Ηλεία

Μακρύς ο κατάλογος των προβλημάτων στις τοπικές κοινότητες του δήμου Πύργου

Χωρίς (αγροτικούς) δρόμους δεν θα μαζέψουμε ελιές

Στις πληγές που έχουν δημιουργήσει στα χωριά του δήμου Πύργου τα πρόσφατα (κυρίως) έντονα καιρικά φαινόμενα, αναφέρθηκαν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων του δήμου Πύργου στην τελευταία (έκτακτη) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, στην οποία το Σώμα ψήφισε ομόφωνα το αίτημα (προς το υπουργείο Εσωτερικών και τον ΕΛΓΑ) να κηρυχθεί ο δήμος θεομηνιόπληκτη περιοχή…

Η κατεστραμμένη αγροτική οδοποιία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τα λεγόμενα της πλειοψηφίας των προέδρων που πήραν τον λόγο.

Επισημάνθηκε ότι σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος και η πρόσβαση στα χωράφια με τις ελιές θα είναι αδύνατη πράγμα που μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για το προϊόν που στηρίζει κατά κόρον την οικονομία της Ηλείας…

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα αφού και οι ζημιές στις καλλιέργειες, και οι καθιζήσεις, καινούργιες και παλιές, αλλά και οι βλάβες σε υποδομές, δημιουργούν μια ζοφερή εικόνα στις 48 τοπικές κοινότητες του δήμου Πύργου.

Σταχυολογούμε παρακάτω τα σημαντικότερα σημεία από τις τοποθετήσεις των προέδρων…

Αρχικά το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Κοινότητας Πύργου Βασίλης Φαμέλος που τόνισε πως «Όταν βρέχει τα προβλήματα στον Πύργο εντοπίζονται κυρίως στη συνοικία Λάπατο και το βόρειο τμήμα της πόλης που πλημμυρίζει», ενώ η Ελένη Κούλη (Άγιος Ιωάννης) μίλησε για «την πολύ κακή κατάσταση της αγροτικής οδοποιίας και τα ακαθάριστα κανάλια».

Ο Χρήστος Κατσίγιαννης (Αλποχώρι) τόνισε πως «Οι αγροτικοί δρόμοι είναι αδιάβατοι και τα δέντρα είναι έτοιμα να πέσουν», με τον Νίκο Δημόπουλο (Αλφειούσα) να λέει ότι «Έχουμε πολύ σημαντικό πρόβλημα στους δρόμους εξόδου προς Καλλίκωμο και Αρχαία Ολυμπία λόγω διάβρωσης και κατολισθήσεων».

Ο Χρήστος Γαλανόπουλος (Αμπελώνας), είπε ότι «όλοι οι δρόμοι έχουν γίνει λίμνες και τα γεφύρια έχουν καταστραφεί»,  ο Θανάσης Τσόπελας (Βαρβάσαινα) μίλησε για «Ακαθάριστα φρεάτια και τάφρους», ο Αντώνης Κατελούζος (Βροχίτσα) αναρωτήθηκε «Αν υπάρχουν μηχανήματα για να ανταποκριθούν; Σε λίγες ημέρες ξεκινά το μάζεμα της ελιάς».

Ο Δημήτρης Τσαφάρας (Βυτινέικα) σχολίασε ότι «Τα καλάμια στους δρόμους μας πνίγουν και ο Ιάρδανος είναι έτοιμος να πνίξει τον Κάμπο», με τον Κώστα Κούλη (Ελαιώνας) να τονίζει πως «Εμείς χτυπηθήκαμε από τον τυφώνα με πολλές ζημιές σε καλλιέργειες».

Ο Γιάννης Μπαλάσκας (Επιτάλιο), ανέφερε ότι «Υδροστρόβιλοι ισοπέδωσαν καλλιέργειες καλαμποκιού, βαμβακιού και ελιών», ενώ ο Θοδωρής Κλειδέρης (Καράτουλα) είπε πως «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι αδιάβατοι αγροτικοί δρόμοι. Μέσα στο χωριό ένα δέντρο γέρνει επικίνδυνα».

