Γεύσεις

Μαγειρεύοντας στην Ηλεία: Τα γλυκά του Πάσχα

Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας Σοφία Βαρουξή
Ακούστε το άρθρο

Χρόνια Πολλά αγαπημένοι μου Πιστεύω όλες οι νοικοκυρές να τα έχουν όλα έτοιμα για το Μεγάλο Τραπέζι της Αναστάσεως. Έχετε ήδη προετοιμάσει την παραδοσιακή μαγειρίτσα και το αρνάκι φρικασέ, που όλες το μαγειρεύουμε.

Σας έμειναν τα γλυκά, τα εύκολα, τα γρήγορα και τα πρωτότυπα. Ζήτησα από τη σχολαστική νοικοκυρά Νάνσυ Πετροπούλου αν μπορεί να μας δώσει κάτι το διαφορετικό για αυτή τη Μεγάλη Μέρα του Πάσχα. Μας έδωσε μετά χαράς κάτι που η ίδια διάλεξε με το έξυπνο μυαλό της και εμείς σας τα παρουσιάζουμε. Είμαι αληθινά ευχαριστημένη που έμαθα ότι πολλές φίλες της σελίδας αυτής έκαναν τα τσουρέκια της, που είχαν τη διαφορά της μπύρας και μου είπαν ότι είχαν μεγάλη επιτυχία. Θέλω από καρδιάς να την ευχαριστήσω, όταν μου προσέφερε από τη δική της δημιουργία ένα τσουρέκι. Μου το μετέφερε τυλιγμένο με ένα προστατευτικό σελοφάν, που αυτό δεν ήταν δυνατόν να κλείσει το άρωμά του, που ξεχείλιζε η μοσχοβολιά από το μαχλέπι και τη μαστίχα. Νάνσυ σ’ ευχαριστούμε πολύ και σου ευχόμαστε πάντα δημιουργίες, που να έχουν το άρωμα της χαράς. Καλό Πάσχα

Cheesecake με βάση καρυδόπιτας

ΥΛΙΚΑ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

. 12 κουταλιές καρυδόψιχα κοπανισμένη . 6 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό . 6 κουταλιές φρυγανιά κοπανισμένη . 12 κουταλιές ζάχαρη . 12 αυγά . 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ . 1 κουτ. σούπας κανελλογαρύφαλλα . 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού . 1 κουτ. σούπας πορτοκαλιού Για το σιρόπι . 1,5 κούπα ζάχαρη . 2 κούπες νερό . 1 ξύλο κανέλλα . φλούδα 1 λεμονιού . φλούδα 1 πορτοκαλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε την καρυδόψιχα με το σιμιγδάλι, τη φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ και τα μυρωδικά. Προσθέτουμε τους κρόκους χτυπημένους με τη ζάχαρη (τουλάχιστον 25 λεπτά για να μη μυρίζουν τ’ αυγά) και τέλος τα ασπράδια χτυπημένα μαρέγκα. Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο. Εν τω μεταξύ έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι και περιχύνουμε το γλυκό μόλις ψηθεί. Από την καρυδόπιτα θα αφαιρέσουμε όλο το επάνω μέρος αφήνοντας μια βάση πάχους 2-3 εκατοστά. Την τοποθετούμε στο τσέρκι, το οποίο ακουμπάμε σε πιατέλα και συνεχίζουμε φτιάχνοντας το Cheesecake.

Μιλφέιγ με καραμέλα

ΥΛΙΚΑ . 1 πακέτο σφολιάτα (2 φύλλων) 3-4 κ.σ. ζάχαρη σκούρα καστανή

Για την κρέμα . 1 κιλό γάλα πλήρες αγελαδινό . 1 φασόλι βανίλιας (αν δεν έχετε ρίχνετε άρωμα βανίλιας) . 2 ολόκληρα αυγά και 6 κρόκους . 200 γρ. Ζάχαρη . 80 γρ. Κορν φλάουρ . 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου

Για την καραμέλα

. 100 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα δύο φύλλα πάνω σε λαδόκολλα σε 2 διαφορετικά ταψιά. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, τα τρυπάμε με ένα πηρούνι και τα ψήνουμε στους 180 oC σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 20’ – 25’ έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Μόλις ψηθούν τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για την κρέμα

Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια ή σποράκια από φασόλι βανίλιας. Χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τα δύο ολόκληρα αυγά και τους κρόκους. Σε ξεχωριστό μπολ αναμειγνύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ. Ενώνουμε το μείγμα της ζάχαρης με τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Πριν φουσκώσει το γάλα ρίχνουμε το 1/3 της ποσότητας του γάλακτος μέσα στο μπολ με το μείγμα αυγών και το βάζουμε πάλι την κατσαρόλα με τα υπόλοιπα 2/3 πάνω στο μάτι. Ανακατεύουμε το μείγμα γάλακτος και αυγών μέχρι να ζεσταθούν καλά τα αυγά και μόλις το γάλα της κατσαρόλας αρχίζει να φουσκώνει ξανά, ρίχνουμε μέσα το ζεστό μείγμα των αυγών. Όταν δέσει αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε την κρέμα σ’ ένα άλλο σκεύος. Σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για την καραμέλα

Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγη – λίγη τη ζάχαρη και την ανακατεύουμε έως ότου καραμελώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και απλώνουμε την καραμέλα σε λαδόκολλα. Όταν κρυώσει τη σπάμε σε μικρά κομμάτια.

Συναρμολόγηση

Μαλακώνουμε την κρέμα στο μίξερ. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το ένα φύλλο σφολιάτας κατά πλάτος σε τρία ίσα μέρη. Πάνω από το ένα κομμάτι σφολιάτας απλώνουμε το 1/6 της κρέμας. Σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι σφολιάτας και απλώνουμε και σε αυτό λίγη κρέμ. Συνεχίζουμε με το τρίτο κομμάτι της σφολιάτας και ακόμα λίγη κρέμα. Με το άλλο φύλλο σφολιάτας και την υπόλοιπη κρέμα που μας έχει μείνει φτιάχνουμε ένα δεύτερο μιλφέιγ με τον ίδιο τρόπο. Γαρνίρουμε τα γλυκά μας με κομματάκια καραμέλας.

Όλη η επικαιρότητα