Μάνη: Η κοινωνία την «βάφτισε» φόνισσα… η αλήθεια όμως έλαμψε!

Share

Πριν από λίγες ημέρες, σε συνέντευξη του, στην δημόσια τηλεόραση, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Πάνος Σόμπολος, καθώς μιλούσε για την υπόθεση της Πάτρας, αναφέρθηκε σε ένα έγκλημα, για το οποίο μπήκε στην φυλακή… ο λάθος άνθρωπος.

«Αναφέρω συχνά ένα παράδειγμα που περιλαμβάνεται στο βιβλίο. Είχαμε μια διπλή δολοφονία στη Λακωνία και βρέθηκαν νεκροί ο άνδρας κι η γυναίκα. Στο χωριό γινόταν σούσουρο και πήρα συνεντεύξεις. Συλλαμβάνεται η κόρη κι έλεγε δεν το έκανα. Τελικά πάει στο δικαστήριο, καταδικάζεται δις ισόβια για τη μάνα της και τον πατέρα της. Είχε διαφορές με τους γονείς της για κληρονομικά κι έλεγαν για αυτό τους σκότωσε. Λίγο πριν εκδικαστεί η υπόθεση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, συλλαμβάνεται μια συμμορία δολοφόνων εδώ στην Αθήνα και μεταξύ άλλων ομολογούν ότι διέπραξαν και το διπλό έγκλημα στη Λακωνία. Μπορείς να μου πεις πως θα αποζημιώσεις αυτήν την κοπέλα, που εμείς λέγαμε η φόνισσα, η μητροκτόνος, η πατροκτόνος κι ότι χαρακτηρισμούς θέλεις; Για αυτό λέω δεν πρέπει να προτρέχουμε. Στην υπόθεση της Πάτρας να είμαστε προσεκτικοί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόμπολος.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο και στο αρχείο της εφ. «Πατρίς», εντόπισα την υπόθεση στην οποία αναφέρθηκε ο γνωστός δημοσιογράφος.

Πρόκειται για το διπλό φονικό ενός ανδρόγυνου 58 και 57 ετών, στο Νέο Οίτυλο Λακωνίας, το Πάσχα του 1990.

Το χρονικό

Ήταν Κυριακή του Πάσχα, 14 Απριλίου 1990. Λίγες ώρες μετά την Ανάσταση η Σ.Κ., γυρνά στο σπίτι της και βρίσκει νεκρούς τους γονείς της, τον 58χρονο αγροφύλακα Π.Κ., και την 57χρονη νοικοκυρά Κ.Κ., και ειδοποιεί έντρομη την Αστυνομία.

Το Νέο Οίτυλο, αυτή η μικρή παραλιακή κωμόπολη της Μάνης, σηκώθηκε στο πόδι όταν έγινε γνωστό το τραγικό συμβάν.

Το ζευγάρι είχε πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση και από δύο όπλα, ένα 45άρι πιστόλι και ένα 38άρι περίστροφο. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στον τόπο του εγκλήματος προχώρησαν σε αυτοψία του χώρου και άρχισαν την εξέταση μαρτύρων. Και πρώτα της κόρης, που βρήκε νεκρούς τους γονείς της.

Η τοπική κοινωνία είχε ήδη αρχίσει να αναπαράγει το σενάριο πως, η Σ.Κ., κρυβόταν πίσω από το στυγερό έγκλημα… Κάποιοι χωριανοί μάλιστα, δεν δίστασαν να καταθέσουν στις Αρχές τις υποψίες που είχαν. Αναφέρθηκαν σε προστριβές που υπήρχαν μεταξύ της κοπέλας και των γονιών της, οι οποίες σχετίζονταν με κληρονομικά θέματα.

Παράλληλα, οι ιατροδικαστές Φίλιππος Κουτσαύτης και Μανώλης Νόνας. που εξέτασαν τις σορούς του άτυχου ζευγαριού, έκαναν λόγο για ψυχρούς εκτελεστές, και για επαγγελματικά χτυπήματα, ενώ τοποθέτησαν χρονικά το έγκλημα γύρω στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Η Σ.Κ, είχε άλλοθι, καθώς βρισκόταν στην Αρεόπολη την ώρα του φονικού, και μάλιστα όχι μόνη, αλλά με την αδελφή και τον γαμπρό της. Παρόλα αυτά, η αστυνομία έκλεισε την υπόθεση, και την παρέπεμψε στο εισαγγελέα ως κατηγορούμενη για τον φόνο των γονιών της. Με σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και ανακριτή, η Σ.Κ., προφυλακίστηκε.

