Αθλητισμός

Μαν. Κολυμπάδης (Γεν. Γραμματέας ΕΟΕ): «Καλή ιδέα η Περιφέρεια Ολυμπιακής Γης και θα τη στηρίξουμε στη ΔΟΕ»

Με μεγάλη οργανωτική επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σεμινάριο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών στην Αρχ. Ολυμπία.
Ακούστε το άρθρο

Mε μεγάλη οργανωτική επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σεμινάριο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών (EOC) στην Αρχαία Ολυμπία με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές της Ευρώπης.

Τη λήξη του Σεμιναρίου έκανε ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος που με την ιδιότητα του Προέδρου των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών έστειλε μήνυμα ειρήνης σε όλη την Ευρώπη.

Στη λήξη του 42ου Σεμιναρίου, οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές βράβευσαν την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την εξαιρετική διοργάνωση του Σεμιναρίου, με τον Γενικό Γραμματέα της ΕΟΕ Μανώλη Κολυμπάδη να παραλαμβάνει το βραβείο. Επίσης τιμήθηκαν οι δύο Olympian Βούλα Κοζομπόλη και Νίκος Ξυλούρης που συντόνισαν με μεγάλη επιτυχία τις εργασίες του Σεμιναρίου.

Xθες, στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία διεξήχθη το Περιφερειακό Σεμινάριο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» στο οποίο συμμετείχαν όλες οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές.

H εφ. «Πατρίς» βρέθηκε στο φόρουμ και συνομίλησε με τον Γενικό Γραμματέα της ΕΟΕ Μανώλη Κολυμπάδη ο οποίος έκανε τον απολογισμό του σεμιναρίου, μίλησε για τα επόμενα σχέδια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αρχαία Ολυμπία και σχολίασε το ενδεχόμενο μετονομασίας της Δυτικής Ελλάδας σε Περιφέρεια Ολύμπιακής Γης προκειμένου να αναδειχθεί αλλά και να αξιοποηθεί ακόμα περισσότερο το τεράστιο brand name της περιοχής.

«Οι ξένοι εκπρόσωποι ενθουσιάστηκαν με την Αρχαία Ολυμπία και τις εγκαταστάσεις»

Στην αρχή της συζήτησης μας, ζητήσαμε από τον Μανώλη Κολυμπάδη να κάνει τον απολογισμό του σεμιναρίου των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών αλλά και του χθεσινού συνεδρίου με τον ίδιο να τονίζει:

«Στο διήμερο σεμινάριο συζητήθηκαν σημαντικά θέματα τα οποία αφορούν το μέλλον του Ολυμπιακού Κινήματος στην Ευρώπη αλλά και γενικότερα. Έγινε ένας απολογισμός για μια σειρά διοργανώσεων που έγινε το προηγούμενο διάστημα και παρουσιάστηκε βελτιωμένος ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την επόμενη πενταετία. Συζητήσαμε για τον εθελοντισμό, τους νέους πρεσβευτές του Ολυμπιακού Κινήματος και πολλά άλλα θέματα από τα οποία έμεινα εντυπωσιασμένος γιατί το επίπεδο ήταν πάρα πολύ υψηλό και οι ιδέες για τα μέλλον ήταν σημαντικές. Οι ξένοι που ήρθαν για πρώτη φορά σε αυτόν τον ιστορικό τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, κατενθουσιάστηκαν με τις εγκαταστάσεις και χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω  για μένα και την ομάδα μου ήταν μια διοργάνωση απόλυτα επιτυχημένη χωρίς το παραμικρό λάθος»

«Πλάνο για γεμάτη Ακαδημία όλο τον χρόνο»

Στην ερώτηση για τον αν υπάρχει κάποιο σχέδιο περαιτέρω ανάδειξης και ανάπτυξης της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο κ. Κολυμπάδης ανέφερε:

«Οι εγκαταστάσεις στην Αρχαία Ολυμπία έχουν παραχωρηθεί για 15 χρόνια στην ΔΟΑ η οποία έχει εξ’ ορισμού ως αποστολή να κάνει το επιμορφωτικό πρόγραμμα σε διεθνές επίπεδο σε αυτόν εδώ τον χώρο. Μην ξεχνάμε, ότι με πολλά λεφτά που δόθηκαν από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, οι εγκαταστάσεις ανακαινίστηκαν και τώρα είναι σε επίπεδο να φιλοξενήσουν μεγάλα γεγονότα παντώς τύπου και περιεχομένου. Έτσι λοιπόν, σαν άνθρωπος που ex officio είμαι μέλος της ΔΟΑ, το πλάνο είναι ότι η Ακαδημία θα πρέπει να είναι γεμάτη όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να βγάζει τα έξοδά της αλλά και να προσφέρει σημαντικό έργο στην επιμόρφωση  των στελεχών του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος με υψηλού επιπέδου θεματολογία και με πολύ έγκυρους εισηγητές. Μέχρι στιγμής αυτό έχει κατορθωθεί αλλά επειδή εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο, προσπαθούμε μετά την ανακαίνιση, αυτό το έργο να βελτιωθεί».

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες δράσεις της ΕΟΕ στην Αρχαία Ολυμπία ο κ. Κολυμπάδης τόνισε: «Θα προσπαθήσουμε σε συνεργασία με την ΔΟΑ να φέρουμε κάποια συνέδρια και σεμινάρια εκπαιδευτικά. Θέλουμε πρώτα να εξασφαλίσουμε από τους μεγάλους χορηγούς και από τους μεγάλους αθλητικούς οργανισμούς τον σχεδιασμό τους και μετά τα κενά θα τα καλύψουμε εμείς με στοχευμένες δράσεις».

