Categories: Γεύσεις

Μαγειρεύοντας στην Ηλεία: Το «θαυματουργό» πετιμέζι έκανε θρίαμβο…

Share

Κάθε φορά που σκέπτομαι τι θα θέλατε, με ευχαρίστηση να διαβάσετε γύρω από τις συνταγές είναι για μένα ένα άγχος.

Όμως αυτό αλλάζει όταν την Κυριακή που κυκλοφορεί η εφημερίδα μας και διαδικτυακά μετράμε τα «Μπράβο» σας.

Αυτό μας γεμίζει χαρά και το άγχος γίνεται σκοπός για τα καλύτερα για εσάς. Έτσι λοιπόν οι συνταγές με το πετιμέζι το θαυματουργό των γιαγιάδων μας ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Θα ήθελα να κρατήσω μυστική αυτή την επισκεψιμότητα στο patris news γιατί αυτό που μας ευχαριστεί, είναι η δική μας επικοινωνία, να γίνεται δική σας.

Και αυτή την Κυριακή θα ασχοληθούμε μαζί με το πετιμέζι για να σας ενημερώσουμε και να σας ευχαριστήσουμε και πάλι. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτή την χαρά που μας δίνετε.

Καλή σας επιτυχία

Με αγάπη

Σοφία Βαρουξή

Καραμελωμένο χοιρινό με πετιμέζι

Υλικά

. 3 κιλά χοιρινό μπούτι (χωρίς κόκκαλο)

. 2 κούπες Αγνόλαδο

. 2 κούπες πετιμέζι

. 4-6 σκελίδες σκόρδο

. 1 κ.γ θυμάρι (φρέσκο ή ξερό)

. 2-3 αστεροειδής γλυκάνισους

. 10-15 γαρίφαλα

. 1 λίτρο κρασί λευκό ημίγλυκο

. Πιπέρι και Αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ και φαρδύ μπολ τοποθετούμε το χοιρινό, το περιχύνουμε με το κρασί και στην συνέχεια προσθέτουμε το θυμάρι και το λάδι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το χοιρινό να μαριναριστεί για 30 λεπτά στο ψυγείο. Στη συνέχεια βάζουμε το χοιρινό στον πάγκο μας και το χαράζουμε με ένα μαχαίρι. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και μια σκελίδα σκόρδο σε κάθε τρύπα που έχουμε δημιουργήσει. Επιπλέον τρυπάμε το χοιρινό με την άκρη του μαχαιριού μας σε διάφορα σημεία και βάζουμε τα γαρίφαλα και το γλυκάνισο. Τοποθετούμε το κρέας σε ένα ταψί, το περιχύνουμε με τη μαρινάτα που έχουμε κρατήσει και με ένα πινέλο το αλείφουμε με το πετιμέζι. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 200°C για 20 λεπτά. Στη συνέχεια το βγάζουμε, αλείφουμε ξανά με πετιμέζι και το ξαναβάζουμε στο φούρνο σκεπασμένο με λαδόκολλα. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το πετιμέζι 2-3 φορές. Το βγάζουμε αφού έχουμε βεβαιωθεί ότι έχει ψηθεί καλά το κρέας μας και έχει καραμελώσει με το πετιμέζι.

Γλυκό του Κουταλιού  κολοκύθα κίτρινη με πετιμέζι

Υλικά

. 1 1/2 κιλό καθαρισμένο κολοκύθι και κομμένο κομμάτια

. 1 κιλό πετιμέζι

. 3 μεγάλες κ.σ. ασβέστη και 4-5 κιλά νερό

. 3/4 του κιλού ζάχαρη

. 2 ποτήρια νερό

. χυμό ενός λεμονιού

Εκτέλεση

Λιώνουμε καλά τον ασβέστη και βάζουμε μέσα τα κομμάτια του κολοκυθιού. Τα αφήνουμε 3-4 ώρες που στην διάρκειά τους τα ανακατεύουμε 2-3 φορές. Τα ξεπλένουμε με άφθονα νερά και τα βράζουμε με νερό, μέχρι να μαλακώσουν, ώστε να περνάει μέσα το πιρούνι. Βράζουμε το σιρόπι (νερό+ζάχαρη ) λίγα λεπτά, προσθέτουμε το πετιμέζι και βάζουμε τα κομμάτια του κολοκυθιού να βράσουν, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προς το τέλος προσθέτουμε και χυμό ενός λεμονιού.

Πετιμεζοπιτάκια

Υλικά

. 
600 γρ. αλεύρι

. 
1/3 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

. 
650 γρ. διάφορους ξηρούς καρπούς

. (καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια, σουσάμι)

. 1/3 φλ. μέλι

. 100 γρ. ζάχαρη

. Κανέλα

Για το σερβίρισμα:

. 200 γρ. πετιμέζι

Εκτέλεση

Ετοιμάστε τη ζύμη με το αλεύρι και το λάδι και όσο νερό πάρει, ξεδιπλώστε τη ζύμη και κόψτε τη σε μικρούς δίσκους. Βάλτε τους ξηρούς καρπούς, το μέλι και την κανέλα σε μια κατσαρόλα και αφήστε τα να καραμελώσουν. Στη συνέχεια βάλτε τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς στους δίσκους ζύμης που κόψατε προηγουμένως και τυλίξτε τα σε σχήμα ημισέληνου. Τηγανίστε τα πιτάκια και πασπαλίστε με πετιμέζι.