Γεύσεις

Μαγειρεύοντας στην Ηλεία: Ιδιαίτερα και πρωτότυπα…

Καλή σας μέρα αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι
Ακούστε το άρθρο

Κυριακή, μέρα ξεκούρασης ζητώντας τη χαλαρότητα για την εβδομάδα που περάσαμε. Εμείς, όλοι που είμαστε μια ψυχή στον Όμιλο Βαρουξή, ζήσαμε από κοντά το 2ο OLYMPIA FORUM που έγινε και στην Αθήνα αλλά και στην Αρχαία Ολυμπία με την πιο μεγάλη επιτυχία. Θα μπορούσαμε να γράφουμε πολλά αλλά τα αφήνουμε να σας ενημερώσουν από τη δημοσιογραφική ομάδα σε άλλες σελίδες. Εμείς κρατάμε ζωντανό τον απόηχο της μεγάλης επιτυχίας και ευχόμαστε και του χρόνου.

Αυτήν την Κυριακή θα παρουσιάσω σ’ εσάς και πάλι ιδιαίτερες – πρωτότυπες συνταγές που θα χαρείτε να παρασκευάζετε για τους αγαπημένους σας. Κάντε την κάθε στιγμή, στιγμή χαράς.

Με αγάπη

Σοφία Βαρουξή.

Αλμυρή τάρτα με γέμιση από ταχίνι, κοτόπουλο & λαχανικά

Υλικά

Για τη ζύμη

-125 γρ. βούτυρο, σε κυβάκια, σε θερμοκρασία δωματίου

-1 κοφτό κ.γ. αλάτι

-1 κρόκο αυγού

-50 ml φρέσκο γάλα ή νερό

-250 γρ. αλεύρι γ.ό. χρήσης

-1 κ.σ. βούτυρο, για επάλειψη

Για τη γέμιση

– 40 γρ. βούτυρο

– 1 μικρό κρεμμύδι, λιωμένο

– 3- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

– 1 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

– 1 φινόκιο ψιλοκομμένο

– 2 κολοκυθάκια σε κύβους

– 1 μερίδα στήθος κοτόπουλου, κομμένο και καθαρισμένο (περίπου 700 γρ.)

– 2 κουτ. του γλυκού σκόρδο

– 200 γρ. κρέμα γάλακτος

– 3 αβγά χτυπημένα

– 100 γρ. Ταχίνι

– 250 γρ. κασέρι τριμμένο

– 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

– 1 κουτ. του γλυκού αλάτι

– 1 κουτ. του γλυκού πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε το αλάτι, τον κρόκο του αυγού, το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και δουλεύουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ομοιογενής και εύπλαστη. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Αφήνουμε τη ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου για 15’ μέχρι να ζεσταθεί ελαφρώς και να μαλακώσει. Ανοίγουμε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη ένα φύλλο διαμέτρου 26- 28 εκ. δηλαδή λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε το φύλλο καλύπτοντας τα τοιχώματα. Τρυπάμε διάσπαρτα σε ένα πιρούνι. Ψήνουμε την άδεια τάρτα για 15’.

Σε ένα τηγάνι με το βούτυρο και το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα λαχανικά και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για 5 λεπτά ανακατεύοντας.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά την κρέμα γάλακτος, το ταχίνι, το μισό κασέρι, την πάπρικα, το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε, αδειάζουμε τη γέμιση στην ψημένη τάρτα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κασέρι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30- 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Βραστό κέικ λεμονιού με μέλι

Υλικά

– 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει

– 275 γρ. μέλι ρευστό

– 100 γρ. ζάχαρη

– 175 γρ. βούτυρο μαλακό

– 150 ml κρέμα γάλακτος 35% για ζαχαροπλαστική

– 3 αβγά

– 2 λεμόνια, ξύσμα

– 1 κ.γ. baking powder

– 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

– Μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 οC στον αέρα.

Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί για κέικ και το ακουμπάμε μέσα σε ένα δεύτερο ταψί (βαθύ).

Με το μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με 75 γρ. από το μέλι, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.

Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με μια σπάτουλα ενσωματώνουμε τη φαρίνα και το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού και 100 ml. από την κρέμα γάλακτος.

Αδειάζουμε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.

Μεταφέρουμε στη μεσαία θέση του φούρνου και ρίχνουμε βραστό νερό στο εξωτερικό ταψί ώστε το νερό να καλύπτει τα πλαϊνά του εσωτερικού σκεύους μέχρι τη μέση. Ψήνουμε το κέικ για 30 – 35’ μέχρι να φουσκώσει ή να μην κολλάει στην οδοντογλυφίδα.

Όσο ψήνεται χτυπάμε το υπόλοιπο μέλι και την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, 1 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού και μια καλή πρέζα θαλασσινό αλάτι.

Μόλις ξεφουρνίσουμε το βραστό κέικ, το τρυπάμε σε πολλά σημεία με μια οδοντογλυφίδα και περιχύνουμε με το μείγμα μελιού που ετοιμάσαμε. Καλύπτουμε ελαφρά με λίγο αλουμινόχαρτο και αφήνουμε στην άκρη να σταθεί για 15’.

Όλη η επικαιρότητα