Γεύσεις

Μαγειρεύοντας στην Ηλεία: Τα γλυκά της αποκριάς από την Παναγιώτα Ιωάννου

Για τις φίλες και φίλους που δεν διάβασαν το αφιέρωμά μας σε κείνη, σας το ξαναπαρουσιάζουμε με πολλή αγάπη.
Ακούστε το άρθρο

Τα πιο γευστικά γλυκά της αποκριάς και όχι μόνο μας έφτιαξε η γνωστή πρωταγωνίστρια του «Δούρειου ίππου», Παναγιώτα Ιωάννου που ό,τι φτιάχνει με τα «χρυσά της χέρια» έχουν την γλύκα των γλυκών της λόγων. Για τις φίλες και φίλους που δεν διάβασαν το αφιέρωμά μας σε κείνη, σας το ξαναπαρουσιάζουμε με πολλή αγάπη.

Μία από τις γυναίκες που θαυμάζω για την ντομπροσύνη της, για το «αντράκι» που κρύβει μέσα της, το έξυπνο μυαλό της, την αμεσότητά της, τον γλυκό της λόγο που τον κάνει «παραμύθι» στα μικρά παιδιά του «Μαριέττα» στον «παράδεισό της», όπως μας λέει είναι η Παναγιώτα Ιωάννου. Η Παναγιώτα είναι το σοφό «ξωτικό», που θα φθάσει μέχρι το «αιωνόβιο δένδρο», ελπίζοντας ότι η 16χρονη Δανάη και η 12χρονη Λυδία, οι μεγάλες της αγάπες, θα πάρουν τη γνώση της. Πρώτη και ως σύζυγος με τον αγαπημένο της Ντεγιάν. Η Παναγιώτα τώρα πια μετά από 20 χρόνια παρουσίας στο θέατρο «Δούρειος Ίππος» νιώθει την κόπωση από τη θέση της πρωταγωνίστριας. Για να προστατέψει τη «σιωπή» της αποσύρεται στο ησυχαστήριο της κουζίνας της με μόνη συντροφιά την αναζήτηση νέων συνταγών. Η γλυκιά μαμά της Βάσω Ιωάννου, γνήσια νησιώτισσα από τις Σπέτσες και τη Ζάκυνθο, είχε μάθει τα παραδοσιακά νησιώτικα φαγητά, όμως η Παναγιώτα είναι η γυναίκα της αναγέννησης και της τόλμης. Δημιουργεί, δημιουργεί, δημιουργεί και αυτό είναι άξιο επαίνου, γιατί η Παναγιώτα Ιωάννου είναι η γυναίκα παράδειγμα για μικρούς και μεγάλους.

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ
ΥΛΙΚΑ

1 ΠΑΚΕΤΟ φύλλο κρούστας
120γρ. βούτυρο φρέσκο ή βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
120 γρ. βούτυρο βιτάμ λιωμένο
1500ml γάλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
6 αβγά ολόκληρα
1 κούπα μεγάλη σιμιγδάλι ψιλό
1 κομματάκι βούτυρο Κερκύρας, στο μέγεθος καρυδιού
άρωμα βανίλιας

ΣΙΡΟΠΙ

2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1 κομματάκι βούτυρο κερκυρας, στο μέγεθος καρυδιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια των αυγών να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα . Σε χαμηλή φωτιά βάζετε στην κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι μέχρι να αρχίσει να γίνεται κρέμα. Όταν είναι έτοιμο κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε χτυπημένους του κρόκους των αυγών και το άρωμα βανίλιας και στη συνέχεια προσθέστε αργά αργά με τη σπάτουλα σιλικόνης τη μαρέγκα, ανακατεύετε με κυκλικές απαλές κινήσεις να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Αναμιγνύεται το βιτάμ με το βούτυρο γάλακτος, βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με πινέλο που βουτάτε στο λιωμένο βούτυρο.

Απλώνετε από πάνω την κρύα κρέμα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, συνεχίζοντας να αλείφετε το καθένα με λιωμένο βούτυρο . Χαράζετε τα φύλλα σε ρόμβους με ένα μαχαίρι και όσο βούτυρο περίσσεψε το ρίχνετε πάνω στην επιφάνεια του γλυκού. Ψήνετε το γλυκό στο φούρνο για 45 περίπου λεπτά .

Ετοιμάζετε το σιρόπι:

Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να έχετε ένα βαρύ σιρόπι και μόλις το κατεβάσετε από τη φωτιά προσθέτετε το κομματάκι με το βούτυρο κερκύρας.

Στο καυτό γαλακτομπούρεκο ρίχνουμε το σιρόπι κρύο με ένα κουτάλι σιγά σιγά. Δεν το σκεπάζετε για να μη μαλακώσει το φύλλο.

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

5 αυγά
1500γρ γάλα
1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψηλό
1 ποτήρι κρυσταλλική ζάχαρη
2 βανίλιες
1 ξυλάκι κανέλας
σκόνη κανέλας για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

1.Ανάβουμε τον φούρνο τους 180 βαθμούς, στον αέρα.
2.Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το γάλα, την ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξυλάκι κανέλας και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας.
3.Χτυπάμε το ασπράδι των αυγών σε μαρέγκα και ρίχνουμε τους κροκούς στη κρέμα έναν έναν συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
4.Προσθέτουμε τέλος τη μαρέγκα με απαλές κινήσεις.
5.Όταν όλα τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί αδειάζουμε σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.

Όλη η επικαιρότητα