Ηλεία

Μακρίσια – Καλυβάκια: Καθυστερούν οι έλεγχοι και οι αποζημιώσεις…

Η έλλειψη γεωπόνων στον ΕΛΓΑ Δυτ. Ελλάδας δεν επιτρέπει την έγκαιρη καταγραφή των ζημιών από το πρόσφατο χαλάζι σε Καλυβάκια και Μακρίσια.
Ακούστε το άρθρο

Τις περιοχές στα Καλυβάκια και στα Μακρίσια του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, που επλήγησαν από το χαλάζι πρόσφατα, επισκέφθηκε χθες ο επόπτης του ΕΛΓΑ Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να δει από κοντά τις καταστροφές που έχουν γίνει στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, αλλά και στα ελαιόδεντρα.

Όπως τόνισε ο επόπτης του ΕΛΓΑ στους παραγωγούς, αλλά και στους φορείς της περιοχής, θα αργήσει να γίνει η πλήρης καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες, αφού δεν υπάρχουν πολλοί γεωπόνοι στη Δυτική Ελλάδα, κάτι που δυσχεραίνει και την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Μάλιστα ο πρόεδρος των Καλυβακίων Πάνος Γεωργακόπουλος, τόνισε ότι η καταστροφή στα πορτοκάλια, από την πρόσφατη χαλαζόπτωση, είναι πάρα πολύ μεγάλη και λογικά οι μεγαλύτερες ποσότητες θα πάνε για… πέταμα.

«Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, οι καλλιέργειες που έχουν πληγεί στην περιοχή των Καλυβακίων είναι πάρα πολλές και δυστυχώς όπως μας ενημέρωσε ο επόπτης της Δυτ. Ελλάδας, δεν υπάρχουν γεωπόνοι, προκειμένου να έρθουν να καταγράψουν όλες τις καταστροφές που υπάρχουν, για να προχωρήσει η αποζημίωσή μας. Είναι μεγάλο το πρόβλημα με την έλλειψη γεωπόνων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργακόπουλος.

Στην έλλειψη γεωπόνων στον ΕΛΓΑ στάθηκε και ο Γιώργος Χατζόπουλος από τα Μακρίσια, τονίζοντας ότι αυτή η έλλειψη είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, αφού δεν μπορούν να καταγραφούν οι ζημιές που έχουν γίνει στις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν πρόσφατα από το χαλάζι στον δήμο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί. «Είναι πάρα πολύ λίγοι οι γεωπόνοι αυτή τη στιγμή στον ΕΛΓΑ της Δυτικής Ελλάδας και δεν μπορούν να προχωρήσουν στη καταγραφή των ζημιών που υπάρχουν στις καλλιέργειες. Και αυτό σίγουρα δημιουργεί πολλά προβλήματα όσον αφορά τις αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζόπουλος.

Γενικά η έλλειψη γεωπόνων στον ΕΛΓΑ Δυτ. Ελλάδας είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από την πολιτεία, αφού καθυστερεί πάρα πολύ η καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες από την κακοκαιρία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν και οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς, που περιμένουν να αποζημιωθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα, για να μην έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα επιβίωσης.

Όλη η επικαιρότητα