Ηλεία Πολιτική

Μάκης Μπαλαούρας: «Αντίπαλο δεν έχουμε! Αντίπαλός μας μπορεί να είναι μόνο ο εαυτός μας»

Ακούστε το άρθρο

Εφ’ όλης της ύλης μίλησε το πρωί ο βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων σε συνέντευξή του προς το δημοσιογράφο Βαγγέλη Καραγεώργο και τον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο», αναφερόμενος,  μεταξύ των άλλων, στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση και στις προωθούμενες ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Ακόμα και ένα άρθρο να αναθεωρείτο, θα άξιζε αυτή η συνταγματική αναθεώρηση» δήλωσε ο Μάκης Μπαλαούρας, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στο άρθρο 86, που αφορά στην άρση της υπουργικής ασυλίας, έτσι ώστε στο μέλλον να αντιμετωπίζονται  φαινόμενα με Υπουργούς «που έκλεβαν ή εξέδιδαν χαριστικές υπουργικές αποφάσεις, όπως π.χ. με τη Novartis, αλλά αυτά παραγράφονταν μετά την επόμενη θητεία της Βουλής. Και μόνο το γεγονός ότι επανέρχεται η κανονικότητα και οι Υπουργοί θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους απλούς πολίτες, και στην παραγραφή και σε όλα, αξίζει η αναθεώρηση».

Συνταγματική Αναθεώρηση

Ο Μ. Μπαλαούρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο άρθρο 62, που αφορά και αυτό τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας για υποθέσεις που δεν εμπίπτουν στη βουλευτική τους δράση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί σε μια αστική υπόθεση ή στο “ποιος θα πάρει τα παιδιά” να έχει ο βουλευτής ασυλία και να μην εκδικάζεται η υπόθεσή του»!

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας αναφέρθηκε κατόπιν στη δήλωση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, ότι «δεν θα συναινούσε σε οποιαδήποτε αναθεώρηση, αν δεν αλλάξει το άρθρο 16 που προστατεύει τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για να αντικατασταθεί με την ιδιωτική», συμπληρώνοντας ωστόσο: «Απ’ ότι φαίνεται πάντως δεν θα εμμείνει σε αυτήν τη γραμμή και κομβικό σημείο είναι το άρθρο 86 για την ασυλία των Υπουργών. Δε τολμούν να μη συναινέσουν στη κατάργηση της ασυλίας των υπουργών και η ΝΔ θα συμφωνήσει σε ορισμένα τουλάχιστον άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης».

Προστασία πρώτης κατοικίας

Για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο βουλευτής σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει φτιάξει ένα σχήμα, με μεγάλη επιμήκυνση στην πληρωμή των δανείων, κούρεμα και αφαίρεση προσαυξήσεων, ας ξέρουν όμως όλοι ότι στη διάθεση της τράπεζας θα υπάρχει και ένας πλήρης φάκελος του δανειολήπτη, όπου θα αναφέρονται και θα εξετάζονται όλα τα περιουσιακά του στοιχεία».

Για τις δημοσκοπήσεις

Τέλος, ο Μάκης Μπαλαούρας αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις: «Όχι μόνο είναι ‘στημένες’ όπως λέμε, αλλά πάσχουν και δομικά. Όταν παίρνουν τηλέφωνο σε 1.000 ανθρώπους και απαντάνε μόνο οι 400, ενώ οι υπόλοιποι ή δεν απαντάνε ή βρίζουν, είναι προφανές ότι το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Αλλά ακόμα κι αν τα ξεπεράσουμε όλα αυτά, και δεχτούμε ότι η ΝΔ προηγείται με α, β ή γ διαφορά, αυτό οφείλεται στη συσπείρωση της. Και είναι λογικό: η ΝΔ έχει ιστορικά ένα πάγιο και μόνιμο ποσοστό στο 28-30%, έχει μεγάλη συσπείρωση που της δίνει μια μικρή διαφορά, κατά τη γνώμη μου. Εμείς έχουμε ακόμα χαμηλή συσπείρωση. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχουν μετακινήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ».

Σχολιάζοντας μάλιστα την τελευταία δημοσκόπηση για τις Ευρωεκλογές, που έδειξε τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις 4 μονάδες, ο βουλευτής εξήγησε ότι «ιστορικά στην Ελλάδα το κόμμα που κυβερνούσε, έχανε πολύ στις Ευρωεκλογές υπέρ άλλων κομμάτων διότι ήταν πιο χαλαρή και τιμωριτική η ψήφος. Και βλέπουμε ήδη ότι η διαφορά είναι πάρα πολύ μικρή. Επομένως νομίζω ότι μέχρι τον Οκτώβρη θα έχουμε και τα πανιά μας πλήρως ανοιχτά, για να προχωρήσει το καράβι μας στα ήρεμα νερά, στα οποία έχουμε βάλει τη χώρα και στην κανονικότητα που ήδη έχει μπει».

Κι ένα ανέκδοτο για το τέλος..

Ο Πρωθυπουργός είχε επιστρέψει από την Κίνα, μετά από ένα πολύ κουραστικό ταξίδι 5 ημερών και την επόμενη μέρα θα πήγαινε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Και δέχτηκε, γιατί ήταν στο χέρι του να μη δεχτεί,  να γίνει συζήτηση πολιτικών Αρχηγών, που είχε ζητήσει ο Μητσοτάκης. Τον βλέπω και του λέω, «Είσαι καλά; Είσαι νέος, εντάξει αντέχεις, αλλά έχεις και παιδιά, δεν θες να πας να τα δεις;» Μου λέει «Όποτε μου ζητάει ο Μητσοτάκης συζήτηση Αρχηγών, τρίβω τα χέρια μου!» Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το παιχνίδι είναι δικό μας, αντίπαλός μας είναι μόνο ο εαυτός μας. Το θέμα που βάζω συνεχώς είναι ότι υπάρχουν θέματα στα Υπουργεία, τα οποία θα έπρεπε να τρέχουν με γρηγορότερους ρυθμούς.

Όλη η επικαιρότητα