Ηλεία

Μανωλάδα: Έγιναν όλα στάχτη… Η πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς τον καταυλισμό των εργατών από το Μπαγκλαντές – Άμεσα αντανακλαστικά από την κυβέρνηση (PHOTOS – VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Οι προσδοκίες, τα όνειρα, η καθημερινότητα, τα προσωπικά αντικείμενα, τα χρήματα, όλα έγιναν στάχτη για μεγάλο αριθμό αλλοδαπών από το Μπαγκλαντές, οι οποίοι διέμεναν σε παραπήγματα σε καταυλισμό στη Νέα Μανωλάδα και χθες το πρωί καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή.

Ο καταυλισμός βρισκόταν κοντά στο γήπεδο της Νέας Μανωλάδας και λίγο μετά τις 9 χθες το πρωί, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ξέσπασε πυρκαγιά. Με δεδομένο ότι τα πρόχειρα καταλύματα ήταν κατασκευασμένα από σίδερα, καλάμια και νάιλον, η φωτιά άρχισε να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στο χώρο, ενώ εξαιτίας των φιαλών υγραερίου, περίπου 40 στον αριθμό, που χρησιμοποιούσαν οι αλλοδαποί για να μαγειρεύουν, άρχισαν να σημειώνονται εκρήξεις.

Οι λίγοι αλλοδαποί που βρισκόντουσαν εκείνη την ώρα στα παραπήγματα, γιατί οι περισσότεροι ήταν στα χωράφια, άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν, ενώ άμεσα οι περίοικοι ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Άμεση κινητοποίηση

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα επτά οχήματα από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Λεχαινών και Αμαλιάδας με 14 πυροσβέστες, καθώς και αστυνομικοί από το Α.Τ. Βάρδας.

Οι πυροσβέστες ρίχτηκαν αμέσως στη μάχη με τις φλόγες, έχοντας δίπλα τους τις φιάλες υγραερίου που σημείωναν εκρήξεις, και πολύ γρήγορα κατάφεραν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά εντός του χώρου των παραπηγμάτων, γιατί ο κίνδυνος να επεκταθεί στην κατοικημένη περιοχή ήταν μεγάλος.

Λίγο πριν τις 12 η φωτιά είχε κατασβεστή, ωστόσο τα πάντα είχαν καταστραφεί, υπό το βλέμμα των αλλοδαπών που είχαν επιστρέψει από τα χωράφια στο χώρο και έβλεπαν τα υπάρχοντά τους να γίνονται στάχτη.

Παρά τις αυστηρές εντολές πυροσβεστών και αστυνομικών, μάτια κάποιοι προσπαθούσαν να περισώσουν ότι μπορούσαν από τα πράγματά τους.

Άμεσα αντανακλαστικά από την κυβέρνηση

Άμεσα αντανακλαστικά επέδειξε η κυβέρνηση με το θέμα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες το πρωί στη Νέα Μανωλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή καταυλισμού αλλοδαπών εργατών γης, και χθες το απόγευμα μετέβησαν στην Ηλεία η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου μαζί με τον Υφυπουργό Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο.

Σκοπός της επίσκεψης η ενημέρωση για το συμβάν, αλλά πρωτίστως ο συντονισμός όλων των ενεργειών προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα βοήθεια και να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες.

Αρχικά η Υπουργός και ο Υφυπουργός επισκέφθηκαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, του Δημάρχου Ανδραβίδας- Κυλλήνης Ναμπίλ- Ιωσήφ Μοράντ, του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου, του αντιπεριφερειάρχη οικονομικών Παναγιώτη Μπράμου, του Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Κώστα Στεφανόπουλου, του Αστυνομικού Διευθυντή Ηλείας Σωτήρη Παπασωτηρίου, του αν. Αστυνομικού Διευθυντή Θωμά Καραχάλιου, του Συντονιστή Περιφερειακών διοικήσεων της Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Κώστα Κυριακόπουλου, του Διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Γιάννη Πετρούτσου, του διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Ιωάννη Καραμαλίκη, του αντιδημάρχου Ανδραβίδας- Κυλλήνης Ανδρέα Μίγκου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων και από την Επιθεώρηση εργασίας.