«Χρειάζεται σοβαρή προεργασία για την μετονομασία της Περιφέρειας – Τα διαδικαστικά θέματα είναι μεγάλα»

Τέλος, ζητήσαμε από τον Γενικό Γραμματέα της ΕΟΕ να μας σχολιάσει την κινητικότητα αλλά και τους πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί τελευταία σε επίπεδο Περιφέρειας για την μετονομασία της Δυτικής Ελλάδας σε Περιφέρεια Ολυμπιακής Γης ή Ολυμπιακή Περιφέρεια και κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει εφικτό. Ο κ. Κολυμπάδης τόνισε:

«Τα διαδικαστικά θέματα είναι μεγάλα για κάτι τέτοιο. Χρειάζεται συναίνεση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής γιατί ο όρος ‘’Οlympic’’, ‘’Ολυμπιακός – η’’ κλπ είναι Ολυμπιακή περιουσία, ανήκει στην Ολυμπιακή Επιτροπή. Σαν ιδέα, νομίζω ότι είναι μια καλή πρωτοβουλία αλλά γι΄ αυτό το σκοπό θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή προεργασία και προγραμματισμός έτσι ώστε όταν θα παραδοθεί ο φάκελος στην ΔΟΕ, να πάρει την έγκριση για την χρήση του όρου. Εγώ δεν το βρίσκω άσχημο, κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετική και εμείς είμαστε έτοιμοι να την στηρίξουμε και να την προωθήσουμε όπου και αν μας ζητηθεί».

Στην Πολωνία παραδόθηκε η σημαία των Ευρωπαϊκών Αγώνων

Η Πολωνία έγινε και επίσημα η οικοδέσποινα της 3ης έκδοσης των Ευρωπαϊκών Αγώνων σε μια άκρως συμβολική Τελετή Παράδοσης της Σημαίας στην Αρχαία Ολυμπία, με το σύνθημα των Αγώνων: We Are Unity.

Ο Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών Σπύρος Καπράλος παρέδωσε τη σημαία των ΕΟΕ σε εκπροσώπους από την Κρακοβία και τη Μαλοπόλσκα, τις διοργανώτριες πόλεις των Αγώνων του 2023.

Ο Πρόεδρος Καπράλος ξεκίνησε την τελετή ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Πολωνίας Αντρέι Kρασνίκι και την ομάδα του για τη σκληρή δουλειά και τη δέσμευσή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας να προετοιμαστούν για τους Αγώνες.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Κρασνίκι για το ακούραστο έργο του να διασφαλίσει ότι οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες Κρακοβία -Μαλοπόλσκα θα γίνουν πραγματικότητα υπό το σύνθημα We Are Unity. Απομένει πολλή σκληρή δουλειά, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μαζί θα παραδώσουμε μία διοργάνωση που αξίζουν οι καλύτεροι αθλητές μας, μετά από αυτά τα δύσκολα χρόνια που όλοι γνωρίσαμε. Με ειρηνικούς αθλητικούς αγώνες που συγκεντρώνουν αθλητές από όλη τη μεγάλη μας ήπειρο, που φιλοξενούνται σε μια χώρα της ΕΕ, ελπίζουμε ότι οι Αγώνες θα αποτελέσουν ένα ισχυρό σύμβολο ενότητας», είπε ο κ. Καπράλος.

H Σοφία Δαλίδου τέταρτη καλύτερη νέα αθλήτρια της Ευρώπης

Οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές ανακοίνωσαν ότι η άλτρια του ύψους από τη Σερβία Αντζελίνα Τόπιτς είναι η νικήτρια του Βραβείου Piotr Nurowski για τον Καλύτερο Ευρωπαϊο Νεαρό Αθλητή για το 2022 μετά από ψηφοφορία από τις ευρωπαϊκές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία.

Η Τόπιτς κέρδισε οριακά το βραβείο καθώς ξεπέρασε τη Βρετανίδα αθλήτρια των καταδύσεων Αντρέα Σπεντολίνι Σιριέ στις ψήφους με 33% έναντι 31%.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια της κωπηλασίας Σοφία Δαλίδου ψηφίστηκε στην 4η θέση. Tην απονομή έκανε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης.

Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος της ΕΟΕ

«Ειρήνη και ενότητα μέσω της… Ολυμπίας»

«Στην Ευρώπη ζούμε ταραγμένες εποχές. Ο πόλεμος μας έχει επηρεάσει όλους  και οι καταστάσεις γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες. Πρέπει, όμως, να διατηρήσουμε τις αξίες μας και να κρατήσουμε τον αθλητισμό έξω από την πολιτική. Πιστεύω ότι από τη στιγμή που είμαστε όλοι εδώ στην Ολυμπία, ένα ιδιαίτερο μέρος, εδώ που όλα ξεκίνησαν πριν από 2700 χρόνια να χρησιμοποιήσουμε αυτό που είναι η δύναμη του Ολυμπιακού κινήματος. Οι πρόγονοι μας σταματούσαν τους πολέμους πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η περιβόητη εκεχειρία. Αυτό πρέπει να το βάλουμε στο μυαλό μας και όσοι το πιστεύουμε, να περάσουμε το μήνυμα σε όλους που εμπλέκονται στο Ολυμπιακό κίνημα. Χρειαζόμαστε την ειρήνη, χρειαζόμαστε την ενότητα, χρειαζόμαστε να είμαστε μαζί όπως λέει το σύνθημα μας. Εάν εργαστούμε μαζί μπορούμε να προοδεύσουμε και να ανεβάσουμε τον αθλητισμό στην κορυφή» .

Όλη η επικαιρότητα