WEB tv Ηλεία

Μακρίσια: Χοιροσφαγή και έρωτας ήθελαν το γλέντι τους – Τήρησαν την παράδοση και το έθιμο (vid)

Ακούστε το άρθρο

Για τα Μακρίσια Ηλείας, η χοιροσφαγή αποτελεί κάθε χρόνο μέρα γιορτής .

Από τη μια γιατί είναι ένα από τα πιο μεγάλα έθιμα της περιοχής και από την άλλη γιατί μέσα από το έθιμο αυτό, παράγεται ο πιο εκλεκτός μεζές που συνοδεύει κάθε γλέντι, κάθε τραπέζι των Μακρισαίων όλη τη χρονιά, το παστό, ή καλύτερα την τσιγαρίδα.

Φέτος συνέπεσε η χοιροσφαγή με την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και οι κάτοικοι στην περιοχή, γιόρτασαν… τον έρωτά τους για το μεγάλο έθιμο, γλεντώντας διπλά…

Παρά το γεγονός ότι λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και του πένθους πολλών οικογενειών, τα σπίτια που τήρησαν το έθιμο δυστυχώς ήταν ελάχιστα.
Παρόλα αυτά όμως το έβλεπες και το ένιωθες στο χωριό, ότι η χθεσινή μέρα ήταν ξεχωριστή. Ήταν η μέρα των Μακρισίων….

Κρατούν το έθιμο ζωντανό…

Από νωρίς το πρωί τα πάντα ήταν έτοιμα από τις νοικοκυρές για να ξεκινήσει η διαδικασία της χοιροσφαγής.

Τα καζάνια είχαν ζεστό νερό, στις ψησταριές είχαν πέσει τα κάρβουνα και τα τραπέζια είχαν στρωθεί για να υποδεχτούν τους συγγενείς και φίλους.
Και φυσικά περά από το κρέας το κυρίαρχο συστατικό της χθεσινής γιορτής ήταν και το κρασί, που από την πρώτη στιγμή έρεε άφθονο στα ποτήρια.

Επίσης είναι μεγάλη προσβολή για τους κατοίκους του χωριού, αν δεν ανταποκριθείς στο κάλεσμα τους για να φας έναν μεζέ και να πιείς μαζί τους ένα ποτήρι κρασί.

Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν όσο τους επιτρέπουν οι δυνάμεις τους και κυρίως τα οικονομικά τους, θα συνεχίζουν να τηρούν το έθιμο, όπως το βρήκαν από τους προγόνους τους και όπως θα τα παραδώσουν και στα παιδιά τους.

Οι ρίζες χάνονται στην Τουρκοκρατία

Η χοιροσφαγή στα Μακρίσια, κατά την περίοδο της Αποκριάς, είναι ένα από τα γνωστά έθιμα ανά το πανελλήνιο που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την Παρασκευή, πριν από την Κυριακή του Ασώτου.

Με τον τρόπο αυτό, όπως έχει περάσει η παράδοση από πατέρα σε παιδί και από παππού σε εγγονό, γιορτάζεται η επιστροφή του άσωτου υιού, καθώς η διαδικασία ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη με το λιώσιμο του χοιρινού κρέατος, για να παραχθεί μετά από μερικούς μήνες, η παραδοσιακή «τσιγαρίδα». Για όσους έχουν περισσότερα από ένα χοιρινά, η σφαγή και το γλέντι ξεκινά και πιο νωρίς.

Σύμφωνα με άλλες γνώμες, το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες τους την Τουρκοκρατία.
Επειδή οι Τούρκοι κατακτητές ,ως Μουσουλμάνοι, δεν έτρωγαν χοιρινό αλλά είχαν προτίμηση στα αρνιά και στα κατσίκια, είχαν αφανίσει από κλοπές τα κοπάδια των ντόπιων κατοίκων. Οι ντόπιοι όμως τους την έφεραν. Σταμάτησαν να εκτρέφουν αρνοκάτσικα και άρχισαν να εκτρέφουν χοιρινά. Και για να τρελάνουν τους Τούρκους διοργάνωναν κάθε χρόνο την χοιροσφαγή προσκαλώντας τους μάλιστα να πάρουν και κανένα μεζεδάκι.
Εκείνη την ημέρα οι Τούρκοι ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους και οι ντόπιοι γλεντούσαν.

Όλη η επικαιρότητα