Το πλάνο των ενεργειών

Καταρχήν έγινε ενημέρωση και καθορίστηκε το πλάνο των πρώτων ενεργειών, με τον δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης να αναλαμβάνει χθες βασικό ρόλο αναφορικά με την διαμονή, το φαγητό και τον ρουχισμό των αλλοδαπών, ενώ σήμερα αναμένεται περαιτέρω βοήθεια και η κα Αχτσιόγλου ανακοίνωσε και την μεταφορά σκηνών στην περιοχή για την διαμονή των εργατών, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα παροχής κάποιας οικονομικής βοήθειας, ενώ θα γίνει άμεση έκδοση των εγγράφων όσων είχαν και τα έχασαν στην πυρκαγιά. Να σημειωθεί ότι μέχρι χθες το απόγευμα είχαν καταγραφεί 220 άτομα, τα οποία δήλωσαν ότι έχασαν τα χαρτιά τους στην πυρκαγιά.

Συγκεκριμένα, η κα Αχτσιόγλου αμέσως μετά την σύσκεψη δήλωσε:  «Από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε το συμβάν της πυρκαγιάς στον καταυλισμό των εργατών γης στη Μανωλάδα ήρθαμε από το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συντονίσουμε τους αρμόδιους φορείς και να δούμε τι μπορεί να κάνει το κράτος για να ανακουφίσει αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν πληγεί με αυτή την καταστροφή. Κάναμε μία σύσκεψη για να δούμε την έκταση της ζημιάς και κυρίως να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε αυτή την στιγμή για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Το σίγουρο είναι ότι βρεθήκαμε εδώ όσο πιο γρήγορα μπορέσαμε αποδεικνύοντας ότι για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας ή αόρατοι. Είναι όλοι για εμάς εξίσου σημαντικοί, όπως και η προστασία τους και η βοήθειά τους. Αυτή την στιγμή προσπαθούμε να συντονίσουμε λίγο τις ενέργειές μας σε ότι αφορά τα άμεσα, την άμεση υλική ανακούφισή τους με τον δήμο, ενώ αύριο (σημ. σήμερα) με την παρέμβαση του τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης θα γίνει μία πιο συντονισμένη προσφορά στην περιοχή για το σύνολο των ανθρώπων αυτών. Προσπαθούμε να δούμε μέσα από τις καταστάσεις την ταυτοποίησή τους προκειμένου οι άνθρωποι που είχαν χαρτιά να επανεκδοθούν πολύ γρήγορα, αυτό μπορώ να το μεταφέρω και εκ μέρους του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι από την στιγμή που υπήρχαν χαρτιά αμέσως θα επανεκδοθούν αυτά για να μην ταλαιπωρηθούν οι άνθρωποι και το αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε και με την κείμενη νομοθεσία, εξαντλώντας τα περιθώρια που έχουμε, να τους δώσουμε και κάποια οικονομική στήριξη. Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα μέτρα που σχεδιάζουμε αυτή την στιγμή. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορέσαμε να καθίσουμε όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι για να συντονιστούμε, γιατί είναι πολλοί οι φορείς που εμπλέκονται στο ζήτημα, να δούμε ώστε να προσφέρουμε ότι είναι δυνατόν. Από αύριο ση, σήμερα) θα γίνει και παροχή σκηνών μάλλον από το Ταμείο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

‘Να δούμε τα άμεσα’

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας ανέφερε:  «Είμαστε εδώ όλοι οι φορείς, η κυβέρνηση, το Υπουργείο εργασίας, η Περιφέρεια, η δημοτική αρχή, η κοινωνία των πολιτών, οι δημόσιες υπηρεσίες, η Πυροσβεστική και η Ελληνική Αστυνομία για να δούμε άμεσα, τα άμεσα και γρήγορα και ανθρώπινα που χρειάζονται, έτσι ώστε η αξιοπρέπεια των ανθρώπων σε πρώτη φάση, οι άμεσες ανάγκες να τους δοθούν από την δημόσια ευθύνη και τους θεσμούς. Και από την επόμενη ημέρα πολύ πιο οργανωμένα θα διαχειριστούμε, και μακροπρόθεσμα, το θέμα γιατί για εμάς οι εργάτες γης είναι ένα μέρος της παραγωγικής μας διαδικασίας, είναι ένα μέρος της δικής μας ζωής. Θέλουμε να δώσουμε λύσεις αλλά αυτό που προέχει σήμερα είναι τα άμεσα, τα ανθρώπινα».

