντέρ», κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού, σε δύσβατα σημεία που δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες.

Για την πυρκαγιά μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διοικητής της Περιφερειακής διοίκησης Πυροσβεστικών Σωμάτων Ιονίων Νήσων, αντιπύραρχος κ. Γεωργάκοπουλος, ο οποίος τόνισε:

«Η πυρκαγιά στη θέση Σκοπός, αντιμετωπίστηκε έγκαιρα με όλες τις δυνάμεις που είχαμε στο νησί και με τη συνδρομή εναέριων μέσων. Είμαστε σε γενική επιφυλακή στο νησί, από το πρωί γίνονται επιχειρήσεις για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς με κάθε μέσο.»

Υπό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Κίρκη Αλεξανδρούπολης, στον νομό Έβρου.

Δέματα με άχυρο τα οποία πήραν φωτιά κατά τη μεταφορά τους με αγροτικό μηχάνημα, χωρίς να γίνει αντιληπτό από τον οδηγό του οχήματος, φέρεται ότι προκάλεσαν την φωτιά.

Στην περιοχή της Ανατολής Ιεράπετρας επικεντρώνονται αυτή την ώρα οι προσπάθειες ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων από όλη την Κρήτη, προκειμένου να περιορίσουν την μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 2 μετά τα μεσάνυχτα στην περιοχή.

Το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης δυσκόλεψαν οι ισχυροί άνεμοι, ενώ στη μάχη με τις φλόγες συνέδραμαν δύο ελικόπτερα.

Το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο περιφερειακός διοικητής Κρήτης της ΠΥ Γιάννης Μαραγκάκης.

Εκτός από την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εξελίσσεται σε πολλές εστίες οι δυνάμεις πυρόσβεσης προσπαθούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο επέκτασής της σε γεωργικές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Στο άλλο μέτωπο της πυρκαγιάς στους Πεύκους Σητείας η φωτιά έχει περιοριστεί, ωστόσο στο σημείο παραμένουν δυνάμεις για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

O χάρτης της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για το Σάββατο:

Όλη η επικαιρότητα