Κουβέλιζα. Ένα υδραγωγείο από το οποίο επί τουρκοκρατίας χρησιμοποιούταν για να παίρνουν νερό οι κάτοικοι του Μάγειρα αλλά και των γύρω περιοχών το 1940, φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε και σαν καταφύγιο….
Από το 1770 όταν εγκαταστάθηκαν οι τουρκαλβανοί στην περιοχή του Λάλα ξεκινάει η ιστορία ενός υδραγωγείου που ξαναήρθε στην επικαιρότητα μετά ανεύρεση της εισόδου του πρόσφατα, αν και ήταν γνωστό σε όσους ζουν στην συγκεκριμένη Τοπική Κοινότητα.
Την περίοδο εκείνη της σκλαβιάς ο αγάς που είχε έδρα του Λάλα έστελνε για να παίρνουν νερό από την βρύση που ήταν μπροστά από την είσοδο του υδραγωγείο όπου έφτανε το νερό μέσα από την υπόγεια διαδρομή που είχαν φροντίσει να διαμορφωθεί σαν στοά οι κατακτητές…
«Εκείνη την περίοδο πρωτοεμφανίζεται η Κουβέλιζα και μάλιστα θυμάμαι ότι όταν ήμουν παιδάκι πηγαίναμε από εκεί, από την βρύση που υπήρχε και παίρναμε νερό», αφηγείται ο πρόεδρος της Τ.Κ. κ Σπύρος Δρούλιας.
Η πρώτη καταστροφή
Οι φωτιές του 2007 κατέστρεψαν την βρύση και την είσοδο αυτού του φυσικού υδραγωγείου το οποίο βρίσκεται στην άκρη του χωριού κάτω από τον οικιστικό ιστό προς τα βουνά με αποτέλεσμα από τότε έως και σήμερα να μην είναι εμφανής η παρουσία του.
Μάλιστα κατά το 1940, όπως λένε οι κάτοικοι χρησιμοποιήθηκε και σαν καταφύγιο όπου κρύφθηκαν εκεί όταν οι Γερμανοί μπήκαν στο χωριό και απέφυγαν τις επιπτώσεις της κατακτητικής τους μανίας.
«Όπως μας έχουν πει οι παλαιότεροι το 1940 μέσα σε αυτές τις υπόγειες στοές που διανύει το νερό κρύφθηκαν και γλίτωσαν από τους Γερμανούς. Από ότι θυμάμαι έχει έρθει παλαιότερα και η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το έχει εξετάσει το υδραγωγείο αυτό», τονίζει ο κ Δρούλιας.
Διάδρομοι λαξευμένοι από ανθρώπινο χέρι , μεγάλοι σε μήκος, πολύ νερό, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα αυτού του υδραγωγείου από όπου αναδύεται ένα έντονο το μυστήριο σε σχέση με την ύπαρξή του. Προσεκτική και επίπονη δουλειά που αναζητά το φως για να μπορέσει να αποτελέσει μέρος της ιστορίας της περιοχής.
«Στόχος μας ως Τοπική Κοινότητα είναι να φτιάξουμε την βρύση όπου κατέληγε το νερό και την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και να κάνουμε παρεμβάσεις στην περιοχή προκειμένου να γίνει επισκέψιμος ο χώρος αυτός», επεσήμανε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ Σπύρος Δρούλιας.