Ηλεία

Μάχιμη και σε ετοιμότητα η Π.Υ. Αμαλιάδας!

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ..

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας, αφού από την Παρασκευή 1η Μαΐου ξεκίνησε η νέα αντιπυρική περίοδος. Μια αντιπυρική περίοδος που έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία σε κάθε επίπεδο λόγω κορονοϊού, κάτι που δεν… «αναγνωρίζει» βέβαια η πυρκαγιά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο διαθέτει συνολικά 64 υπαλλήλους, 57 μόνιμους και 7 εποχικούς που αυτές τις μέρες επαναπροσλαμβάνονται. Επίσης, διαθέτει έναν αξιόπιστο στόλο οχημάτων και συγκεκριμένα 7 δασικά και 3 αστικά οχήματα, με τον στόλο, όπως ανέφερε και σε δηλώσεις του ο Αντιπύραρχος – διοικητής της Π.Υ. Αμαλιάδας κ. Κώστας Χριπάτσιος, φέτος ανανεώθηκε κατά δύο νέα οχήματα, αλλά και ένα ακόμα με μετακίνηση από την Π.Υ. Λεχαινών.

«Η Υπηρεσίας μας είναι σε ετοιμότητα σε κάθε επίπεδο, ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο κατά την αντιπυρική περίοδο.  Παρόλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για κορονοϊό, δεν θα πρέπει να ολιγωρήσουμε και να αφήσουμε κτήματα και οικόπεδα ακαθάριστα, γιατί η πυρκαγιά δεν «καταλαβαίνει» από κορονοϊό και μέσα στον Ιούνιο η βλάστηση θα ξεραθεί απότομα, με αποτέλεσμα να εγκυμονούν κίνδυνοι πυρκαγιάς, αν δεν είμαστε προσεκτικοί», επισημαίνει ο κ. Χριπάτσιος.

Ο κ. Χριπάτσιος ζητά την συνεργασία των πολιτών, μέσα από την στάση που θα κρατήσουν κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ώστε να προστατευτούν από τυχόν πυρκαγιές δάση και περιουσίες.
«Καταλαβαίνω ότι μέσα σε όλη αυτή την κρίση των ημερών, υπάρχει και οικονομικό πρόβλημα ως προς τους καθαρισμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο κόσμος να δαπανήσει χρήματα, όμως πρέπει να υπάρξει προσπάθεια για την ασφάλεια όλων μας και να γίνουν οι καθαρισμοί, όπου απαιτείται, γιατί είναι θέμα ασφάλειας», τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Έχουν συνεδριάσει τα ΣΤΟ ευθύνης μας, στους δήμους Ήλιδας και Πηνειού και παράλληλα έγινε το Συντονιστικό της Περιφέρειας. Οι δήμοι δηλώνουν έτοιμοι, τα σχέδια δασών είναι έτοιμα. Είμαστε σε καλό στάδιο και δεν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα. Όλα είναι σε καλό επίπεδο. Και οχήματα και φυλάκια».

Προσοχή και υπευθυνότητα στα δάση…

Καταλήγοντας, ο διοικητής της Π.Υ. Αμαλιάδας δήλωσε: «Ο κόσμος θα πρέπει να υπακούει στις ανακοινώσεις για μη κυκλοφορία σε δάση ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας για πυρκαγιά. Απαγορεύονται όμως πλέον οι εργασίες μέσα στα δάση, όπως κόψιμο καυσόξυλων κλπ. Και εννοείται, ότι απαγορεύεται πλέον κάθε άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο αυτή την περίοδο.

Αυτές τις μέρες θα ξεκινήσουμε και τις περιπολίες. Αναμένουμε τις αποφάσεις του Αρχηγείου, για το εάν θα δουλέψουμε με πιο ενισχυμένες ομάδες, βάρδιες δηλαδή, ή αν θα μείνουμε στα ίδια επίπεδα. Αναμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις.

Εφιστούμε την προσοχή στον κόσμο. Να μην καίει πλέον κλαριά. Έτσι κι αλλιώς από 1η Μαΐου απαγορεύεται, αλλά ως Υπηρεσία θέλουμε ο κόσμος να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους και την ευκολία εξάπλωσης μιας φωτιάς, που μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον και τις περιουσίες…».

Όλη η επικαιρότητα