Βιβλίο

Μαγευτική «Ουρανόεσσα» στον Πύργο!

Όμορφες στιγμές βίωσαν όσοι παραβρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην παρουσίαση του βιβλίου «Ουρανόεσσα» του Κώστα Κρομμύδα στο βιβλιοπωλείο Κορκολή στον Πύργο.

Στην πρώτη παρουσίαση βιβλίου για το 2016, πλήθος πολιτών γέμισαν κάθε γωνιά του βιβλιοπωλείου για να ακούσουν και να μιλήσουν με τον γνωστό συγγραφέα και ηθοποιό για το βιβλίο.

Για τον συγγραφέα και το βιβλίο μίλησε η ιστορικός Ιωάννα Κανελλοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην συγγραφική πορεία του Κώστα Κρομμύδα, και στη συνέχεια μίλησε για το περιεχόμενο του βιβλίου. Όπως τόνισε, είναι ένα βιβλιο με συναρπαστική πλοκή, με πλούσιο λεξιλογικό και εκφραστικό πλούτο, το οποίο διαβάζεται ευχάριστα και οδηγεί τον αναγνώστη σε μια ονειρική διαδρομή στην ελληνική ιστορία, μέσα από το μαγευτικό τοπίο της Σαμοθράκης, στο οποίο εκτυλίσσονται κινηματογραφικά σκηνές έρωτα, αγάπης, αποκάλυψης μυστικών, παράνομων δοσοληψιών, κλπ. «Ένα ταξίδι στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και ταυτόχρονα ταξίδι στην αγάπη τον έρωτα και τη φιλία», επισήμανε η Ιωάννα Κανελλοπούλου.

Συναρπάζει η κινηματογραφική αφήγηση

Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Φωτεινόπουλος ανέφερε ότι το βιβλίο συμπλέκει εξαιρετικά τα ατομικά συναισθήματα όπως ο έρωτας, η αγάπη και η ματαιδοξία, μαζί με κοινωνικά ζητήματα όπως η αρχαιοκαπηλία, η διαπλοκή της εξουσίας, η «ομερτά» στις μικρές κοινωνίες, και επισήμανε την άντληση τεχνικών αφήγησης από την αρχαία τραγωδία, όπως η τραγική ειρωνεία, όπου ο πρωταγωνιστής του βιβλίου αγνοεί αυτό που ο αναγνώστης ήδη γνωρίζει. Αυτό καθιστά τον αναγνώστη συνοδοιπόρο του πρωταγωνιστή στην πορεία προς την κάθαρση, μέσα από τη γραμμική αφήγηση που τον κρατά σε αγωνία ως και την τελευταία σελίδα.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα, ο οποίος αποκάλυψε ότι το βιβλίο είναι εν μέρει εμπνευσμένο από τη ζωή του αρχαιολόγου Ανδρέα Βαβρίτσα και σημείωσε ότι είναι ένα βιβλίο που εξυμνεί την ανιδιοτελή αγάπη των αρχαιολόγων να διαφυλάξουν τον ελληνικό πολιτισμό. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο τίτλος «Ουρανόεσσα» είναι χαρακτηρισμός που έδωσε σε βιβλίο του για τη Σαμοθράκη ο ζωγράφος Ιωάννης Μητράκας και στάθηκε στην απαράμιλλη γοητεία της Σαμοθράκης, για την οποία υπογράμμισε ότι είναι το πρώτο μέρος παγκοσμίως ότι που καταγράφονται θρησκευτικές τελετές, και ανέλυσε την έντονη παρουσία του γλυπτού της Νίκης της Σαμοθράκης στην πλοκή της υπόθεσης του βιβλίου. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. Ξεχωριστή νότα πολιτισμού προσέφεραν στην εκδήλωση το ζευγάρι χορευτών της σχολής χορού «Shall We Dance» της Δήμ. Μπέρτσου και τα αδέλφια Ειρήνη και Νικόλαος Παπαγεωργίου που έπαιξαν μουσική με πολίτικη λύρα και πολίτικο λαούτο.

Tης Μαριάννας Μητροπούλου

Όλη η επικαιρότητα