Ηλεία

Μακρύς ο δρόμος για την αποκατάσταση μετά την ΜΕΘ – Η «Πατρίς» παρουσιάζει την post covid κλινική

Οι προσπάθειες γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου και πρώην ασθενών COVID-19 να επαναφέρουν την ποιότητα της ζωής τους
Ακούστε το άρθρο

Δίπλα στους Ηλείους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας συνέπεια του Covid-19 και για τους οποίους απαιτείται σταδιακή αποκατάσταση σε διάφορους τομείς στέκεται το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, αφού ξεκίνησε η εφαρμογή του εξειδικευμένου προγράμματος αποκατάστασης ασθενών οι οποίοι λόγω του Post – Covid συνδρόμου παρουσιάζουν και άλλα προβλήματα υγείας όπως μυϊκές ατροφίες, προβλήματα κατάποσης και ομιλίας κ.ά.

Οι θεραπείες, που είναι ατομικές, πραγματοποιούνται στο ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (ΚΕΦΙΑΠ) από θεραπευτές με εμπειρία στην αποκατάσταση (φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτή, νοσηλευτές, ψυχολόγους), ενώ και οι ιατροί του Νοσοκομείου θα συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή, πραγματοποιώντας όλους τους απαιτούμενους κλινικούς και εργαστηριακούς ελέγχους πριν την ένταξη του ασθενούς στο πρόγραμμα αποκατάστασης, όπως, παθολογικό έλεγχο, καρδιολογικό έλεγχο, ακτινογραφία, αξονική, κτλ.

Οι θεραπείες εναρμονίζονται με το πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ασθενείς με μακρά νοσηλεία για τον ιό SARS-CoV-2, ώστε η αποκατάσταση να γίνει συντηρητικά, με τον κατάλληλο ρυθμό, με ρυθμισμένη δραστηριότητα και παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού, και ο ασθενής να είναι δραστήριος χωρίς παροξύνσεις των συμπτωμάτων του.

Για τη λειτουργική αποκατάσταση των ασθενών το ΚΕΦΙΑΠ διαθέτει:

-Εξοπλισμό για την παθητική κινητοποίηση με στόχο την αύξηση εύρους κίνησης των αρθρώσεων
-Συσκευή ηλεκτροθεραπείας με υπέρηχο, laser, tecar, φορητή συσκευή tens, συσκευή υπέρυθρης ακτινοβολίας, συσκευή biofeedback
-Θερμαινόμενη Θεραπευτική πισίνα με βυθιζόμενο ανελκυστήρα
-Δινόλουτρο σώματος
-Δινόλουτρα μέλους
-Ορθοστατήγια για την εκπαίδευση του κορμού
-Εξειδικευμένο σύστημα υποβοήθησης βάδισης
– Θεραπευτικό διάδρομο βάδισης
– Ενεργοπαθητικό θεραπευτικό ποδήλατο

Ο σκοπός του προγράμματος αποκατάστασης είναι πολύπλευρος και στοχεύει στη μείωση των μυϊκών και αρθρικών πόνων, στην αύξηση και διατήρηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων καθώς και η ενδυνάμωση των μυών, στη βελτίωση του επιπέδου της αναπνευστικής λειτουργίας, στην εκπαίδευση στην αυτόνομη κινητικότητα και στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, στην αύξηση της φώνησης και της ροής του λόγου, στην ψυχολογική ενίσχυση, στη βελτίωση της κατάποσης και στην αυτονομία σίτισης, καθώς και στη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών.

Η εφ. «Πατρίς» επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Φυσικής και Ιατριακής Αποκατάστασης και συνομίλησε με το έμπειρο προσωπικό που εργάζεται εκεί και συμμετέχει στο πρόγραμμα της αποκατάστασης των ασθενών.

Ζωή Χαντζή- Υπεύθυνη ΚΕΦΙΑΠ: «Απευθυνόμαστε σε οποιονδήποτε Ηλείο, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε οποιοδήποτε νοσοκομείο»

«Είμαστε το μοναδικό δημόσιο ίδρυμα στη Δυτική Ελλάδα που διαθέτει θερμαινόμενη πισίνα βυθιζόμενο ανελκυστήρα, ώστε να μπορούν να μπουν τα άτομα, που δεν έχουν τη δυνατότητα να μπουν χωρίς βοήθεια ετέρου προσώπου. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των ανθρώπων που βγαίνουν από το κομμάτι της νοσηλείας τους αλλά χρειάζονται ακόμα πολύ δρόμο για την αποκατάστασή τους. Η πρώτη φάση θα είναι ένας έλεγχος στη λειτουργικότητα του ανθρώπου, κλινικά και εργαστηριακά, ώστε να γίνει αξιολόγηση και στη συνέχεια θα σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα που θα ακουμπά στις ανάγκες του κάθε ασθενή. Απευθυνόμαστε σε οποιονδήποτε Ηλείο, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε οποιοδήποτε νοσοκομείο. Οι θεραπείες γίνονται το πρωί και το ΚΕΦΙΑΠ διαθέτει 3 φυσικοθεραπευτές, 1 λογοθεραπευτή, 3 νοσηλευτές και ψυχολόγους. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καλέσει στο 26213 60824-60826-60835 ή στα τηλέφωνα του νοσοκομείου».