Ούτε μια στιγμή, η γυναίκα αυτή δεν έπαψε να φωνάζει, να κλαίει και να υποστηρίζει την αθωότητα της.

Η δίκη της έγινε το Νοέμβριο του 1991 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Τρίπολης. «Δεν είχα λόγο να σκοτώσω τους γονείς μου, ούτε ξέρω από όπλα», είπε στην απολογία της.

«Με τη μητέρα μου είχαμε κάποιες προστριβές, αλλά τίποτα πέρα από τα συνηθισμένα. Είμαι αθώα, μακάρι να ήξερα τους δολοφόνους». Ωστόσο το δικαστήριο την έκρινε ένοχη και την καταδίκασε σε δύο φορές ισόβια κάθειρξη. Η 37χρονη γυναίκα επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Δύο χρόνια αργότερα ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για την ίδια υπόθεση σε βάρος της 33χρονης αδελφής της Σ.Κ., Μ.Κ., και του συζύγου της.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 44χρονος Α.Τ. με την παρότρυνση της συζύγου του Μ.Κ. αποφάσισε να σκοτώσει τα πεθερικά του, μαζί με την Σ.Κ.

Οι δύο κατηγορούμενοι δικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας το Μάιο του 1995, αλλά, ελλείψει στοιχείων, αθωώθηκαν κατά πλειοψηφία. Ωστόσο ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της απόφασης κι έτσι τρεις μήνες αργότερα οι τρεις κατηγορούμενοι ξανακάθισαν, όλοι μαζί αυτή τη φορά, στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ναυπλίου, για να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό.

Οι περισσότεροι μάρτυρες κατέθεσαν σε βάρος τους, όχι επειδή γνώριζαν, αλλά επειδή εκτιμούσαν ότι δεν μπορούσαν να είναι άλλοι οι ένοχοι. «Όσο ζω θα αρνούμαι ότι σκότωσα τους γονείς μου», είπε η Σ.Κ., επιμένοντας με όλη τη δύναμη της ψυχής της στην αθωότητά της, ενώ ο γαμπρός της αναρωτιόταν με ποια στοιχεία βρισκόταν κατηγορούμενος. Ήταν αποδεδειγμένα και οι τρεις στην Αρεόπολη όταν έγινε το διπλό έγκλημα.

Οι ιατροδικαστές μίλησαν και πάλι για «επαγγελματίες εκτελεστές με γνώσεις από όπλα». Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αλλά οι ένορκοι είχαν διαφορετική άποψη. Οι τέσσερις ψήφοι τους υπερίσχυσαν των τριών των μελών του δικαστηρίου και οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Η Σ.Κ. ξέσπασε σε κλάματα, όχι μόνο λόγω της έντασης της στιγμής, αλλά και για τα πέντε χαμένα χρόνια από τη ζωή της, για τα οποία, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, δεν συνέτρεχε λόγος αποζημίωσής της…

Μετά το τέλος του δικαστικού «μαραθωνίου» πολλοί στη Μάνη εξακολουθούσαν να πιστεύουν ότι η Σ.Κ. ήταν ένοχη. Ειδικά όταν έμαθαν ότι ο Άρειος Πάγος άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Εφετείου Ναυπλίου.

Η πανηγυρική αθώωσή της, και στα δικά τους μάτια, ήρθε ένα χρόνο αργότερα, όταν η Ασφάλεια Αττικής ανακοίνωσε ότι το ζεύγος Κ. είχε σκοτώσει ο κακοποιός Βασίλης Σούφλας, μέλος της αδίστακτης συμμορίας που είχε χαρακτηριστεί ως «το συνδικάτο του εγκλήματος» και το οποίο κρυβόταν πίσω από αιματηρές ληστείες και πληρωμένα «συμβόλαια θανάτου». Όμως ήταν και αυτός νεκρός από τις σφαίρες των ίδιων των συνεργών του κι έτσι δεν έγινε ποτέ γνωστό ποιος ήταν ο εντολέας της διπλής δολοφονίας στο Νέο Οίτυλο.

«Κατηγορήθηκα άδικα για τη δολοφονία των γονιών μου, τους οποίους λάτρευα και κανείς πια δεν μπορεί να μου τους φέρει πίσω», θα πει η Σ.Κ.. «Νιώθω πικρία γιατί ανάμεσα στους μάρτυρες κατηγορίας, στους ψευδομάρτυρες δηλαδή, υπήρξαν και συγγενικά μου πρόσωπα. Πληγώθηκα από τους ανθρώπους, έχασα το γέλιο μου, καταστράφηκα από το άδικο αυτής της κοινωνίας…».

Με πληροφορίες από: ΕΡΤ, Εφ. Πατρίς, astinomiko.gr