WEB tv Ελλάδα

Μάνδρα: Το ποτάμι χτύπησε ξανά – Ο «εφιάλτης» του Νοέμβρη επέστρεψε

Ακούστε το άρθρο

Στην παλαιά Εθνική Οδό, πλησιάζοντας στη Μάνδρα, οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ρέματα. Οι χείμαρροι κατέβηκαν από το βουνό και, στους δρόμους της πόλης, οι κάτοικοι , με τις σκούπες στα χέρια, προσπαθούσαν να βγάλουν τα νερά από τα πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματά τους. Οι περιγραφές δεν είναι “αρχείου” από τη 15η Νοεμβρίου του 2017, όταν οι φονικές πλημμύρες άφησαν πίσω τους 24 νεκρούς και εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια και καταστήματα στην περιοχή. Η χθεσινή κακοκαιρία, επτά μήνες μετά, ξύπνησε τα ρέματα και τις μνήμες.

“Τι να το κάνουμε και το ρεπορτάζ; Κάθε φορά γίνεται το ίδιο πράγμα”. Με μια σκούπα στα χέρια και την απελπισία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της, μια γυναίκα, στο κατώφλι του σπιτιού της, στη συμβολή των οδών Αγίας Αικατερίνης και Ρόκα στο κέντρο της Μάνδρας, αναρωτιέται πότε θα σταματήσει να κοιτάει το μετεωρολογικό δελτίο, για να μάθει αν θα μπορεί να κοιμηθεί ήσυχη με τα παιδιά της το βράδυ. “Πείτε μου αν βλέπετε έναν άνθρωπο από την Περιφέρεια ή τον Δήμο. Μόνο στο facebook βγαίνουν και λένε πως έχουν δημοπρατήσει τα έργα. Είναι ντροπή και αίσχος. Κατέβαιναν τα ποτάμια πάλι από όλες τις πλευρές”.

Τη νύχτα της Τρίτης, τα 26 οχήματα της Πυροσβεστικής με 65 πυροσβέστες που έσπευσαν στη Μάνδρα, κινούνταν γρήγορα ανάμεσα σε φερτά υλικά, κάδους σκουπιδιών και παρασυρμένα αυτοκίνητα, προσπαθώντας να προλάβουν τα πάνω από 100 περιστατικά στα οποία έπρεπε να αντλήσουν νερά από πλημμυρισμένα υπόγεια και ισόγεια.

Το κεντρικό σούπερ μάρκετ που είχε καταστραφεί στην πλημμύρα του Νοέμβρη, είχε ξεκινήσει να λειτουργεί μόλις πριν από λίγες ημέρες. Οι υπάλληλοι, λίγο πριν κλείσουν το κατάστημα την Τρίτη, είδαν πάλι τα ορμητικά νερά να μπαίνουν από τις πόρτες του καταστήματος. Ευτυχώς το ύψος του νερού δεν έφτασε σε αυτό της προηγούμενης φοράς ώστε να προκαλέσει εξίσου σοβαρή καταστροφή. Ωστόσο μέχρι αργά το βράδυ, αναγκάστηκαν να καθαρίζουν τις λάσπες και τα νερά και να ξεχωρίζουν τα προϊόντα που είχαν αχρηστευτεί.

Σε ένα κατάστημα με λαχανικά, δίπλα στο σούπερ μάρκετ, η ηλικιωμένη κα Ευαγγελία Κολοβέτζιου, σταματάει για λίγο το καθάρισμα του χώρου και εξηγεί στο News 24/7 πως το μόνο που τους έσωσε από το να υπάρξει παρόμοια καταστροφή ήταν το γεγονός πως η βροχή σταμάτησε γρήγορα. Το υπόγειό της πλημμύρισε, όπως και το κατάστημα που βρίσκεται στο ισόγειο. Όπως λέει, δεν είχε υπάρξει καμία κινητικότητα της Περιφέρειας και του Δήμου στην Μάνδρα, παρά το γεγονός πως η κακοκαιρία είχε προαναγγελθεί από τους μετεωρολόγους. “Τόσους μήνες έχουν γίνει συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω”.

Στην Αγαμέμνωνος, την Δήμητρας και την Ομήρου, όπου έγιναν και οι επιτυχημένες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ηλικιωμένων ανθρώπων, τα πάρκινγκ είναι λασπωμένα και άνθρωποι προσπαθούν να καθαρίσουν τον δρόμο με φτυάρια. Στην οδό Κοροπούλη, ένα αυτοκίνητο βρίσκεται κατεστραμμένο, παρασυρμένο από το ρέμα, στην άκρη του δρόμου.

Οδοιπορικό στη Μάνδρα - Το ποτάμι χτύπησε ξανά

Κάτοικοι με τα παιδιά τους στην αγκαλιά έχουν ανάβει στους ψηλότερους ορόφους των σπιτιών και από τα μπαλκόνια κοιτούν με απόγνωση τους λασπωμένους δρόμους και τα καλώδια της ΔΕΗ που “καπνίζουν” έξω από τα κατεστραμμένα ΚΑΦΑΟ. Εξηγούν, πως δεν περίμενε κανείς να έχουν διορθωθεί πλήρως μέσα σε μερικούς μήνες τα τόσα λάθη δεκαετιών στην περιοχή, ωστόσο δεν έχουν δει την παραμικρή αλλαγή. “Επτά μήνες τώρα δεν έχουν βάλει καν φωτισμό στους κεντρικούς δρόμους. Για αντιπλημμυρικά ούτε λόγος. Μόνο τα πεζοδρόμια φτιάχνουν” λένε αγανακτισμένοι. Όπως τονίζουν, η τριήμερη κακοκαιρία δεν θα τους αφήσει για ακόμη μια φορά να κοιμηθούν καθώς θα πρέπει να παραμένουν σε επιφυλακή.

Η καταιγίδα της 26ης Ιουνίου ήταν συντομότερη από εκείνη του περασμένου Νοέμβρη. Ωστόσο, όταν όλοι βασίζονται απλώς και μόνο στις “ορέξεις” του καιρού, σίγουρα δεν μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι.

Βίντεο-ντοκουμέντο από τον νέο “γύρο” καταστροφών:

Πηγή: NEWS247 

Όλη η επικαιρότητα