Νίκος Μανιάτης- Αναπληρωτής Υπεύθυνος ΚΕΦΙΑΠ, φυσικοθεραπευτής: «Οι θεραπείες γίνονται αργά και σταδιακά, και όσο προχωρούν αξιολογείται ξανά η κατάσταση του ασθενή»

«Ευελπιστούμε ότι το πρόγραμμα θα πάει καλά και όσοι ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας έχουν ανάγκη για αποκατάσταση από τον κορωνοϊό, καθώς έχει αποδειχθεί ότι κάποιοι ασθενείς με διασωλήνωση είτε απλή νοσηλεία έχουν κάποια προβλήματα. Είτε αναπνευστικά, είτε μυοσκελετικά, είτε ακόμα και ψυχολογικά. Αφού γίνει η αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς από τους φυσικοθεραπευτές, τους ψυχολόγους και τη λογοθεραπεύτριά μας, εδώ στο κέντρο αποκατάστασης, θα δούμε που εντοπίζεται το πρόβλημα και μετά μπορούμε να δουλέψουμε συγκεκριμένα, είτε στο μυϊκό κομμάτι, κυρίως στο γυμναστήριο ή στο κομμάτι της υδροθεραπείας, με τα δινόλουτρα και την πισίνα, βοηθώντας έτσι και το αναπνευστικό κομμάτι, που σίγουρα θα χρειάζεται κάποια βελτίωση. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις θεραπείες αποκατάστασης, καθώς το πρόγραμμα διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Γενικά οι θεραπείες γίνονται αργά και σταδιακά, και όσο προχωρούν αξιολογείται ξανά η κατάσταση του ασθενή».

Παναγιώτα Γιώρη- Λογοθεραπεύτρια: «Ο λογοθεραπευτής είναι η κατάλληλη ειδικότητα που μπορεί μέσα από εξειδικευμένες ασκήσεις να βοηθήσει τον ασθενή να επανέλθει στην προ-covid κατάστασή του»

«Ένας ασθενής που νόσησε από κορωνοϊό και έχει νοσηλευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να παρουσιάσει, εκτός των άλλων, δυσκολία στην φώνησή του, στην κατάποσή του ή ακόμα και να θέλει γαστροστομία. Ο λογοθεραπευτής είναι η κατάλληλη ειδικότητα που μπορεί μέσα από εξειδικευμένες ασκήσεις να βοηθήσει τον ασθενή να επανέλθει στην προ- covid κατάστασή του. Μέχρι στιγμής δεν έχει προσέλθει κάποιος post covid ασθενής στο τμήμα της λογοθεραπείας για να ζητήσει τη βοήθειά μας. Εμείς είμαστε εδώ και οποιοσδήποτε συνάνθρωπός μας μπορεί να απευθυνθεί σε εμάς και να βοηθήσουμε την αποκατάστασή του.»

Παναγιώτα Δημητροπούλου- Ψυχολόγος: «Οι post – covid ασθενείς σίγουρα επηρεάζονται ψυχικά και συναισθηματικά, πέρα από σωματικά. Βιώνουν διάφορα αρνητικά συναισθήματα όπως θλίψη, φόβο, άγχος ακόμα και κατάθλιψη»

«Για τους ασθενείς post – covid είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούν όλη αυτή την κατάσταση της νοσηλείας τους. Είναι ένα ψυχοτραυματικό γεγονός για αυτούς, γιατί είχαν αποκοπεί από συγγενείς τους, από τους παλιούς τους ρυθμούς τη ζωής, την εργασία τους. Είναι μια απομόνωση ουσιαστικά για αυτούς. Οπότε σίγουρα επηρεάζονται ψυχικά και συναισθηματικά, πέρα από σωματικά. Βιώνουν διάφορα αρνητικά συναισθήματα όπως θλίψη, φόβο, άγχος ακόμα και κατάθλιψη.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να είμαστε δίπλα τους και να τους στηρίζουμε, να ενισχύσουμε την ψυχική ανθεκτικότητα. Εκτός από τους ασθενείς, βοήθεια θέλουν και τα οικεία τους πρόσωπα. Δηλαδή σε μια συνεδρία μπορεί να συμμετέχει και κάποιο συγγενικό πρόσωπο. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνεται ατομικά. Πρέπει και το οικογενειακό περιβάλλον να έχει κάποια υποστήριξη».

Όλη η επικαιρότητα