Πολιτισμός

Μάγεψε για μια ακόμα φορά η Φιλαρμονική Λεχαινών

Μια μουσική πανδαισία πρόσφερε η Φιλαρμονική Λεχαινών στους θεατές που κατέκλυσαν το Πολιτιστικό Κέντρο ΑΣΤΡΟΝ
Ακούστε το άρθρο

Μια μουσική πανδαισία πρόσφερε η Φιλαρμονική Λεχαινών  στους θεατές που κατέκλυσαν το Πολιτιστικό Κέντρο ΑΣΤΡΟΝ των Λεχαινών την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου,(ανάμεσα τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ηλείας, Αρχιμανδρίτης Κύριλλος, οι ιερείς των Λεχαινών , Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Λέντζας, ο Αντιδήμαρχος κ. Κεκατος, ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Βαρβαρέσος, εκπρόσωπος του βουλευτή Διονύση Καλαματιανού και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λεχαινών κ. Παναγιώταρος)Η συναυλία είχε τίτλο « Μουσικοί Διάλογοι με την Ιστορία του 1821» και έγινε με συνδιοργάνωση  της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης και της Φιλαρμονικής Λεχαινών, ήταν δε αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Τα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν βασισμένα σε έργα των Διονυσίου Σολωμού, Ράγα Φεραίου, Μάντζαρου, Μακρυγιάννη, Ελύτη, Μάντζαρου, Λεοντή και ενορχηστρώσεις από τον Σπύρο Προσωπαρη, Δημήτρη Αμπατζή και Ευρυσθένη Χατζηγιάννη.

Στην ερμηνεία ήταν οι Ανδρέας Καλλιβωκας, Δημήτρης Δημοπουλος και Γιώργος Καλαμαράς ενώ στο πιάνο ήταν η Σπυριδούλα Χρεππα , αφηγήτρια η Φωτεινή Ασημακοπούλου και στη διεύθυνση της μπάντας των 55 μουσικών ήταν ο Αρχιμουσικός Ευρυσθένης Χατζηγιάννης.

Η Φιλαρμονική Λεχαινών διαθέτει γνώση και εμπειρία αποκτημένη με σκληρή δουλειά και τη σωστή καθοδήγηση μουσικών δασκάλων απ΄όλη την Ελλάδα.

Η εμπνευσμένη συλλογικότητα των Λεχαινών του πολιτισμού και της παράδοσης μας έχει συνηθίσει σε θεάματα υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου.

Οι θεατές συμμετείχαν σε μια εξαιρετική γιορτή μουσικής που  χάρισε  ανάσες αισιοδοξίας αφήνοντας για λίγο στην άκρη τα καταστροφικά χτυπήματα που δέχεται ο τόπος μας τα τελευταία 24ωρα από ακραία καιρικά φαινόμενα, την πανδημία , τις απώλειες, το πένθος, μα και τον απομονωτισμό, την ανθρωποφαγία και το συντηρητισμό φαινόμενα κι αυτά του καιρού μας.

Γιορτάστηκε  το μεγάλο ιστορικό γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που ξανάγινε μια καινούρια εικόνα με όρους μουσικούς αυτή τη φορά που περιέχουν ωστόσο τον αναστοχασμό στα πρόσωπα και τον ιστορικό τους χώρο.

Πρόγραμμα πλούσιο με τολμηρές επιλογές: μελοποιημένη ποίηση λογοτεχνία  θούριοι, εκκλησιαστικοί ύμνοι και  όπερα. Ονόματα βαριά και καταξιωμένα Διονύσιος  Σολωμός, Νικόλαος  Σκαλκώτας, Οδυσσέας Ελύτης, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Χρήστος Λεοντής, Ρήγας Φεραίος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Παύλος Καρρέρ, Νικόλαος Μάντζαρος, HAENDEL.

Οι «Μουσικοί διάλογοι με την ιστορία του 1821» λάμπρυναν ουσιαστικά τη δική μας σύνδεση με το ΄21 ως μνήμη θυσίας και κοινών αγώνων.

Οι μουσικές επιλογές της Φιλαρμονικής Λεχαινών μας συνεπήραν και ξεχυθήκαμε στα χωριά και τις πόλεις της ξεσηκωμένης χώρας μιας εποχής γεμάτης φως και θάνατο.

Όλη η επικαιρότητα