Categories: Κόσμος

Μακελειό στο Τέξας: Αποπέμφθηκε ο επικεφαλής της αστυνομίας στη σχολική περιφέρεια του Ουβάλντε

Share

Ύστερα από την κατακραυγή που προκάλεσε η αντίδραση της αστυνομίας στην επίθεση που εξαπέλυσε πριν από τρεις μήνες ένας 18χρονος ένοπλος στο σχολείο της πόλης Ουβάλντε, στο Τέξας των ΗΠΑ -κατά την οποία 19 παιδιά και δύο εκπαιδευτικοί έχασαν τη ζωή τους- “ξηλώθηκε” ο επικεφαλής της αστυνομίας στη σχολική περιφέρεια .

Το διοικητικό συμβούλιο της σχολικής περιφέρειας του Ουβάλντε αποφάσισε ομόφωνα την αποπομπή του Πιτ Αρεντόντο, ο οποίος ήταν αρμόδιος για την αστυνομική επιχείρηση στο σχολείο όπου συνέβη το μακελειό. Είχε τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα μετά την αιματοχυσία της 24ης Μαΐου.

Ο Αρεντόντο δεν έδωσε το “παρών στη συνεδρίαση. Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του, Τζορτζ Χάιντ, έστειλε μια δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην οποία έκανε λόγο για απειλές κατά της ζωής του πελάτη του και υπογράμμιζε πως δεν υπήρξαν προσπάθειες για να του παρασχεθεί η παραμικρή προστασία.

Ο Πιτ Αρεντόντο δέχθηκε σφοδρή κριτική για τον χειρισμό του στην επίθεση που εξαπέλυσε ο μακελάρης στο δημοτικό σχολείο Ρομπ του Ουβάλντε, μιας μικρής πόλης του Τέξας, περίπου 130 χιλιόμετρα δυτικά του Σαν Αντόνιο.

Γονείς παιδιών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην πιο πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο των ΗΠΑ εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, ζήτησαν από το συμβούλιο την αποπομπή του Αρεντόντο. Ο ίδιος είχε υποχρεωθεί να παραιτηθεί από τη θέση του στο δημοτικό συμβούλιο του Ουβάλντε στις 2 Ιουλίου. Τρεις εβδομάδες αργότερα θα κρινόταν η τύχη του ως επικεφαλής της αστυνομίας στη σχολική περιφέρεια, αλλά η συνεδρίαση αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος του δικηγόρου του.

Σύμφωνα με την υπηρεσία για τη Δημόσια Ασφάλεια (DPS) του Τέξας, ο Αρεντόντο ενήργησε ως αρμόδιος για την αντίδραση της αστυνομίας στην ένοπλη επίθεση. 19 αστυνομικοί περίμεναν επί περίπου μία ώρα στον διάδρομο έξω από τη σχολική αίθουσα όπου είχε βρει καταφύγιο ο ένοπλος, προτού εισβάλουν τελικά άνδρες των ειδικών δυνάμεων και σκοτώσουν τον μακελάρη. Αξιωματούχοι της DPS δήλωσαν ότι ο Αρεντόντο επέλεξε να μην δώσει εντολή στους αστυνομικούς να βρεθούν αντιμέτωποι με τον εισβολέα, πιστεύοντας ότι η άμεση απειλή για τους μαθητές είχε υποχωρήσει ύστερα από έναν καταιγισμό πυρών που προηγήθηκε.

Ο Πιτ Αρεντόντο, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας εξαμελούς αστυνομικής δύναμης, υποστήριξε ότι ποτέ δεν θεώρησε ότι είχε το γενικό πρόσταγμα στην επιχείρηση και ότι ουδέποτε έδωσε εντολή να μην πραγματοποιήσουν έφοδο οι αστυνομικοί στην αίθουσα όπου είχε βρει καταφύγιο ο ένοπλος.

Ολόκληρο το βίντεο από την αντίδραση της αστυνομίας