Μάκης Μπαλαούρας: Να αποτρέψουμε τη μεταφορά στην Εφορία των δανείων πυροπλήκτων

Με έκπληξη είδα στα ΜΜΕ Ηλείας ανυπόγραφο δημοσίευμα με τίτλο «Γραφείο Ενημέρωσης & Υποστήριξης Δανειοληπτών» στον Πύργο», όπου γραφόταν ακριβώς ότι είχα αναφέρει σε άρθρα μου στις 3/3/19 και 18/6/19. Το πρώτο για τη σύσταση και το δεύτερο για την έναρξη λειτουργίας του,με λεπτομέρειες, προκειμένου να το πληροφορηθούν οι ενδιαφερόμενοι προστρέχοντας στις συμβουλές του.

Όμως, το δημοσίευμα γράφει ότι «το γραφείο λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες στο κτίριο της Νομαρχίας». Προφανώς κάνει λάθος,  γιατί το γραφείο λειτουργεί από τα τέλη …Μαΐου. Ελπίζω μη εσκεμμένα, αντιγράφοντας τη σημερινή κυβέρνηση που εμφανίζει ρυθμίσεις και επιτεύγματα που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ως επιτυχίες δικές της.

Τι έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα πυρόπληκτα

  1. Επί οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσαμε να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις των φορέων των πυρόπληκτων περιοχών(με πρωταγωνιστικό ρόλο του Επιμελητήριου Ηλείας), που οδήγησε στην Απόφαση 2/94253/0025/21.12.2018 του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, που τις ενέργειες μας αναγνώρισε δημοσίως το προεδρείο του ΕπιμελητήριουΝικολούτσος-Λεβέντης. Η Απόφαση έδινε τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να ρυθμίζουν με τις τράπεζες τα πυρόπληκτα (κόκκινα ή ενήμερα) δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, αποστερώνταςστις τράπεζες να προβάλουν ως εμπόδιο την ύπαρξη της συγκεκριμένης εγγύησης. Δηλαδή οι τράπεζες δεν θα μπορούν πλέον να αρνούνται την ρύθμιση των συγκεκριμένων δανείων.
  2. Επειδή όμως οι τράπεζες δεν έδειχναν διάθεση να προχωρήσουν στη ρύθμιση των πυρόπληκτων δανείων, το Υπ. Οικονομικών απέστειλε (31/1/19) στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών Εγκύκλιο με τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις των τραπεζών προς τους δανειολήπτες των δανείων αυτών. Με άλλα λόγια, η τυχόν άρνηση ρύθμισης από τις τράπεζες θα συνιστά παράνομη και καταχρηστικήσυμπεριφορά εκ μέρους τους.
  3. Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα πολύ μικρό μέρος, από το βουνό των εγγυημένων δανείων πήρε, δυστυχώς, το δρόμο προς τις ΔΟΥ. Για τη συντριπτική πλειονότητα όμως οι τράπεζες έπρεπε να προχωρήσουν σε ρύθμιση, γεγονόςπου τις ανάγκασε σε κινητικότητα προς την κατεύθυνση ρύθμισης των δανείων.
  4. Οι δανειολήπτες όμως έχουν την ευθύνη να επισπεύσουν τις διαδικασίες τακτοποίησης των δανείων τους με αίτηση τους προς τις τράπεζες. Η αγνόηση ή μη συμμόρφωση της τράπεζας την οδηγεί σε παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας και της Απόφασης Χουλιαράκη, σε πρόστιμο 60.000 ευρώ, ως πρώτο μέτρο εναντίον της.
  5. Θα είναι προς το συμφέρον των δανειοληπτών να αποταθούν στο Γραφείο Ενημέρωσης & Υποστήριξης Δανειοληπτών στη Νομαρχία πουπαρέχουν συγκεκριμένες και σαφείς πληροφορίες για ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν.

ΣτηνΕφορία όλα τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου!

Όλα τα παραπάνω θα φαίνονται απλά μπροστά στις νέες έντονα αρνητικές εξελίξεις, μετά την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκηπου βάζει στον πάγο την απόφαση Χουλιαράκη, επιβάλλοντας, με συνοπτικές διαδικασίες,τη μεταφορά στην Εφορία ΟΛΩΝ των υπολοίπων των δανείων που έχουν δοθεί σε ιδιώτες και επιχειρήσεις με την εγγύηση του δημοσίου, αλλά δεν εξυπηρετούνται.Δηλαδή, τα τμήματα των δανείων(και των πυρόπληκτων) που δεν έχουν αποπληρωθεί, μεταφέρονται στο δημόσιο και θα εισπραχθούν με τις διαδικασίες που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Αυτό σημαίνει κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων, αλλά και υψηλές προσαυξήσεις, καθώς αντιμετωπίζονται πλέον, ως χρέη προς το δημόσιο.

Το υπόλοιπο των εγγυημένων δανείων ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ ισομερώς κατανεμημένο, σε 1,69 δισ. ευρώ των επιχειρήσεων και σε 1,72 δισ. ευρώ, τα αντίστοιχα των ιδιωτών.

Η νέα διαδικασία μεταφοράς των κόκκινων δανείων, θα είναι ηλεκτρονική και θαεφαρμοστεί από τις 30 Νοεμβρίου 2019, με χρήση  του ηλεκτρονικού αποθετηρίου, διατηρούμεναστις ΔΥΟ,στο διηνεκές, για παρακολούθηση της εξέλιξης του δανείου.

Τώρα χρειάζεται η άμεση και αποφασιστική παρέμβαση όλων των φορέων, Επιμελητήρια- Βουλευτές-ΟΤΑ, από τις πυρόπληκτες περιοχές για να εξαιρεθούν, τουλάχιστον, τα δάνεια των πυρόπληκτων…