Κινηματογράφος Συνεντεύξεις

Μανώλης Ανδρέου: «Το θερινό σινεμά είναι μια εναλλακτική μορφή διασκέδασης…»

Ακούστε το άρθρο

O θερινός κινηματογράφος «Σινέ Άντζελα» στην Βάρδα, λειτούργησε και φέτος -για 4ο συνεχές καλοκαίρι- υποδεχόμενος τους φίλους της «7ης Τέχνης» αλλά και όλους όσοι ήθελαν να νιώσουν ξεχωριστά παρακολουθώντας μια ταινία κάτω από τον έναστρο ουρανό…

Στην είσοδο του κινηματογράφου δεσπόζει η φωτεινή επιγραφή με το όνομα του ενώ στον νεωτερικό του χώρο ο επισκέπτης αντικρίζει καθίσματα σκηνοθέτη και διάσπαρτα. Το (ιδανικό) ντεκόρ συμπληρώνεται από όμορφα άνθη και ένα φοίνικα στο πλάι να στέκει αγέρωχος…

Υπεύθυνος λειτουργίας του, ο 37χρονος Μανώλης Ανδρέου, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Βάρδα. Αν και διαθέτει πτυχίο ΤΕΦΑΑ ως Γυμναστής η αγάπη του –που αγγίζει τα όρια του πάθους- για τον κινηματογράφο είναι αυτή που τον ωθεί να συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση με την λειτουργία του «Σινέ Άντζελα»

Ποια είναι τα στοιχεία που σε διακρίνουν;

Είμαι υπομονετικός, δημιουργικός, αισιόδοξος, επίμονος, χαμογελαστός.

Πως πήρες την απόφαση να λειτουργήσεις έναν θερινό κινηματογράφο;

Μεγάλωσα μέσα στο σινεμά και το είχα πάντα στην άκρη του μυαλού μου να επαναλειτουργήσω την οικογενειακή αυτή επιχείρηση, παρόλο που σπούδασα κάτι διαφορετικό.

Νιώθεις ικανοποίηση από αυτή σου την απόφαση;

Ναι, διότι ο κόσμος στηρίζει αυτή την επιλογή μου.

Ποιο είναι το ιστορικό του «Σινέ Άντζελα»;

Ξεκίνησε από τον πατέρα μου το 1967, λειτούργησε για είκοσι χρόνια στις χρυσές εποχές του κινηματογράφου, ώσπου έκλεισε –όπως οι περισσότεροι- με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και κατ’ επέκταση την έλευση των τηλεοράσεων/βίντεο σε κάθε σπίτι. Στη διάρκεια της λειτουργίας του φιλοξένησε επίσης όλους τους μεγάλους Έλληνες αστέρες εκείνης της εποχής με τους περιοδεύοντες θιάσους τους (Βουτσάς, Βλαχοπούλου, Χατζηχρήστος κ.ά.). Επαναλειτούργησε το 2014 με εμένα πλέον ως υπεύθυνο…

Για ποιο λόγο θα πρέπει κάποιος να επιλέξει να δει μια ταινία στο «Σινέ Άντζελα»;

Γιατί είναι μια εναλλακτική μορφή διασκέδασης, σε έναν ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο στο κέντρο της Βάρδας, δημιουργημένο με μεράκι και προσωπική εργασία, σε μια προσπάθεια σύνδεσης της παλιάς εικόνας του κινηματογράφου με το σήμερα… κάτι που θέλω να πιστεύω ότι, σε μεγάλο βαθμό, το έχω πετύχει. Ο χώρος είναι προσεγμένος στις λεπτομέρειες ώστε να προσφέρει στον κόσμο μεγαλύτερη άνεση. Στο κυλικείο υπάρχουν όλα τα σνακ που παραδοσιακά συνοδεύουν μια προβολή και στον χώρο ανάμεσα στις καρέκλες υπάρχουν τραπεζάκια προς διευκόλυνση του κόσμου. Σε έναν θερινό κινηματογράφο η παρακολούθηση της ταινίας παίρνει άλλη διάσταση. Ανεμελιά και χαλαρή διάθεση, αλληλεπίδραση με τους άλλους σινεφίλ, δροσιστικά ποτά, μυρωδιά ποπ-κορν και λιωμένου τυριού στα νάτσος, υψηλή ποιότητα ήχου και εικόνας… και φυσικά τα αστέρια! Πολλοί θαμώνες του «Cine Άντζελα» μάς έχουν αναφέρει ότι βλέπουν για δεύτερη, μπορεί και τρίτη φορά, τις ταινίες!

Πως εξελίχθηκε φέτος το καλοκαίρι στο «Cine Άντζελα»;

Μπορώ να πω ότι, με δεδομένα την δύσκολη εποχή που διανύουμε, τα πράγματα ήταν ικανοποιητικά. Αυτό συνέβη γιατί υπήρχαν πολλοί «τίτλοι» (σ.σ. ταινίες), που λειτούργησαν ως «μαγνήτης» για τον κόσμο! Το «Cine Άντζελα» πρόβαλε όλες τις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες της σεζόν 2016-17, καθώς και ταινίες που μόλις τώρα παίζονται στις αίθουσες! Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πολεμικό δράμα «Δουνκέρκη» που προβάλλουμε αυτές τις μέρες! Όταν η βιομηχανία ταινιών παράγει πλούσιο υλικό, εντυπωσιακές ταινίες δράσης, αλλά και ποιοτικά προσεγμένες παραγωγές τότε τα πράγματα είναι καλά, αφού υπάρχουν ταινίες για όλα τα γούστα! Δυναμικό κοινό δημιουργούν και οι ταινίες κινουμένων σχεδίων/animation.

Πόσο «κινηματογραφική» είναι η ζωή στην Ηλεία;

Η φυσική ομορφιά της Ηλείας, με τις καταγάλανες θάλασσες, τις απέραντες χρυσές παραλίες, τα ολοπράσινα δάση και τα πολιτιστικά μνημεία είναι τα ιδανικά «καρέ» σε ένα κινηματογραφικό φιλμ.

Ποιο θα ήταν το ιδανικό σενάριο για ένα καλύτερο αύριο στην περιοχή που ζεις και την Ηλεία γενικότερα;

Οι νέοι άνθρωποι που έφυγαν για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον μακριά από τον τόπο μας να επιστρέψουν με όρεξη και ιδέες και να δημιουργήσουν εδώ.

Παρότι μπήκε Σεπτέμβριος το «Σινέ Άντζελα» εξακολουθεί να λειτουργεί…

… φυσικά, γιατί είναι ακόμα καλοκαίρι! Και καιρού επιτρέποντος θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε ταινίες μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου! Σας περιμένουμε!

Όλη η επικαιρότητα