Ο Δημήτρης Αντωνέλος (Βούναργο) σχολίασε ότι «Απαιτείται άμεση αποκατάσταση, έστω και πρόχειρη, ιδιαίτερα στην περιοχή του Φραγκοπηδήματος», με τον Θεμιστοκλή Μπενάκη (Κλινδιά) να τονίζει ότι «τα προβλήματα είναι μόνιμα παρά τις διαμαρτυρίες μας».

Ο Στάθης Δημητρακόπουλος (Κολίρι) ζήτησε να γίνει άμεση δημοπράτηση εργολαβιών με τον Δημήτρη Μητρόπουλο (Κουτσοχέρα) να λέει ότι «Στο Δημοτικό σχολείο αποκολλήθηκαν σοβάδες και έπεσε τζαμαρία, ευτυχώς δεν γινόταν μάθημα εκείνη την ώρα».

Ο Παναγιώτης Παναγούλης (Λαστέικα) ζήτησε να «Γίνει εργολαβία για όλες τις τοπικές κοινότητες με χρήματα από το ταμείο του δήμου», ενώ ο Νίκος Καλαμπόκας (Μαγούλα) σχολιάσε πως «Δεν λειτουργεί κανένα τεχνικό έργο».

Ο Θανάσης Μπούρης (Μουζάκι) τόνισε ότι «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αγροτική οδοποιία», με την Θεοδώρα Νικολοπούλου (Ξυλοκέρα) να λέει πως «Οι σπασμένοι δρόμοι εγκυμονούν πολλούς κινδύνους».

Ο Γιώργος Πολιτικός (Παλαιοβαρβάσαινα) δήλωσε πως «Ο δρόμος Άγιος Γεώργιος – Αγία Παρασκευή έχει “κοπεί” ολόκληρος!» και ο Διονύσης Ρωμαίος (Πράσινο) συμπλήρωσε πως «Ο δρόμος Πράσινο – Άγιος Γεώργιος είναι διαλυμένος».

Ο Χρήστος Μπουλούμπασης (Χειμαδιό) τόνισε –επίσης- ότι «Τα προβλήματα είναι πολλά, το μεγαλύτερο όμως είναι η κατεστραμμένη αγροτική οδοποιία», με τον Αυγερινό Παπαδόπουλο (Αγία Άννα), να λέει ότι «Στην περιοχή μας το πρόβλημα με τις καθιζήσεις στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο χωριό μας γίνεται ολοένα και πιο έντονο».

Ο Θεόδωρος Τζίφας (Άγιοι Απόστολοι) είπε πως «Χρειάζεται άμεση επέμβαση σε πολλά σημεία» με τον Παναγιώτη Δαρζάνο (Αρβανίτη) να συμπληρώνει ότι «Πολλοί δρόμοι και κανάλια είναι κλεισμένοι».

Ο Διονύσης Σοφιανός (Καριά) αναφέρθηκε στην κακή κατάσταση των ρεμάτων και ο Μαρίνης Μαρινόπουλος (Κορυφή) τόνισε πως «Οι δρόμοι είναι αδιάβατοι μετά τα τελευταία καιρικά φαινόμενα».

Ο Γρηγόρης Ξουλεής (Πεύκη) είπε ότι «Καθαρίσαμε τα ρέματα, όμως είναι ακαθάριστα τα γρανιά», ενώ ο Αντώνης Αρβανίτης (Σκαφιδιά) ανέφερε ότι «Υπάρχουν προβλήματα στο λιμάνι μας και στον Άγιο Παντελεήμονα».

Ο Λευτέρης Σταυρόπουλος (Σόπι), είπε πως «’Έσπασαν τσιμέντα κι έχουμε καθιζήσεις ενώ μετά την τελευταία κακοκαιρία το νερό έρχεται θολό», με τον Θανάση Δανίκα (Φωναΐτικα) να συμπληρώνει ότι «Ο δρόμος Φωναΐτικα – Κατσαρού είναι απροσπέλαστος».

Ο Παναγιώτης Τσαπαρδώνης (Χαριά) τόνισε πως «Βαρεθήκαμε εδώ και χρόνια να μιλάμε για την αγροτική οδοποιία» και τον Άρη Γαβριλόπουλο (Γούμερο) να ολοκληρώνει τις τοποθετήσεις των προέδρων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Θα θρηνήσουμε θύματα με την κατάσταση που επικρατεί».

Όλη η επικαιρότητα