Ο Δήμαρχος κ. Ναμπίλ Μοράντ επεσήμανε ότι:  «Η κινητοποίηση από το Υπουργείο ήταν άμεση και ο δήμος θα βοηθήσει κάπου να κοιμηθούν και θα δούμε και το θέμα της τροφής γιατί είναι και λίγο δύσκολο, έχουν ραμαζάνι και υπάρχουν κάποιες δυσκολίες εκεί και έχουμε συνεννοηθεί και με την Αεροπορία για μερίδες φαγητού. Επίσης θα δώσουμε κάποια ρούχα απόψε και περιμένουμε αρκετή βοήθεια ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις συνθήκες πιο καλές. Πρέπει επίσης να καθαριστεί και ο χώρος για να μπορέσουν να τοποθετηθούν οι σκηνές ή θα αναζητήσουμε κάποιο άλλο χώρο».

Η κα Αχτσιόγλου και ο κ. Ηλιόπουλος αμέσως μετά την σύσκεψη ζήτησαν και μετέβησαν στην Μανωλάδα, στο σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, είδαν από κοντά την καταστροφή και συνομίλησαν με εργάτες γης τους οποίους ενημέρωσαν για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Τα στοιχεία

Για το συμβάν, ο διοικητής νομού των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών κ. Ιωάννης Καραμαλίκης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο σημείο, δήλωσε:

 «Σήμερα (σημ. χθες) το πρωί και περί ώρα 9:30 η υπηρεσία μας ειδοποιήθηκε για πυρκαγιά σε παράπηγμα- καταυλισμό αλλοδαπών υπηκόων Μπαγκλαντέζων στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας. Άμεσα κινητοποιηθήκαμε με επτά οχήματα και 14 άνδρες από την Π.Υ. Λεχαινών και την Π.Υ. Αμαλιάδας. Έγινε πλήρης κατάσβεση της πυρκαγιάς, οριοθετήθηκε και διαπιστώσαμε ότι παρόλο ότι ήταν πολύ επικίνδυνη γιατί οι αλλοδαποί χρησιμοποιούσαν αρκετές φιάλες υγραερίου προκειμένου να μαγειρεύουν και ήταν πάρα πολύ δύσκολη εξ αυτού του γεγονότος η κατάσβεση της εν λόγω πυρκαγιάς, παρ’ όλα αυτά οριοθετήθηκε, έγινε η κατάσβεση και ευτυχώς σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δεν υπάρχει κάποιο ανθρώπινο θύμα. Παρ’ όλα αυτά παραμένουμε στον τόπο του συμβάντος καιδιερευνούμε το χώρο. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνεί το Ανακριτικό τμήμα της Π.Υ. Λεχαινών, από τις πρώτες πληροφορίες απ’ ότι μας λένε οι αλλοδαποί η πυρκαγιά προκλήθηκε από κάποιο τυχαίο γεγονός, δεν μπορούμε όμως να πούμε με περισσότερη ακρίβεια. Οι περισσότεροι εργάζονταν στα χωράφια και υπήρχαν λίγα άτομα εδώ στον καταυλισμό, θα διερευνηθούν όλα και θα πιστοποιηθούν από τις ανακρίσεις που θα κάνει η υπηρεσία μας. Τα παραπήγματα ήταν με νάυλον και λόγω του πυροθερμικού φορτίου το αποτέλεσμα ήταν πυρκαγιά να αναπτύξει γρήγορους ρυθμούς. Παρ’ όλα αυτά χάρη στην έγκαιρη προσπάθεια απεφεύχθη αυτό το γεγονός και έτσι όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Υπήρχε κίνδυνος βέβαια για την περιοχή από την διαρροή όλου αυτού του πυροθερμικού φορτίου, αλλά η υπηρεσία μας επενέβη άμεσα, οριοθετήθηκε η πυρκαγιά και δεν είχαμε φαινόμενα επέκτασής της. Παρέμεινε μέσα στο χώρο του καταυλισμού».

Όπως ανέφερε και ο κ. Καραμαλίκης τα αίτια ερευνώνται και μέχρι αργά χθες το απόγευμα στο σημείο υπήρχαν πυροσβέστες οι οποίοι ερευνούσαν το χώρο.

Στο σημείο, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι αλλοδαποί, διέμεναν περίπου 500 άτομα, τα οποία όχι μόνο βρέθηκαν χωρίς στέγη, αλλά έχασαν όλα τους τα υπάρχοντα και μαζί και όλα τους τα έγγραφα.

Όλη η επικαιρότητα