Μαγειρεύοντας στην Ηλεία: Κοτόπιτα, η βασίλισσα της πίτας

Share

Τι θα θέλατε σήμερα να σας γνωρίσω; Σκέφτηκα να σας παρουσιάσω το πιο οικονομικό μενού γεύσης και απόλαυσης. Κοτόπιτα σε πολλές γεύσεις, μιας που το κοτόπουλο δεν λείπει ποτέ από την καθημερινή μας διατροφή.

Γιατί είναι το πιο οικονομικό, γευστικό αλλά και δυναμωτικό. Σκέφτηκα, εκτός από τις παραδοσιακές συνταγές κοτόπουλου, να δημιουργήσουμε γεύσεις διαφορετικές, που θα κάνουν τη διαφορά. Την ονομάζουμε βασίλισσα τις πίτας, γιατί κυριαρχεί παντού στο καθημερινό μας φαγητό, αλλά και στο επίσημο με καλεσμένους τους φίλους μας. Θα εντυπωσιάσετε, γιατί θα τις γευτούν για πρώτη φορά και όλοι θα σας πουν μπράβο.

Κοτόπιτα με πράσο, πιπεριές και τραχανά

Υλικά

-3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα -1 κοτόπουλο βρασμένο -1 ξερό κρεμμύδι, -240 γρ. ελαιόλαδο για το φύλλο -45 γρ. (3 κ.σ.) ελαιόλαδο -αλάτι, πιπέρι -1 πράσινη πιπεριά, -2 πιπεριές Φλωρίνης -3 μεσαία πράσα -170 γρ. γλυκό ή ξινό τραχανά -200 γρ. τυρί φέτα

Εκτέλεση

Ξεψαχνίζετε και πετάτε τις πέτσες και τα κόκαλα από το κοτόπουλο που έχετε βράσει… Προθερμαίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά (6-8) και ρίχνετε το ελαιόλαδο. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το πράσο και τα σοτάρετε για 4-5’ ή μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτετε τις πιπεριές ψιλοκομμένες και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 3-4’. Μετά αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το κοτόπουλο και τον τραχανά, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη μέχρι να χλιάνει. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Αφού γίνει χλιαρό το μείγμα προσθέτετε τα αυγά και ανακατεύετε πολύ καλά. Τέλος ρίχνετε και την φέτα θρυμματισμένη και συνεχίζετε το ανακάτεμα με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί ισομερώς. Λαδώνετε ένα ταψί 30-40 εκ. στρώνετε στην βάση του το 1ο φύλλο και το ραντίζετε με λάδι. Συνεχίζετε τοποθετώντας ένα 2ο φύλλο και λαδώνετε την επιφάνειά του. Τοποθετείτε και 3ο και 4ο φύλλο σταυρωτά λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Αδειάζετε πάνω στα φύλλα τη γέμιση και την απλώνετε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού πιέζοντάς τη καλά με την ανάποδη ενός κουταλιού. Στη συνέχεια τοποθετείτε άλλο ένα φύλλο πάνω από τη γέμιση, το οποίο έχετε διπλώσει στη μέση το λαδώνετε και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία, τελειώνοντας με το τελευταίο φύλλο, το οποίο και τοποθετείτε κανονικά. Διπλώνετε τις άκρες των προς τα μέσα, αφού πρώτα έχετε λαδώσει όλο το φύλλο της επιφάνειας. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια μεγέθους επιλογής σας, ρα- ντίζετε την επιφάνειά της με λίγο νερό και την ψήνετε για 55- 60 λ ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Κοτόπιτα με χυλοπίτες & ζύμη κουρού

Υλικά

Για τη ζύμη

-140γρ. βούτυρο -50γρ. ζάχαρη -½ κoυτ. γλυκού αλάτι -1 αβγό -230γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις -2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ -50γρ. σιμιγδάλι ψιλό -1 κρόκο αβγού

Για τη γέμιση

-4 κουτ. σ. ελαιόλαδο -800γρ. στήθος κοτόπουλο, σε κυβάκια -2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα -1 φλιτζ. χυλοπίτες ψιλές -3 κουτ. σ.πράσο ψιλοκομμένο -2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο -αλάτι -μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Ρίχνετε το αλάτι και το αβγό και συνεχίζετε να χτυπάτε για 1 λεπτό. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι. Αδειάζετε το μίγμα από το μίξερ στο μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύετε καλά και ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να πάρετε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ. Την βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση.

Για τη γέμιση:

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι για 5’. Ρίχνετε τις χυλοπίτες και τις σοτάρετε για 1 λεπτό. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε όσο χλιαρό νερό χρειάζεται για να βράσει το ζυμαρικό και το κοτόπουλο, και να χυλώσουν. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τον μαϊντανό και το πρασο και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς. Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε δύο στρογγυλά φύλλα πάνω σε καθαρή ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Αλείφετε ένα στρογγυλό ταψί με ελαιόλαδο και στρώνετε το ένα φύλλο αφήνοντας να προεξέχει από τα πλαϊνά του σκεύους. Απλώνετε μέσα τη γέμιση με μια σπάτουλα και καλύπτετε με το δεύτερο φύλλο. Γυρίζετε τις άκρες του πρώτου φύλλο προς τα μέσα, ώστε να δημιουργηθεί ένα χοντρό στεφάνι (κόθρος). Τέλος, αλείφετε την πίτα σας με κρόκο αβγού με τη βοήθεια ενός πινέλου. Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα 50-55 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.