Αρθρογραφία Εκλογές Εκλογικά Νέα Πολιτική

Μάκης Μπαλαούρας: «Θέλει η ΝΔ να κρυφτεί αλλά η ιδεολογία της δεν την αφήνει»

Ακούστε το άρθρο

Του Μάκη Μπαλαούρα

Για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι τον περιμένει, πριν ακόμη τελειώσει η καταμέτρηση των ψήφων για τις Ευρωεκλογές, με την πεποίθηση ότι έχουν σίγουρη τη νίκη και στις κοινοβουλευτικές εκλογές, τα στελέχη της ΝΔ και οι κάθε λογής «πολιτικοί φίλοι» τους άρχισαν να ξεδιπλώνουν το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά τους! Δηλώνουν πλέον ανοιχτά πως όσα λεφτά τους λείψουν από τη μείωση των φόρων, θα τα εξοικονομήσουν διαλύοντας το συνταξιοδοτικό σύστημα και ιδιωτικοποιώντας την υγεία. Ακόμη χειρότερα, βάλθηκαν να «πυροβολούν» μια- μια τις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες, θεωρώντας ότι έχουν την πολιτική νομιμοποίηση για να ανατρέψουν όλα όσα μετά από σκληρό παζάρι με τους δανειστές καταφέραμε να πετύχουμε ως κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προς όφελος των εκατομμυρίων πολιτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά αδιέξοδα. Αποδεικνύουν έτσι ότι ακόμη κι αν δεν τολμούν προς το παρόν να το πουν, σκέφτονται να τις καταργήσουν αν πάρουν την εξουσία.

Τα ωμά αυτά μηνύματα ακούστηκαν την περασμένη Τρίτη από το βήμα του 12οΣυνεδρίου για την Ασφάλιση. Ο κεντρικός τραπεζίτης, και πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, Γιάννης Στουρνάρας, υποστήριξε ότι «τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πλέον στενά» και «επομένως απαιτείται ένα σύστημα συνταξιοδοτικών προϊόντων του ιδιωτικού τομέα», δηλαδή ένα ασφαλιστικό σύστημα τύπου «Πινοσέτ»,  όπου όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα, πληρώνει μια ιδιωτική ασφάλιση και απολαμβάνει ένα καλό εισόδημα στα γεράματα, και όποιος δεν έχει, θα προσπαθήσει να επιβιώσει με πενταροδεκάρες. Άσε που υπάρχει ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει, όπως πρόσφατα στην Ελλάδα η Qudos Hellas, η Olympic, η δανέζικη Alpha Insurance, η καταδική μας Ασπίς, με κορυφαία παραδείγματα τον κολοσσό Enron που άφησε στο δρόμο εκατομμύρια ασφαλισμένους!

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας προανήγγειλε κι άλλη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης – που είναι ήδη στα 67. Και κατέληξε  εξαγγέλλοντας την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της Υγείας: «Το κράτος δεν μπορεί να παρέχει όλες τις υπηρεσίες υγείας», είπε χαρακτηριστικά, χαρίζοντας τα φιλέτα στους ιδιώτες και τα κόστη στον ελληνικό λαό. Προφανώς, και ο κ. Μητσοτάκης την ίδια σχολή έβγαλε διερωτώμενος, αν είναι απαραίτητο  τα Νοσοκομεία να διαθέτουν μηχανήματα και υποδομές αφού μπορούν να αγοράζουν υπηρεσίες από ιδιώτες;

Συντάξεις μόνο για «πετυχημένους»

Τη σκυτάλη πήρε κατόπιν ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και πρώην υπουργός Εργασίας (!) της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος τα έβαλε με το ασφαλιστικό και τις 120 δόσεις. Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε ότι απορρίφθηκε και καταδικάστηκε η πρόταση του ασφαλιστικού του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ  για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, είπε ότι «όπως κάθε ρύθμιση, υπονομεύει την εθνική οικονομία, αλλάζει την κουλτούρα των πληρωμών και όσον αφορά στον υγιή ανταγωνισμό γίνεται τροχοπέδη για τις συνεπείς επιχειρήσεις και το συνεπή πολίτη». Για το ασφαλιστικό που ετοιμάζει η ΝΔ μίλησε και ο βουλευτής της κ. Μηταράκης, τονίζοντας ότι θα παρέχει «βαθμούς ελευθερίας». Δηλαδή, διευκρίνισε, «θα περιλαμβάνει την κατάργηση  της υποχρεωτικής δημόσιας ασφάλισης και θα επιτρέπει σε όσους θέλουν (τους έχοντες) να ασφαλίζονται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».

Η χαρά των εργοδοτών

Αποκορύφωμα της ημέρας ήταν το μήνυμα της Μιράντα Ξαφά, συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι ο ελληνικός λαός στις κάλπες της 26ης Μαΐου «απέρριψε την ταξική πολιτική της αναδιανομής εισοδήματος που οδηγεί στη μιζέρια για όλους». Αλλά και το σχόλιο της Goldman Sachs για τα εργασιακά της Ελλάδας, που εύχεται να γίνουν πλέον ευνοϊκά για τους εργοδότες: «Το ρίσκο υψηλότερου κόστους εργασίας, περιορισμού της ευελιξίας της αγοράς εργασίας και επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας μισθών(από κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) θα εξαφανιστούν με μια κυβέρνηση της ΝΔ».

Kαταλήγοντας, λέω ξεκάθαρα ότι: Ναι, πιστεύω κι εγώ ότι, αν η ΝΔ πάρει την εξουσία, θα μειώσει τους φόρους για έχοντες και κατέχοντες πιο γρήγορα από ότι θα κάναμε εμείς. Ταυτόχρονα όμως θα διαλύσει ό,τι προσπαθήσαμε να ανασυγκροτήσουμε εμείς στο επίπεδο του κοινωνικού κράτους, του ασφαλιστικού και της δημόσιας υγείας.

Τέρμα η ενίσχυση των νοσοκομείων, αξιοπρεπείς συντάξεις μόνο για τους έχοντες και τους πετυχημένους, οι βιοπαλαιστές στον Καιάδα.

Στις κάλπες ο ελληνικός λαός καλείται να απαντήσει: αυτά θέλει;

Όλη η επικαιρότητα