Categories: Γεύσεις

Μαγειρεύοντας στην Ηλεία: Γλυκά με σταφίδα

Share

Η σταφίδα είναι στην εποχή της, φρέσκια και νόστιμη. Ήταν και είναι ο «μαύρος χρυσός» της Ηλείας και γι’ αυτό όλοι εμείς που είμαστε Ηλείοι καμαρώνουμε.

Η σταφίδα αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, θειαμίνης, βιταμίνης B6, ριβοφλαβίνης, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου. Άρα εκτός από τα γλυκά που μας τα κάνει ιδιαίτερα, μπορούμε να την εντάξουμε ως υλικό σε σαλάτες αλλά και σε φαγητά, κάνοντάς τα υγιεινά και νόστιμα. Σήμερα διαλέξαμε γευστικά και εύκολα γλυκά που θα κάνουν τη διαφορά. Φτιάξτε τα και για τα παιδιά σας, που σε λίγες μέρες αρχίζουν το σχολείο. Την άλλη εβδομάδα θα σας παρουσιάσουμε τα γλυκά του σχολείου που θα τα δίνετε το πρωί με το πιο τρυφερό φιλί σας.

Αρωματικό σταφιδοκέικ

Υλικά

• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 20 γρ. μπέικιν πάουντερ

• ½ κ.σ. κανέλα

• 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

• ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

• 1/4 κ.γ. αλάτι

• 200 γρ. καστανή ζάχαρη • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

• 100 ml ελαιόλαδο

• 100 ml ηλιέλαιο

• 230 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

• 2 κ.σ. μπράντι ή κονιάκ

• 80 γρ. ξανθές σταφίδες

• 80 γρ. μαύρες σταφίδες

• 2-3 κ.σ. σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη με το ξύσμα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού και το μπράντι (ή το κονιάκ) και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι στο υγρό μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, ίσα-ίσα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα 2 μείγματα. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τις ενσωματώνουμε στο μείγμα. Ρίχνουμε το τελικό μείγμα σε τετράγωνη φόρμα περασμένη με λαδόκολλα και ισιώνουμε την επιφάνειά του για να είναι ομοιόμορφη. Με πινελάκι ραντίζουμε ελαφρώς με νερό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε το σταφιδοκέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, για περίπου 35-40 λεπτά. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαιράκι στο κέντρο του. Βγάζουμε το σταφιδοκέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και το ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Αφήνουμε το σταφιδοκέικ να κρυώσει για τουλάχιστον 1-1 ½ ώρα (να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου) και το σερβίρουμε.

Ρολάκια Σφολιάτας με Κρέμα και Σταφίδες

Υλικά για 24 κομμάτια:

. 2 φύλλα σφολιάτας

. 100 g σταφίδες

. Ζάχαρη

. 1 αυγό για επάλειψη

. 2 – 3 κουταλιές της σούπας ροδάκινο ή μαρμελάδα βερίκοκου

. 2 – 3 κουταλιές της σούπας νερό

Συστατικά κρέμας:

. 3 κρόκους αυγών

. 1 αυγό

. 500 ml (2 φλιτζάνια) γάλα

. 120 g (1/2 φλιτζάνι) ζάχαρη . 45 γρ. (1/3 φλιτζάνι) κορν φλαουρ

. 1 και 1/2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας ή ουσία

Εκτέλεση

Για την κρέμα Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε 3 κρόκους αυγών και 1 αυγό ολόκληρο, το γάλα, ζάχαρη, κορν φλάουρ, βανίλια. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουμε μία πηχτή κρέμα. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και την σκεπάζουμε με μία μεμβράνη η οποία ακουμπά την επιφάνεια της κρέμας και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Ανοίγουμε το φύλο σφολιάτας στον πάγκο μας βάζουμε μία αρκετή ποσότητα κρέμας και την απλώνουμε πολύ καλά επάνω το φύλλο και αρχίζουμε να ρίχνουμε τις σταφίδες και τέλος πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Αρχίζουμε να τυλίγουμε με προσοχή το φύλλο σφολιάτας σε ένα ρολό και κόβουμε σε κομμάτια 2εκ. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε ένα ταψί και αλείφουμε με αυγό παντού. Το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 35 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε τα αλείφουμε με μαρμελάδα που έχουμε διαλύσει σε νερό και τα αφήνουμε να σταθούν. Μόλις κρυώσουν σερβίρουμε.