Κόσμος

Μακρόν: To όραμά του για την ΕΕ μετά τον πολιτικό σεισμό στη Γερμανία

Ακούστε το άρθρο
Λίγα 24ωρα μετά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, την άνοδο της ακροδεξιάς και εν αναμονή σχηματισμού γερμανικής κυβέρνησης, ο γάλλος πρόεδρος παρουσίασε σε ομιλία του στη Σορβόννη το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που προτείνει για την ΕΕ.

Η ενίσχυση της νομισματικής ένωσης, η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας, η ενίσχυση της μεταναστευτικής πολιτικής και η σύγκλιση των κρατών-μελών σε δημοσιονομικό και κοινωνικό επίπεδο, βρέθηκαν στην προγραμματική ατζέντα του Εμανουέλ Μακρόν.

Προτείνε τη δημιουργία ειδικής Ευρωπαϊκής Ακαδημίας κατά της τρομοκρατίας και με το βλέμμα στο τελευταίο περιστατικό τρομοκρατίας που χτύπησε την βρετανική πρωτεύουσα, τόνισε: «Πρέπει να αναλάβουμε δράση, η πρώτη μεταρρύθμιση πρέπει να είναι στο θέμα της ασφάλειας».

»Η βασική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει είναι αυτή των μετακινήσεων. Ζούμε σε μία περίεργη περίοδο για την Ευρώπη και τον κόσμο. Η τρομοκρατία είναι παρούσα και απειλεί τον τρόπο ζωής και τις αξίες μας. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην εύρεση νέων τρόπων αντίδρασης. Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει σε αυτές τις απειλές. Προτείνω τη δημιουργία ειδικής Ευρωπαϊκής Ακαδημίας κατά της τρομοκρατίας τα μέλη της οποίας θα λάβουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση για τν αντιμετώπιση των απειλών και την θωράκιση της ασφάλειας των πολιτών του κόσμου», πρόσθεσε.

Τασσόμενος ενάντια στην επικράτηση των ακροδεξιών ιδεών, ζήτησε «επανίδρυση» της κυρίαρχης και ενωμένης Ευρώπης, με βασικούς άξονες τη στενότερη συνεργασία εντός της Ευρωζώνης και την ενότητα στο θέμα του μεταναστευτικού.

Στο μέτωπο της οικονομίας, επανέλαβε τη θέση του υπέρ της δημιουργίας κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, και επισήμανε πως η Ευρώπη παρά το ότι βρέθηκε στη δίνη μίας «άνευ προηγουμένου» κρίσης, έχει καταφέρει να σταθεί στα πόδια της.

«Εχουμε περάσει μία δύσκολη μακρά περίοδο κρίσης στην Ευρώπη. Πληρώσαμε για τα λάθη και τις παραλείψεις αλλά σήμερα είμαστε σε φάση προόδου. Η ανάπτυξη δεν είναι δυνατό να έρθει πάλι μεμονωμένα. Είμαστε ένας ενιαίος φορέας και έτσι πρέπει να χτίσουμε πλέον το μέλλον. Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει για όλους με τους ίδιους όρους. Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει για κεντρικό οικονομικό σύστημα και κοινή οικονομική πολιτική στην Ευρώπη είναι προτάσεις που πρέπει να μελετήσουμε αλλά και να προωθήσουμε. Γνωρίζω πως οι αλλαγές δεν είναι εύκολο να γίνουν και κατανοώ πως θα υπάρχουν αντιδράσεις. Οφείλουμε όμως να συζητήσουμε τις διαφορές μας και να λύσουμε μέσα σε ευσύνοπτο χρόνο τις όποιες διαφορές μας», τόνισε

Να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν έχει υποστηρίξει και τη θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης παράλληλα με την ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, που θα παράσχει προληπτικά οικονομική βοήθεια σε όσες χώρες το χρειάζονται.

in.gr

Όλη η επικαιρότητα